Seychellen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sesel - Seychelles
Hoofdstad Victoria
Oppervlakte 451 km²
Inwonertal 100.000
Lengte wegennet 508 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode SY

De Seychellen (Frans: Seychelles), formeel de Republiek Seychellen (République des Seychelles) zijn een eilandengroep en land ten oosten van Afrika in de Indische Oceaan. Het land heeft een oppervlakte ter grootte van een Nederlandse gemeente en telt 100.000 inwoners. De hoofdstad is Victoria.

Inleiding

Geografie

De Seychellen liggen over een groot gebied verspreid in de Indische Oceaan, het hoofdeiland Mahé ligt circa 1.100 kilometer ten noordoosten van Madagaskar, 1.300 kilometer ten zuidoosten van Somalië en 2.800 kilometer ten zuidwesten van India. Het bestaat uit circa 115 eilanden, waarvan de meesten zeer klein en onbewoond zijn. De hoofdstad Victoria ligt op het eiland Mahé dat ongeveer 30 bij 5 kilometer meet. Praslin is een ander belangrijk eiland. De Morne Seychellois is met 905 meter het hoogste punt van de Seychellen.

De eilanden hebben een tropisch klimaat met het hele jaar door frequent neerslag. Er is sprake van een moesson, er valt gemiddeld 2200 mm neerslag per jaar, met een piek in de periode van oktober tot en met april, maar het drogere seizoen kent ook de nodige neerslag. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de hoofdstad Victoria het hele jaar door tussen 28 en 31 °C.

Demografie

De Seychellen hadden ongeveer 40.000 inwoners in 1960, wat verdubbeld was naar 80.000 rond 2000 en rond 100.000 in 2020. Het is daarmee het minst bevolkte land van Afrika. De hoofdstad Victoria telt circa 26.000 inwoners. Een groot deel van de bevolking woont op het eiland Mahé dat een verstedelijkte kuststreek kent.

Het land heeft een diverse bevolking, bestaande uit Afrikanen, Aziaten en Europeanen. Het Frans en Engels zijn de officiële talen, maar bijna de volledige bevolking spreekt Seychellencreools, dat op het Frans is gebaseerd, met veel Engelse invloeden. De overheid communiceert veelal in het Engels en overheidswebsites zijn in het Engels. Het parlement debatteert in het Creools, maar de wetten zijn in het Engels. Het Frans zelf wordt door vrijwel niemand als moedertaal gesproken.

Economie

De Seychellen gelden als het welvarendste land in Afrika, met een nominaal BBP van circa $ 37.000 per inwoner. Er is echter sprake van forse inkomensongelijkheid. Voorheen waren plantages de belangrijkste sector van de economie, tegenwoordig is de economie meer gericht op visserij en het toerisme. Ongeveer 30% van de bevolking werkt in het toerisme. Er is gepoogd om een olie-industrie op te zetten, maar vooralsnog is geen olie gevonden in de wateren rond de Seychellen.

Geschiedenis

De Seychellen waren onbewoond, de eerste Europeanen zagen de eilanden in 1503. De Fransen begonnen het eiland te koloniseren vanaf 1756. De Britten namen de kolonie echter over in 1810 tijdens de Napoleontische oorlogen. Het werd toen samen met Mauritius bestuurd, maar de Seychellen werden in 1903 een aparte kroonkolonie. De oorspronkelijke Europese bevolking werd aangevuld met slaven en later contractarbeiders om op de plantages te werken.

Het land werd in 1976 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en was vanaf die tijd in opkomst als toeristenbestemming. In 1979 werd er echter een socialistische éénpartijstaat opgericht. Die periode duurde tot 1991. Er waren in die periode meerdere pogingen tot staatsgrepen. Sinds 1993 is het land een democratie met meerdere partijen. France-Albert René was president van 1977 tot 2004.

Wegennet

In de Seychellen is 508 kilometer weg, waarvan 250 kilometer primary roads, 150 kilometer secondary roads en ruim 100 kilometer feeder roads. 96% van de wegen is verhard,[1] waarmee de Seychellen vermoedelijk het hoogste aandeel verharde wegen van alle Afrikaanse landen heeft. Het wegennet is relatief klein maar de meeste eilanden zijn ook klein, zodat het wegennet van de Seychellen kwalitatief één van de beste van Afrika is.

De meeste wegen liggen op het eiland Mahé, dat een vrij dicht netwerk van wegen heeft. Op het eiland Praslin is ook een klein wegennet. Op veel andere eilanden is geen echt wegennet en geen autoverkeer, omdat er vaak maar één nederzetting is. Het wegennet is voor Afrikaanse begrippen zeer modern. Er is één korte 2x2 weg op de Seychellen, een deel van de Providence Highway vanaf Victoria naar de luchthaven. Verder zijn er geen meerstrookswegen in het land, omdat de bevolkingsomvang gering is en er vanwege de kleine afstanden niet veel autoverkeer is. De meeste wegen lopen langs de kust, met enkele wegen die landinwaarts over de bergruggen lopen. Vanaf deze wegen heeft men vaak een prachtig uitzicht over de oceaan.

Het grootste wegenproject dat is uitgevoerd in de Seychellen was de bouw van de Providence Highway tussen Victoria en de luchthaven, dit is een 8 kilometer lange bypass van de oude kustweg. De Providence Highway is in 2000 in gebruik genomen.[2]

Wegbeheer

Het wegbeheer in de Seychellen wordt uitgevoerd door de Seychelles Land Transport Agency (SLTA),[3] een onderdeel van het Ministerie van Transport.[4] De SLTA werd in 2009 opgericht. Het heeft zijn oorsprong in het Public Works Department dat in 1974 werd opgericht, nog voor onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in de Seychellen.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering, wel zijn er verkeersborden zoals in Frankrijk. Sommige wegwijzers zijn groen met witte letters.

Maximumsnelheid

wegtype Vmax
65

De maximumsnelheid in de Seychellen bedraagt 40 km/h in de bebouwde kom en 65 km/h buiten de bebouwde kom. Op de dual carriageway van de Providence Highway geldt 80 km/h. Er zijn vrijwel geen wegen die ontworpen zijn om op hogere snelheid te rijden, ze liggen of in bebouwd gebied, of in bergachtig terrein.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal-Afrikaanse RepubliekComorenDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauIvoorkustKaapverdiëKameroenKeniaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaWestelijke SaharaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan