Severinsbrücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Severinsbrücke
Overspant Rhein
Rijstroken 2x2
Totale lengte 691 meter
Hoofdoverspanning 302 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 07-11-1959
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Severinsbrücke is een tuibrug in Duitsland, gelegen in Köln, Nordrhein-Westfalen. De brug overspant de Rhein (Rijn) bij het centrum.

Kenmerken

De Severinsbrücke is een stalen tuibrug, met een totale lengte van 691 meter en een hoofdoverspanning van 302 meter. De pyloon is A-vormig en 77,2 meter hoog. Het brugdek is 29,5 meter breed, met 2x2 rijstroken van de B55 en een trambaan in de middenberm. Daarnaast zijn er fiets- en voetpaden aan weerszijden. De brug is onderdeel van een semi-ongelijkvloerse route vanaf de A559 naar het centrum van Köln. De brug staat 600 meter stroomopwaarts van de Deutzer Brücke en bijna 4 kilometer stroomafwaarts van de Rheinbrücke Köln-Rodenkirchen.

Geschiedenis

Plannen voor een brug op deze locatie bestonden al in de jaren '30, maar de uitvoering werd vertraagd vanwege de Tweede Wereldoorlog. In 1956 werd een stadsplan vastgesteld waarin de Severinsbrücke werd opgenomen. De brug is daarna vrij snel in 1958-1959 aangelegd en opende op 7 november 1959 voor het verkeer. Bij openstelling was het de langste tuibrug ter wereld en de eerste met een A-vormige pyloon.

De brug had oorspronkelijk één brede rijbaan voor gemotoriseerd verkeer en een trambaan waarover ook gereden kon worden, zodat er eigenlijk 6 rijstroken beschikbaar waren. In 1979-1980 is het brugdek aangepast en is een vrije trambaan gerealiseerd. Sindsdien zijn 2x2 rijstroken beschikbaar.

De brug verkeert in slechte conditie, zoals alle bruggen over de Rijn in Köln. De brug is al meermaals versterkt en gerenoveerd.[1]

Naamgeving

De brug is vernoemd naar kruisende Severinstraße. Deze is weer vernoemd naar Severin von Köln, de derde bisschop van Köln, aan wie ook de basiliek St. Severin zijn naam ontleent.

Zie ook

Referenties