Shanghai

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Blank.png
Shanghai.png
Hoofdstad Shanghai
Grootste stad Shanghai
Oppervlakte 6.341 km²
Inwonertal 24.150.000
Lengte snelwegennet 825 km[1]
Eerste snelweg ?
Afkorting 上海

Shanghai is een speciale gemeente en de grootste stad van China met 24,1 miljoen inwoners. De stad is gelegen bij de monding van de rivier de Yangtze in het oosten van China. Shanghai is de naam van de stad en gemeente, waarbij de gemeente dezelfde status heeft als een provincie en een oppervlakte heeft van 6.341 km².

Inleiding

De Shanghai Yangtze River Bridge.

De stad Shanghai ligt in de grotere gemeente Shanghai. De gemeente telt 19 miljoen inwoners, waaronder de stad Shanghai valt, evenals diverse voorsteden die onderdeel zijn van het stedelijk gebied. Shanghai wordt begrensd door de provincies Jiangsu en Zhejiang. Nabij liggen grote steden als Hangzhou, Ningbo, Suzhou en Nantong. Ten noorden van Shanghai stroomt de rivier de Yangtze de Chinese Zee in, met drie takken die door eilanden gescheiden worden. Door de stad Shanghai zelf stroomt de rivier de Huangpu, met het oude centrum op de westoever en het nieuwe zakencentrum op de oostoever. Shanghai is de welvarendste stad van China, en tevens één van de belangrijkste wereldsteden. Het inwonertal groeit snel, en sinds de jaren 90 is het de belangrijkste stad van China. Shanghai is voornamelijk vlak en laaggelegen. Shanghai heeft tevens de grootste haven ter wereld, alhoewel die verspreid is over diverse locaties in de gemeente Shanghai.

Wegennet

Het snelwegennet van Shanghai.

Shanghai heeft een indrukwekkend netwerk van autosnelwegen, expressways genaamd. Men kan deze onderverdelen in drie klassen; de ongenummerde Ring Roads en Elevated Roads rond het centrum, de expressways met een S-nummer die een regionale functie hebben, en de expressways met een G-nummer die een doorgaande, nationale functie hebben. Shanghai heeft 4 ringwegen, waarvan de kleinste 47 kilometer is en de grootste 209 kilometer lang is. Er zijn 8 snelwegen die grensoverschrijdend zijn, 5 naar Jiangsu en 3 naar Zhejiang. Het snelwegennet van Shanghai kent een aantal kunstwerken van wereldklasse, zoals de 32 kilometer lange Donghai Bridge naar de diepwaterhaven die in zee is gelegen, en de 8,9 kilometer lange Yangtze River Tunnel en de 10 kilometer lange Yangtze River Bridge, beiden gelegen in de G40.

De meeste snelwegen tellen 2x3 of 2x4 rijstroken. In het centrum van Shanghai lopen ze op viaducten, buiten het centrum liggen ze veelal op maaiveld. De meeste knooppunten zijn ruim opgezet en in de vorm van turbines of mixvormen tussen ster, turbine en klaverbladen. Het Xinzhuang Motorway Interchange in het zuidwesten van Shanghai is met 5 takken één van de grootste knooppunten ter wereld.[2] In 2011 had de gemeente Shanghai 1.043 kilometer snelweg.[3]

Expressways in Shanghai

National expressways: Jinghu Expressway (G2) • Shenhai Expressway (G15) • Hushan Expressway (G40) • Huyu Expressway (G50) • Hukun Expressway (G60) • Ring Expressway (G1501)


Municipal expressways: Yingbin Expressway (S1) • Hulu Expressway (S2) • Hufeng Expressway (S3) • Hujin Expressway (S4) • Hujia Expressway (S5) • Huxiang Expressway (S6) • Xinwei Expressway (S19) • Outer Ring Expressway (S20) • Huchang Expressway (S26) • Shejiahu Expressway (S32) • Tingfeng Expressway (S36)


Urban expressways Inner Ring RoadMiddle Ring RoadSouth-North Elevated RoadYan'An Elevated RoadYixian Elevated RoadHumin Elevated RoadHuaxia Elevated RoadJiamin Elevated RoadLuoshan Elevated Road


Ringstructuur

Shanghai skyline.jpg

Shanghai telt 4 ringwegen, de 47 kilometer lange Inner Ring Road en 65 kilometer lange Middle Ring Road rond het centrum, de 97 kilometer lange S20 voor regionaal verkeer rond de stad en de 209 kilometer lange G1501 die rond de gehele gemeente loopt. Deze ringwegen tellen veelal 2x3 en 2x4 rijstroken, maar de buitenste ring G1501 heeft ook delen met 2x2 rijstroken die door minder druk gebied lopen.

Centrumsnelwegen

De Lupu Bridge over de Huangpu.

In het centrum van Shanghai liggen een aantal snelwegen die over continue viaducten lopen, de zogenaamde "Elevated Roads". Dit zijn de South-North Elevated Road die een noord-zuidroute door het centrum vormt, de Yan'An Elevated Road die naar het Hongqia International Airport in het westen loopt, de Yixian Elevated Road die een tweede noord-zuidas door het centrum vormt, de Humin Elevated Road als zuidelijke invalsweg en de Huaxia Elevated Road als alternatieve route naar het oostelijke Pudong International Airport. Sommige van deze Elevated Roads gaan over in een G-snelweg.

Regionale snelwegen

De 32,5 kilometer lange Donghai Bridge.

De meeste snelwegen buiten het centrum van Shanghai worden gevormd door de regionale snelwegen, die een S-nummer hebben. Voorheen hadden de meeste hiervan een A-nummer. Belangrijk is de S20, die de derde ringweg vormt, de S2 die over de 32 kilometer lange Donghai Bridge naar de Deepwater Seaport loopt, de S32 als zuidelijke bypass, de S1 naar Pudong Airport en S4 tussen Shanghai en Jinshen. De overige S-wegen zijn vaak vrij kort en vullen het netwerk aan.

Nationale snelwegen

De snelwegen met een doorgaand belang tot buiten de gemeente Shanghai hebben een G-nummer. De meesten hebben ook een naam. De G2 is de snelweg van Shanghai naar Beijing, en de G15 vormt een doorgaande route vanaf Nanjing naar Hangzhou. De G40 is een nieuwere oeververbinding over de monding van de Yangtze met drie grote kunstwerken. De G50 en G60 lopen westwaarts vanuit Shanghai, naar respectievelijk Huzhou en Hangzhou. De G1501 vormt de vierde en buitenste ringweg van Shanghai.

Geschiedenis

Het snelwegennet van Shanghai is relatief jong. De eerste snelwegen werden in de jaren 90 gebouwd, maar de meesten dateren van 2000 of later. In sommige gevallen zijn snelwegen binnen 5 jaar na opening alweer verbreed. De ontwikkeling van het snelwegennet neemt in recentere jaren wat af omdat de meeste logische verbindingen al gebouwd zijn.

Verkeersdrukte

Zoals in elke grote metropool komen ook in Shanghai op grote schaal files voor. De filevorming is echter minder dan in Beijing vanwege een strikt systeem voor toelating van nieuwe voertuigen op de weg. Elke maand worden er 8.000 nieuwe kentekens in de gemeente Shanghai toegelaten, waardoor de toename van het aantal nieuwe voertuigen beperkt is tot circa 100.000 per jaar. Dit gebeurt middels een veiling. De kosten voor een kentekenregistratie lopen daarbij op tot circa € 5.200 per stuk, waardoor met name de wat welvarender Chinezen een auto kunnen bezitten in Shanghai.

Referenties

  1. 01-01-2016
  2. Xinzhuang Motorway Interchange op Google Maps
  3. optelling sjabloon Shanghai
Flag of the People's Republic of China.svg China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau