Shankun Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
G78
Begin Shantou
Einde Kunming
Lengte 1.710 km
Route

Shenhai Expressway (G15)

Shantou-North

Shantou-Northwest

Chao'an

Chaozhou-South

Chaozhou/Jieyang

Jieyang-North

Jiepu Expressway (S17)

Jiedong

Fengshun-South

Fengshun-North

Jingyi

Hemei Expressway (S12)

Xinxu

Changshen Expressway (G25)

Xingning-East (S226)

Xingning-South (S225)

Jiguang Expressway (G35)

Huachengzhen (S228)

G205

industrial park

Longchuan-East (G205)

Changshen Expressway (G25)

Longchuan-West

Longchuan-North

Yiduzhen

Chuantangzhen (S229)

Xiuduanzhen

Longhe Expressway (G4511)

Shuntianzhen

Youxizhen

Daguang Expressway (G45)

Lianping (S341)

Guilianzhen (S341)

Wushen Expressway (G0422)

Wengyuan-East

Wengyuan-West

Sanhuazhen (S341)

Liulizhen (S341)

Guanduzhen (G106)

Qiaotouzhen (S347)

Jinggang'ao Expressway (G4)

Donghuazhen

Wangbuzhen (S347)

Guangle Expressway (G0423)

Xianqiao Dixia River Scenic Area

Shihuipuzhen (S347)

Hanguangzhen (S348)

Jiulongzhen (S348)

Xuguang Expressway (G0421)

Taipingzhen (S260)

Qiashuizhen (S262)

Huaiji-North (S263)

Erguang Expressway (G55)

Huaiji-West

Liangcunzhen (S349)

Lingfeng

Xindu

Butou

Hezhou

Baomao Expressway (G65)


Tonggu - Pingle via Baomao Expressway (G65)


Baomao Expressway (G65)

Lipu-North

Lipu-West

Zhaishazhen (G323)

Quannan Expressway (G72)

Luzhai

Quannan Expressway (G72)

Luobu

Liuzhou-North

Yiliu Expressway (S13)

Mashanxiang

Liutang

Luodong

Yizhou-East

Yizhou-West

Huaiyuan

Desheng

Hechi-East

Lanhai Expressway (G75)

Hechi-West

Hechizhen

Lanhai Expressway (G75)

G210

Zhanglaoxiang

Aidongzhen

Donglan

Wuzhuanzhen

Bama

Suolue

Longchuanzhen

Guangkun Expressway (G80)

Baise

Yongle

Wangdianyaozu

Tianlin

Lucheng

Bantao

Jiuzhou

Shali

Weile

Longlin

Qianxinan

Luoba Expressway (S15)

Luoping

Dianzhong Economic Circle Ring Expressway (S8012)

Shizong-East

Shizong-West

Xiongbizhen

Zhaolu Expressway

Zhaokuazhen

Majiezhen

Qulu Expressway

Luliang

Damogu

Shilinzhen

Shilin-East

Guangkun Expressway (G80)

Ring Expressway (G5601)

Yiliang

Yangzhong

Yinkun Expressway (G85)

Kunming-East

Kunmo Expressway (G8511)

Kunming-Niujiezhuang

2nd Ring Road

De Shankun Expressway (Chinees: 汕昆高速公路), voluit de Shantou - Kunming Expressway (Chinees: 汕头-昆明高速公路) is een expressway in China. De autosnelweg vormt een oost-westroute vanaf Shantou tot Kunming, waar de naam vanaf geleid is. De autosnelweg verloopt door de provincies Guangdong, Guangxi, Guizhou en Yunnan. Opvallend is echter dat er behalve het begin- en eindpunt geen grote steden direct op de route liggen, de voornaamste stad halverwege is Liuzhou. De Shankun Expressway is 1.710 kilometer lang. De snelweg is genummerd als de G78.

Naam

De naam Shankun Expressway slaat op de steden die de G78 verbindt, namelijk Shantou en Kunming.

Routebeschrijving

Guangdong

Detail van de G78 in Guangdong.

De snelweg begint bij de grote havenstad Shantou op de Shenhai Expressway (G15). De snelweg loopt langs de noordkant van Shantou, ten westen van Chaozhou en ten noorden van Jieyang langs, en voert daarna westwaarts met 2x2 rijstroken. Al snel volgt het knooppunt met de Jiepu Expressway (S17). De snelweg voert dan noordwestwaarts door bergachtig en bebost gebied, met weinig grote plaatsen. Ten zuiden van Meizhou sluit de Hemei Expressway (S12) aan, waarna de snelweg nog een kilometer of 30 verder westwaarts loopt, en bij Xingning op de Changshen Expressway (G25) uitkomt. De G78 loopt dan samen met de G25 tot aan de stad Longchuan.

Beide routes splitsen, waarna de Shankun Expressway westwaarts volgt, ten noorden van een gebergte langs en kruist de Longhe Expressway (G4511) nabij het plaatsje Zhongxinzhen. De snelweg voert daarna door smalle dalen langs Lianping en Wengyuan. Bij Lianping is een knooppunt met de Daguang Expressway (G45) en bij Wengyuan kruist men de Wushen Expressway (G4E). De snelweg buigt dan waar naar het zuidwesten af en voert door een brede vallei met veel dorpen. Bij Donghuazhen kruist men de Jinggang'ao Expressway (G4) en kort daarna bij Yingde de Guangle Expressway (G4W3).

De snelweg verloopt dan door een gebied met lage bergen dat betrekkelijk dunbevolkt is. De Shankun Expressway verloopt zo'n 100 kilometer ten noorden van de agglomeratie Pearl River Delta langs. Men kruist de Qinglian Expressway, waarna het gebied het meest bergachtig is van het traject door Guangdong. Dit deel kent nogal wat viaducten en enkele tunnels. Bij Huaiji kruist men de Erguang Expressway (G55), waarna men de grens met de autonome regio Guangxi bereikt.

Guangxi

In de autonome regio Guangxi verloopt de Shankun Expressway een lang stuk door het bergachtige noorden van de regio. Direct na de grens met Guangdong volgen enkele tunnels, waarna de snelweg naar het noorden afbuigt, om via het stadje Hezhou te verlopen. Bij Hezhou sluit de Heyong Expressway (S81) aan. Tussen Hezhou en Pingle is een dubbelnummering met de Baomao Expressway (G65). De snelweg voert daarna verder westwaarts door een dunner bevolkt gebied met lage, maar steile bergen. Na Luzhai volgt een korte dubbelnummering met de Quannan Expressway (G72), waarna de Shankun Expressway de noordelijke bypass van de grotere stad Liuzhou vormt. Westelijk van Liuzhou kruist men de Liubei Expressway (G7212).

De Shankun Expressway volgt dan een serie brede en vlakke valleien westwaarts langs Yizhou en Hechi. Rond Hechi wordt het landschap bergachtiger, met het typische berglandschap van dit deel van China met kleine maar steile bergen die als torens boven het landschap uitstijgen. De snelweg telt hier voortdurend 2x2 rijstroken. Westelijk van de stad Hechi volgt een knooppunt met de Lanhai Expressway (G75).

Vanaf Hechi verloopt de Shankun Expressway in zuidwestelijke richting naar de stad Baise. Dit deel voert door zeer lastig terrein met diepe kloven en de typische torenbergen. Er liggen weinig plaatsen op dit deel van de route. Bij Baise bereikt men de Yinbai Expressway (G69) en Guangkun Expressway (G80). Vanaf Baise voert de Shankun Expressway in noordwestelijke richting door langgerekte valleien. Het gebied is dichtbebost en er liggen nauwelijks plaatsen op de route. Nabij Longlin bereikt men dan de grens met de provincie Guizhou.

Guizhou

In de provincie Guizhou voert de Shankun Expressway door het uiterste zuidwesten. De snelweg voert hier door het typische berglandschap met de steile, smalle bergen. Bij Qianxinan, de enige noemenswaardige stad op de route in Guizhou, sluit de Naxing Expressway (G7612) aan. Bij Qianxinan verloopt de Shankun Expressway over een tuibrug. Westelijk van Qianxinan volgt dan de grens met de provincie Yunnan.

Yunnan

In Yunnan verloopt de Shankun Expressway eerst door een diep dal op 1.200 meter hoogte en vervolgens over een vlak plateau op 1.400 meter hoogte rond de stad Luoping. Daarna volgt een bergachtiger traject met 2x2 rijstroken dat diverse tunnels kent. De autosnelweg voert over een 2.000 meter hoog plateau dat doorsneden wordt door enkele smalle bergruggen. De snelweg verloopt via Shizong en Luliang naar Shilin.

Vanaf Shilin begint de Shankun Expressway aan een afdaling naar het op 1.500 meter hoogte gelegen stadje Yiliang. De 2x2 rijstroken tellende snelweg voert dan door bergruggen, rond meren en door valleien, voordat men de grote metropool Kunming bereikt. In Kunming telt de snelweg 2x3 rijstroken. Hier valt de snelweg samen met de Guangkun Expressway (G80). In Kunming eindigt de snelweg op de 2nd Ring Road.

Geschiedenis

De Shankun Expressway is betrekkelijk gefragmenteerd aangelegd, met name in de provincies Guangdong en Yunnan. Het oudste deel is gelegen in de autonome regio Guangxi, waar een deel samenvalt met de Quannan Expressway (G72) bij Liuzhou en in 1997 is opengesteld. In 2000 opende het eerste deel van de Shankun Expressway zelf, ook in Guangxi, een traject van Liuzhou naar Yizhou. In 2003 openden de eerste delen in de provincies Guangdong en Yunnan.

Omdat er meerdere oost-westverbindingen waren tussen Guangdong en Yunnan had de bouw van de Shankun Expressway minder prioriteit, voor 2010 ontbraken er nog lange trajecten van de snelweg. In de provincie Yunnan is de Shankun Expressway van lagere ontwerpeisen dan in de andere provincies, het betreft hier voornamelijk een upgrade van de bestaande G324 naar 2x2 tot 2x3 rijstroken. Als eerste was de snelweg in de provincie Guizhou voltooid in 2011, maar hier legt de Shankun Expressway ook de minste afstand in af.

Guangdong

De Shankun Expressway had in de jaren '90 geen hoge prioriteit om aangelegd te worden in de provincie Guangdong. Twee trajecten kregen prioriteit, namelijk de corridor van Shantou naar Meizhou, waar de Shankun Expressway grotendeels mee samenvalt, behalve het laatste deel tot Meizhou. In 2003 opende de eerste 59 kilometer tussen Jieyang en Shejiangzhen, waar de corridor afboog naar Meizhou. In 2005 opende de dubbelnummering met de Changshen Expressway (G25) tussen Xingning en Longchuan. In 2006 opende het traject van Chaozhou naar Jieyang.

Het oostelijkste deel bij Shantou is opvallend gefragmenteerd aangelegd. Normaal worden in China lange trajecten in één keer aangelegd en opengesteld, bij Shantou was dat niet het geval, de snelweg is in fases van Chaozhou naar de G15 bij Shantou in gebruik genomen, met zelfs een tijdelijk einde bij Chao'an. Dit opende in fases tussen 2010 en 2014 voor het verkeer.

Vervolgens is gebouwd aan het deel in het binnenland van Guangdong. In 2013 opende hiervan het eerste deel tussen de G55 bij Haiji en de grens met de autonome regio Guangxi. Op 28 december 2017 is een 127 kilometer lang traject tussen Longchuan en Wengyuan worden opengesteld.[1][2] Op 28 december 2018 opende de resterende 237 kilometer van de Shankun Expressway in Guangdong, het gehele traject van Wengyuan tot Huaiji.[3]

van naar lengte datum
Jieyang Shejiangzhen 59 km 20-12-2003
Xingning Longchuan 67 km 30-10-2005
Chaozhou Jieyang 21 km 30-12-2006
Shejiangzhen Xingning 26 km 28-12-2008
Junpu (tijdelijk einde) Chaozhou 24 km 31-12-2010
Chao'an Junpu (tijdelijk einde) 4 km 08-10-2012
Huaiji grens Guangxi 17 km 28-12-2013
Shantou Chao'an 3 km 18-01-2014
G15 Shantou 3 km 31-12-2014
Longchuan Wengyuan 127 km 28-12-2017
Wengyuan Huaiji 237 km 28-12-2018

Guangxi

Het oudste deel van de snelweg in de autonome regio Guangxi valt samen met de Quannan Expressway (G72) ten noordoosten van Liuzhou en opende in 1997 voor het verkeer. Het eerste deel dat als de Shankun Expressway zelf werd aangelegd was een 71 kilometer lang traject vanaf de westkant van Liuzhou tot aan Yizhou en opende in 2000 voor het verkeer. Zes jaar later opende de noordelijke bypass van Liuzhou voor het verkeer en ook in 2006 opende een 31 kilometer lang deel tussen Hezhou en de Baomao Expressway (G65). In 2008 opende de dubbelnummering met de Baomao Expressway tot aan Yangshuo voor het verkeer. In 2010 opende vervolgens het traject vanaf de grens met de provincie Guangdong tot Hezhou. Hiermee was het oostelijk deel van de snelweg grotendeels voltooid.

Daarna is gebouwd in het westen van Guangxi, wat in 2011 resulteerde in de openstelling van 164 kilometer van de snelweg tussen Baise en de grens met de provincie Guizhou. In 2012 opende een 89 kilometer lang deel tussen Yizhou en Hechi, wat tegelijkertijd met de Lanhai Expressway (G75) verder tot de grens met Guizhou opende, zodat in een jaar tijd er twee snelwegverbindingen tussen Guangxi en Guizhou tot stand kwamen. Op 28 november 2018 opende het 179 kilometer lange traject tussen Hechi en Baise.[4]

Het deel tussen Pingle/Yangshuo en Luzhai heet ook wel de Yanglu Expressway, een 86 kilometer lange verbinding tussen de G65 en G72 dat de omweg via Guilin afsnijdt. De bouw van dit deel begon in september 2009 maar werd geplaagd door tegenslagen en tekort aan geld. Oorspronkelijk had de snelweg in 2013 opengesteld moeten worden, en verscheen daarna ook op kaarten als zijnde voltooid, maar is nog niet opengesteld.[5] In januari 2019 werd aangekondigd dat de bouw van dit traject hervat zou worden.[6] Dit deel is uiteindelijk op 30 juli 2019 geopend voor het verkeer.[7][8][9]

van naar lengte datum
Luzhai Liuzhou (valt samen met G72) 20 km 01-05-1997
Liuzhou Yizhou 71 km 00-12-2000
Liuzhou (east) Liuzhou (west) 46 km 17-10-2006
Hezhou Tongguzhen 31 km 00-12-2006
Tongguzhen Yangshuo (valt samen met G65) 89 km 00-11-2008
grens Guangdong Hezhou 76 km 00-12-2010
Baise grens Guizhou 164 km 31-12-2011
Yizhou Hechi 89 km 09-07-2012
Hechi Baise 179 km 28-11-2018
Pingle Luzhai 87 km 30-07-2019

Guizhou

De Shankun Expressway verloopt door het uiterste zuidwesten van de provincie Guizhou. Dit traject van 127 kilometer lengte is in één keer aangelegd tussen 2009 en 2011 en opende op 31 december 2011 voor het verkeer, tegelijkertijd met het aansluitende deel in de autonome regio Guangxi.

van naar lengte datum
grens Guangxi grens Yunnan 127 km 31-12-2011

Yunnan

De Shankun Expressway is in de provincie Yunnan grotendeels een upgrade van de G324. Kenmerkend is dat de G324 hier is verbreed naar 2x3 rijstroken en geen vluchtstroken heeft, over een lang traject van Luliang naar Kunming. Het westelijk deel hiervan, tussen Shilin en Kunming is tussen 2000 en 2003 over een lengte van 78 kilometer aangelegd. Dit opende op 16 november 2003 voor het verkeer. Op 20 februari 2015 opende 40 kilometer tussen Luliang en Shilin, dit deel is over de oude G324 aangelegd als modernere autosnelweg.

Ook in het oosten van de provincie Yunnan is de G78 onderdeel geweest van de G324, die tussen de grens met de provincie Guizhou en Shizhong met 2x2 rijstroken was uitgevoerd, maar geen echte autosnelweg was. Delen van de route zijn gerenoveerd en opgewaardeerd. In 2016-2017 zijn meerdere delen van de G324 tussen de grens met de provincie Guizhou en Shizhong gerenoveerd. Grote delen van de route zijn erg bochtig voor een expressway. Tussen Luoping en Shizong is een geheel nieuw tracé aangelegd dat in 2017 is geopend.

van naar lengte datum
Shilin Kunming 78 km 16-11-2003
Luliang Shilin 40 km 16-02-2015
Luoping Luliang 108 km 00-00-2017

Referenties

National Expressways in China

G1G2G3G4G5G6G7G10G11G12G15G16G18G20G22G25G30G35G36G40G42G45G50G55G56G59G60G65G69G70G72G75G76G78G80G85G91G92G93G94G95G98G99

Lijst van expressways in China

Expressways in Guangdong

National expressways

Jinggang'ao Expressway (G4) • Shennan Expressway (G0412) • Xuguang Expressway (G0421) • Wushen Expressway (G0422Guangle Expressway (G0423) • Guang'ao Expressway (G0425) • Shenhai Expressway (G15) • Yongguan Expressway (G1523) • Quanmei Expressway (G1532) • Chaonan Expressway (G1535) • Guanguang Expressway (G1536) • Changshen Expressway (G25) • Jiguang Expressway (G35) • Daguang Expressway (G45) • Erguang Expressway (G55) • Baomao Expressway (G65) • Lanhai Expressway (G75) • Shankun Expressway (G78) • Guangkun Expressway (G80) • Zhusanjiao Expressway (G94) • Guangzhou Southern Ring Expressway (G1508) • Shencen Expressway (G2518) • Longhe Expressway (G4511) • Nanshao Expressway (G6011) • Guanfo Expressway (G9411)


Provincial expressways

Guanglian Expressway (S1) • Guanghe Expressway (S2) • Guangzhou - Shenzhen Expressway (S3) • South China Expressway (S4) • Guangtai Expressway (S5) • Guanglong Expressway (S6) • Guangfozhao Expressway (S8) • Xiongxin Expressway (S10) • Dachao Expressway (S11) • Meilong Expressway (S12) • Jiehui Expressway (S13) • Shanzhan Expressway (S14) • Guangfo Expressway (S15) • Foqingcong Expressway (S16) • Chaohui Expressway (S17) • Huaguan Expressway (S18) • Meishan Expressway (S19) • Guangzhongjiang Expressway (S20) • Guanghui Expressway (S21) • Huitang Expressway (S22) • Hui'ao Expressway (S23) • Zhongshan - Dongguan Expressway (S24) • Zhongyang Expressway (S26) • Shaoguan - Xinfeng Expressway (S27) • Shuiguan Expressway (S28) • Congguanshen Expressway (S29) • Huishen Coastal Expressway (S30) • Longda Expressway (S31) • Xibu Yanhai Expressway (S32) • Nanguang Expressway (S33) • Zhuhai - Doumen Expressway (S34) • Zhuhai - Taishan Expressway (S36) • Guangzhou - Dongguan Expressway (S37) • Zhuhai - Zhuhai Airport Expressway (S38) • Dongxin Expressway (S39) • Luoding - Xinyi Expressway (S40) • Airport Expressway (Guangzhou) (S41) • Hualian Expressway (S42) • Guangzhu West Expressway (S43) • Fujiang Expressway (S45) • Zhanjiang - Wuchuan Expressway (S46) • Jiangzhu Expressway (S47) • Xintai Expressway (S49) • Donglei Expressway (S50) • Luoyang Expressway (S51) • Zhongshan West Ring Expressway (S53) • Erguang Expressway (S55) • Huaiyang Expressway (S59) • Lianshan - Guangxi Expressway (S60) • Yuntanzhen - Matazhen Expressway (S61) • Zhanjiang - Lianjiang Expressway (S63) • Meiping Expressway (S66) • Dafenghua Expressway (S68) • Nanshagang Expressway (S73) • Shunde - Nansha Expressway (S76) • Shunde - Zhongshan Expressway (S77) • Zhongshan - Nansha Expressway (S79) • Ring Expressway (Guangzhou) (S81) • Shaoguan North Expressway (S84) • Ring Expressway (Shantou) (S85) • Outer Ring Expressway (Shenzhen) (S86) • Ring Road (Dongguan) (S88)


Ring Expressway (Meizhou) (S1211) • Airport Expressway (Zhuhai) (S3211) • Guang'ao Expressway Zhuhai Branch (S9919) • Huizhou Extension (S9925) • Zhanjiang Branch (S9975)


Guangyuan Expressway (S102) • Nanping Expressway (S301) • Xinguang Expressway

Expressways in Guangxi

National expressways: Shennan Expressway (G0412) • Shencen Expressway (G2518) • Hubei Expressway (G59) • Baomao Expressway (G65) • Wuliu Expressway (G6517) • Yinbai Expressway (G69) • Quannan Expressway (G72) • Ring Expressway (Nanning) (G7201) • Nanyou Expressway (G7211) • Liubei Expressway (G7212) • Hengnan Expressway (G7221) • Lanhai Expressway (G75) • Qindong Expressway (G7511) • Zhubei Expressway (G7522) • Shankun Expressway (G78) • Guangkun Expressway (G80)


Regional expressways: Yonghe Expressway (S13) • Yutie Expressway (S21) • Guihe Expressway (S22) • Hexi Expressway (S30) • Liunan Expressway (S31) • Wushuo Expressway (S40) • Binqin Expressway (S43) • Qingping Expressway (S50) • Pingna Expressway (S52) • Hena Expressway (S60) • Bayou Expressway (S65) • Heyong Expressway (S81) • Ring Expressway (Wuzhou) (S4001) • Cenjin Expressway (S6511) • Ring Expressway (Guilin) (S6501) • Fangchenggang Branch (S7512) • Airport ExpresswayAirport ExpresswayChongshui ExpresswayShawu ExpresswaySongtie ExpresswayWuda ExpresswayWulong ExpresswayYiliu ExpresswayYuzhan Expressway

Expressways in Guizhou

National expressways

Hangrui Expressway (G56) • Hukun Expressway (G60) • Dongsan Expressway (G6025) • Yinbai Expressway (G69) • Lanhai Expressway (G75) • Xiarong Expressway (G76) • Shankun Expressway (G78) • Zunchi Expressway (G4215) • Ring Expressway (G6001) • Xiucong Expressway (G6512) • Zhurong Expressway (G7512) • Guizun Expressway (G7521) • Zhubei Expressway (G7522) • Duxiang Expressway (G7611) • Naxing Expressway (G7612) • Pingxing Expressway (G8517)


Provincial expressways

South Ring Expressway (Guiyang) (S1) • Ring Expressway (Zunyi) (S2) • Ring Expressway (Liupanshui) (S3) • North Ring Expressway (Bijie) (S7) • Dexi Expressway (S10) • Songcong Expressway (S15) • Airport Expressway (Zunyi) (S18) • Biwei Expressway (S20) • Yanrong Expressway (S25) • Deyu Expressway (S29) • Jiangweng Expressway (S30) • Wengkai Expressway (S30) • Kaixi Expressway (S30) • Xiqian Expressway (S30) • Yuzun Expressway (S34) • Wengma Expressway (S35) • Guihuang Expressway (S36) • Guihui Expressway (S45) • Huixing Expressway (S50) • Anzi Expressway (S55) • Baiqian Expressway (S55) • Qianzhi Expressway (S55) • Ring Expressway (Anshun) (S55) • Zhipu Expressway (S55) • Ziwang Expressway (S55) • Yuan Expressway (S62) • Huaitong Expressway (S71) • Sanli Expressway (S73) • Jiangxi Expressway (S74) • Panxing Expressway (S77) • Shuipan Expressway (S77) • Bizhen Expressway (S79) • Suizun Expressway (S81) • Guiqian Expressway (S82) • Qianda Expressway (S82) • Tianhuang Expressway (S84) • Duzhi Expressway (S85) • Anpu Expressway (S86) • Rongma Expressway (S88) • Hua'an Expressway (S89) • Airport Expressway (Guiyang)Jiangyu ExpresswayLiuhe ExpresswayMeishi ExpresswayRing Expressway (Kaili)Shiyu ExpresswayYinsong ExpresswayYinxiu Expressway

Expressways in Yunnan

National expressways: Jingkun Expressway (G5) • Rongli Expressway (G4216) • Hangrui Expressway (G56) • Ring Expressway (G5601) • Dali Expressway (G5611) • Dalin Expressway (G5612) • Baolu Expressway (G5613) • Tianhou Expressway (G5615) • Linmeng Expressway (G5617) • Linqing Expressway (G5618) • Kunchu Expressway (G5621) • Hukun Expressway (G60) • Shankun Expressway (G78) • Guangkun Expressway (G80) • Kaihe Expressway (G8011) • Yanwen Expressway (G8013) • Yinkun Expressway (G85) • Kunmo Expressway (G8511) • Jingda Expressway (G8512) • Pingxing Expressway (G8517)


Provincial expressways: 4th Ring Road (Kunming) S0501Luoba Expressway (S15) • Pingwen Expressway (S17) • Qulu Expressway (S18) • Gongdong Expressway (S19) • Dongqiao Expressway (S19) • Wuyi Expressway (S18) • Ring Expressway (Qujing) (S18) • Airport Expressway (Kunming) (S20) • Airport North Expressway (Kunming)Zhanhui Expressway (S22) • Fulong Expressway (S24) • Shilu Expressway (S24) • Kuntang Expressway (S25) • Chengcheng Expressway (S26) • Chengchuan Expressway (S26) • Tongjian Expressway (S26) • Jishi Expressway (S27) • Gaohai Expressway (S30) • Jinhong Expressway (S33) • Yujiang Expressway (S34) • Chuguang Expressway (S36) • Jingning Expressway (S41) • Airport Expressway (Lijiang) (S43) • Shanghe Expressway (S43) • Dayong Expressway (S44) • Yuanman Expressway (S45) • Manjin Expressway (S45) • Binnan Expressway (S47) • Ruilong Expressway (S47) • Ring Expressway (Baoshan) (S49) • Baoshi Expressway (S49) • Airport Expressway (Lincang) (S51) • Bizhen Expressway (S79) • Tenglong Expressway (S90) • Yuanman Expressway (S90) • Ring Expressway (Mengzi) (S2601) • Dianzhong Economic Circle Ring Expressway (S8012) • Dazhen ExpresswayGuangxing ExpresswayJianyuan ExpresswayLaman ExpresswayMangliang ExpresswayMengping ExpresswayWeixuan ExpresswayWenma ExpresswayXiaolong ExpresswayYishi ExpresswayYongchu ExpresswayZhaole ExpresswayZhaolu ExpresswayZhenqing Expressway