State Route 9 in Alaska

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Seward Highway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-9
Begin Seward
Einde Moose Pass
Lengte 37 mi
Lengte 59 km
Route

Seward

Bear Creek

Primrose

Crown Point

Moose Pass

De State Route 9, beter bekend als de Seward Highway is een state route in de Amerikaanse staat Alaska. De weg verbindt de kustplaats Seward met de Route 1 bij Moose Pass. De weg is 59 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Seward Highway.

Route 9 begint in het kustplaatsje Seward, gelegen aan de Golf van Alaska. De omgeving is spectaculair, met hoge besneeuwde bergen en gletsjers die tot in zee lopen. De weg verloopt noordwaarts door een spectaculair dal en komt door diverse kleine dorpjes. De weg eindigt voorbij Moose Pass op de State Route 1, die verder naar Anchorage loopt.

Geschiedenis

De weg is in drie fases aangelegd. In 1923 opende het eerste en zuidelijkste deel van Seward tot Kenai Lake. In 1928 opende het noordelijkste deel tussen Moose Pass en Hope. Daartussen was jarenlang een ontbrekende schakel, waardoor Seward geïsoleerd lag. Deze ontbrekende schakel was in 1951 voltooid. Het jaar daarna was de gehele Seward Highway geasfalteerd.

Tijdens de grote aardbeving van 1964 is een 32 kilometer lang stuk van de weg onder het plaatselijke hoogwaterniveau komen te liggen. Tussen 1964 en 1966 zijn de weg en bruggen verhoogt of herbouwd om weer boven dat niveau uit te komen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.600 voertuigen bij Moose Pass.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Alaska