Servië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Serbia.png
Србија - Srbija
Servië.png
Hoofdstad Beograd
Oppervlakte 88.361 km²
Inwonertal 7.187.000
Lengte wegennet 37.937 km
Lengte snelwegennet 817 km[1]
Eerste snelweg 1970
Benaming snelweg Autoput
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode SRB

Servië (Servisch: Srbija / Cyrillisch: Србија) is een klein land in Zuidoost-Europa. Het land is ongeveer twee maal zo groot als Nederland en heeft ruim 7 miljoen inwoners. De hoofdstad is Beograd (Belgrado).

Inleiding

Servië ontstond toen Joegoslavië uit elkaar viel in 1991 en 1992. In eerste instantie behield Servië de naam Joegoslavië, maar in 2003 veranderde de naam in Servië-Montenegro. In 2006 werd Montenegro onafhankelijk en veranderde de naam in Servië. In 2008 verklaarde Kosovo zich eenzijdig onafhankelijk. Servië erkent die verklaring niet, evenals verschillende landen in Europa en een flink aantal landen buiten Europa.

Het huidige Servië ligt niet aan zee. Het land grenst in het westen aan Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro, in het zuiden aan Kosovo en Macedonië, in het oosten aan Bulgarije en Roemenië en in het noorden aan Hongarije. De hoofdstad Beograd ligt centraal in het land. Het land is in het noorden vlak met steppes. In het midden en oosten is het land heuvelachtig tot bergachtig en de grensstreken met Bosnië, Montenegro, Kosovo en Macedonië zijn bergachtig. Het hoogste punt is de Đeravica in Kosovo met 2.656 meter. Grote rivieren zijn de Donau, Tisa, Drina en Sava.

Wegennet

Het huidige en geplande snelwegennet van Servië.

Servië heeft een vrij beperkt wegennet van hoofdwegen, dat enkel de grootste plaatsen bedient. Kleinere plaatsjes moeten veelal via secundaire wegen bereikt worden. Servië heeft één doorgaande snelweg vanaf de grens met Hongarije via Beograd naar Macedonië en de tweede snelweg is de verbinding tussen de grens met Kroatië en Beograd. Tevens is een snelweg in aanbouw van Niš naar de grens met Bulgarije. Servië speelt daardoor een vitale link in het internationale verkeer naar Griekenland en Turkije, en heeft de enige doorgaande snelweg van noord naar zuid op de Balkan. De snelwegen zijn tolwegen. Er zijn plannen voor een snelweg van Beograd naar Bar in Montenegro. Tevens wordt er traag gebouwd aan een zuidelijke bypass van Beograd, daar de route door Beograd overbelast is. De kwaliteit van de snelwegen is over het algemeen redelijk goed.

Autoput

Zie ook autoput.

Servië heeft een beperkt netwerk van snelwegen, autoputevi genaamd. Ze zijn formeel met A-nummers genummerd, maar hebben veelal nog hun M-nummers, en worden vaak ook met E-nummers bewegwijzerd. De A1 vormt de hoofdas vanaf de grens met Hongarije via Subotica, Novi Sad, Beograd en Niš naar de grens met Macedonië. Het zuidelijkste deel is nog deels enkelbaans. De A3 vormt de verbinding tussen Kroatië en Beograd. De A4 is het nummer voor de snelweg vanaf Niš naar de grens met Bulgarije, die nog in aanleg is. Er zijn verder plannen voor een aantal nieuwe autosnelwegen, zoals de snelweg naar Montenegro, een snelweg via Vršac naar Roemenië en een oost-westas door het midden van het land naar de grens met Bosnië-Herzegovina. De intensiteiten op de autosnelwegen zijn buiten Beograd laag. Het drukste punt is de Gazelabrug in Beograd over de Sava, die 160.000 voertuigen per etmaal telt.

Snelwegen in Servië

A1A2A3A4A5Autoput Beograd - VršacAutoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaRing Beograd


Hoofdwegen

Per 2013 is er een nieuwe wegnummering in Servië, opgedeeld in vier klassen; klasse I-A, I-B en II-A en II-B. In 2012 is er tijdelijk een andere indeling geweest, maar die is vervallen[2].

Zie Hoofdwegen in Servië voor meer informatie.

Flag of Serbia.png Hoofdwegen in Servië Flag of Serbia.png

SRB-10.svg SRB-11.svg SRB-12.svg SRB-13.svg SRB-14.svg SRB-15.svg SRB-16.svg SRB-17.svg SRB-18.svg SRB-19.svg SRB-20.svg SRB-21.svg SRB-22.svg SRB-23.svg SRB-24.svg SRB-25.svg SRB-26.svg SRB-27.svg

SRB-28.svg SRB-29.svg SRB-30.svg SRB-31.svg SRB-32.svg SRB-33.svg SRB-34.svg SRB-35.svg SRB-36.svg SRB-37.svg SRB-38.svg SRB-39.svg SRB-40.svg SRB-41.svg SRB-42.svg SRB-45.svg SRB-46.svg SRB-47.svg


Magistrale

De M-wegen vormden het hoofdwegennet van Servië en verbinden alle grotere steden en gebieden met elkaar. De meeste wegen hiervan waren enkelbaans, maar sommige korte trajecten waren dubbelbaans, met name rondom de grotere steden. De wegen waren nog genummerd volgens het oude Joegoslavische systeem van 1980 tot en met 2011.

Flag of Serbia.png Hoofdwegen in Servië tot 2011 Flag of Serbia.png

M1M2M3M4M5M7M8M9M18M19M21M22M23M24M25


Europese wegen

De E-wegen worden in Servië prominent bewegwijzerd als ze over snelwegen gaan, de twee belangrijkste snelwegen staan zelfs primair bekend onder het E-nummer.

Europese wegen in Servië

E65E70E75E80E662E761E763E771


Knooppunten

Knooppunten in Servië

Čvor BatajnicaČvor Bubanj PotokČvor DobanovciČvor Niš-TrupaleČvor OrlovačaČvor Ostružnica


Tolwegen

Zie ook tolwegen in Servië.

De snelwegen in Servië zijn tolwegen met een open of gesloten tolsysteem; men krijgt bij gesloten tolsystemen een ticket bij het oprijden en betaalt bij het verlaten van de snelweg. Alle snelwegen zijn tolwegen, met uitzondering van de route door Beograd. Bij alle tolstations wordt de euro geaccepteerd.

Wegnummering

De (voormalige) geplande A-nummers van 2009.

Sinds 2009 bestaat er een A-nummering voor autosnelwegen. Deze worden in de praktijk echter niet bewegwijzerd, men geeft de betreffende E-nummers aan, of de nummers van de Joegoslavische M-wegen. Wegnummers voor andere wegen hebben geen prefix, maar men kan aan de kleur zien op wat voor type weg men rijdt.

Nummering 2009

Op een intensiteitskaart van 2011 kwamen de volgende A-nummers voor:[3]

 • A-1: Horgoš - Novi Sad - Beograd - Niš - Preševo
 • A-2: Beograd - Čačak
 • A-3: Vršac - Beograd - Šid
 • A-4: Kragujevac - Čačak - Užice
 • A-5: Niš - Dimitrovgrad
 • A-6: Užice - Boljare

Hernummering 2013

In 2013 is de A-nummering opnieuw veranderd:[4]

 • A1: Horgoš (H) - Novi Sad - Beograd - Niš - Preševo (MK)
 • A2: Beograd - Čačak - Požega (MNE)
 • A3: Batrovci (HR) - Beograd
 • A4: Niš - Dimitrovgrad (BG)
 • A5: Pojate - Kruševac - Kraljevo - Preljina

Bewegwijzering

Zie ook bewegwijzering in Servië.

De bewegwijzering op de snelwegen bestaat uit groene borden met witte letters, zowel in het Latijnse als Cyrillische schrift. Op het onderliggend wegennet zijn de borden geel met zwarte letters. Afslagen op de snelweg hebben gele borden voor de afritdoelen, en groene voor de doorgaande doelen. Autowegen hebben blauwe borden met witte letters.

Verkeersveiligheid

jaar verkeersdoden
2010 660
2011 731
2012 688
2013 650
2014 536
2015 599
2016 607
2017 579

Servië geldt als één van de minst veilige landen in Europa, met in 2015 85 verkeersdoden per 1 miljoen inwoners.[5] Het land scoort daarbij vergelijkbaar met buurland Kroatië en iets beter dan buurlanden Roemenië en Bulgarije.

Externe links

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden