Severn Crossing

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Severn Crossing
Overspant Severn
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.600 meter
Hoofdoverspanning 988 meter
Hoogte brugdek 47 meter
Openstelling 09-09-1966
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Severn Crossing, in het Welsh Pont Hafren, is een hangbrug in het Verenigd Koninkrijk, gelegen in de motorway M48. De brug loopt over de rivier Severn welke tevens de grens vormt tussen Engeland en Wales.

Kenmerken

De Severn Crossing overspant de rivier Severn, ten noordwesten van de stad Bristol. De brug ligt enkele kilometers ten noorden van de Second Severn Crossing. De brug heeft een lengte van 1.600 meter en heeft een hoofdoverspanning van 988 meter. De pylonen van de brug zijn 137 meter hoog. De doorvaarthoogte onder de brug bedraagt 47 meter. De brug is samen met de nabijgelegen Second Severn Crossing de enige vaste oeververbinding in de wijde regio over de rivier Severn.

Geschiedenis

Eerste voorstellen voor een brug over de Severn kwamen in 1824 door Thomas Telford. Het zou een tijd duren voordat er een brug zou komen. In die periode was de trein erg populair en in 1886 opende vlakbij de Severn spoortunnel. In de 20e eeuw nam het wegverkeer toe en ontstond opnieuw de vraag naar een vaste oeververbinding voor de weg. In 1935 werd vergeefs een nieuwe poging ondernomen, die werd tegengehouden door de machtige lobby van de Great Western Railway Company. Deze maatschappij exploiteerde de treindiensten via de Severn spoortunnel.

Na de Tweede Wereldoorlog werden er plannen gemaakt voor een landelijk wegennet, waarbij ook een brug over de Severn werd voorzien. Uiteindelijk werd in 1961 gestart met de bouw van de brug en deze werd op 8 september 1966 geopend voor het verkeer.

De brug was oorspronkelijk in het beheer van de concessiehouder Severn River Crossings. Nadat de aanlegkosten, financieringskosten en operationale kosten uit tolheffing waren terugbetaald is de brug overgedragen aan Highways England. Dit gebeurde op 8 januari 2018.

Tol

De Severn Crossing was oorspronkelijk een tolbrug. Oorspronkelijk werd tol geheven in beide richtingen. Dit veranderde in 1989 door een verdrag, waardoor alleen richting het westen (Wales) tol werd geheven. Die maatregel was ingesteld om de files richting Engeland te beperken. In juli 2017 werd aangekondigd dat de tolheffing op de Severn Crossing eind 2018 gestaakt zou worden.[1] Per 8 januari 2018 zijn de toltarieven al verlaagd toen de brug werd overgedragen aan de overheid en de tol vrijgesteld werd van btw. Op 17 december 2018 is de tolheffing beëindigd.[2]

Categorie Omschrijving Contant
Categorie 1 Auto's en busjes t/m 9 zitplaatsen £5.60
Categorie 2 Kleine busjes t/m 17 zitplaatsen, bestelauto's tot 3,5 ton £12.20
Categorie 3 Bussen > 17 zitplaatsen, vrachtwagens £16.70

Motoren en invalidevoertuigen zijn vrijgesteld van tol.

Referenties