Seto-Chuo Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Seto-Chuo Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japan E30.svg
Seto-Chuo Expressway.svg
Seto-Chuo Expressway map.png
E30
Begin Hayashima
Einde Sakaide
Lengte 37 km
Route
Sanyo Expressway branch

Afslagsymbool.svg1 Hayashima

Afslagsymbool.svg2 Mizushima

Afslagsymbool.svg3 Kojima

Brug.svg Shimotsui-Seto Bridge 1.447 m

Afslagsymbool.svg3-2 Hitsuishi Island

Brug.svg Hitsuishijima Bridge 792 m

Brug.svg Iwakurojima Bridge 792 m

Brug.svg Yoshima Bridge 877 m

Afslagsymbool.svg3-3 Yoshima Island

Brug.svg Kita Bisan-Seto Bridge 1.611 m

Brug.svg Minami Bisan-Seto Bridge 1.723 m

Afslagsymbool.svg4 Sakaide-kita

Knooppuntsymbool.svg Takamatsu Expwy Sakaide JCT

De Seto-Chuo Expressway (Japans: 瀬戸中央自動車道, Seto Chūō Jidōsha-dō, letterlijk de Seto Central Expressway), genummerd als de E30, is een expressway in Japan. De snelweg vormt een verbinding tussen de Sanyo Expressway bij Hayashima op Honshu en de Takamatsu Expressway bij Sakaide op Shikoku. Het is één van drie snelwegverbindingen tussen de eilanden Honshu en Shikoku. De snelweg is 37 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint tussen Okayama en Kurashiki op een aftakking van de Sanyo Expressway, de oost-westverbinding van Osaka naar Hiroshima. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert zuidwaarts door vlak gebied, net ten oosten van Kurashiki langs, door voorstedelijk gebied. Tussen Kojima en Sakaide volgen drie indrukwekkende bruggen die het verkeer van Honshu naar Shikoku brengen. Men passeert daarna door het havengebied van Sakaide, met zware industrie, waarna de snelweg op het knooppunt Sakaide op de Takamatsu Expressway eindigt.

Geschiedenis

Zie ook Honshū-Shikoku Bridge Project.

In 1970 werd de Honshu-Shikoku Bridge Authority opgericht, en in 1978 begon de aanleg van de vaste oeververbinding tussen de eilanden Honshu en Shikoku. In 1981 en 1983 begon de aanleg van de grote bruggen, en in 1987 werd de naam van de snelweg vastgesteld als de Seto-Chuo Expressway. Op 10 april 1988 werd de gehele snelweg in één keer opengesteld voor het verkeer. In 1992 opende het knooppunt Sakaide, zodat de snelweg direct werd aangesloten op de Takamatsu Expressway.

Bruggen

De bruggen.

De noordelijkste brug heet de Shimotsui-Seto Bridge, is een hangbrug en heeft een hoofdoverspanning van 940 meter. Daarna volgende identieke Hitsuishijima en Iwakurojima Bridges, twee tuibruggen die allebei een hoofdoverspanning van 420 meter hebben. Daarna volgt de Yoshima Bridge, die een totale lengte van 847 meter heeft. Als laatste volgen de Kita Bisan-Seto Bridge en de Minami Bisan-Seto Bridge, twee aaneengesloten hangbruggen met een hoofdoverspanning van respectievelijk 990 en 1.118 meter. De brug heeft een vrije onderdoorgang van maarliefst 93 meter, één van de hoogste hangbruggen boven zee ter wereld. De gehele brugcombinatie is 13,1 kilometer lang. De bruggen zijn een gecombineerde wegverkeer en spoorbrug. Alle bruggen zijn dus dubbeldeks, het verkeer rijdt bovenop, de spoorlijnen liggen op het onderste dek. De aanlegkosten bedroegen destijds 7 miljard dollar (1988).

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 20.000 voertuigen bij Hayashima, wat iets daalt naar 18.000 voertuigen over de brugcombinatie. Het laatste deel door Sakaide telt 14.000 voertuigen per etmaal.

Referenties


Flag of Japan.svg Expressways in Japan Flag of Japan.svg

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshiTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo