Sharq Crossing

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sharq Crossing
Overspant Doha Bay
Rijstroken 2x3
Totale lengte 12.000 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 2021
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Sharq Crossing, ook wel bekend als de Doha Bay Crossing is een geplande brug-tunnelcombinatie in Qatar, gelegen in de hoofdstad Doha. De verbinding moet de luchthaven met het noorden van de stad verbinden, zonder dat verkeer door of rond het centrum hoeft. De geplande verbinding is circa 12 kilometer lang.

Kenmerken

De Sharq Crossing bestaat uit een verbinding vanaf de luchthaven van Doha, met een tak naar het district Al Dafna aan de noordkant van het centrum, en een langere tak naar het noordelijker gelegen district Onaiza. De verbinding is in totaal circa 12 kilometer lang, en bestaat grotendeels uit zeetunnels van 8 - 9 kilometer lengte, en een aantal bruggen.

De zijtak naar Al Dafna telt 2x2 rijstroken en heeft een grote boogbrug met twee dekken, verkeer onder en een galerij voor voetgangers boven, die tegelijkertijd een toeristische attractie moet zijn.

De tak naar Onaiza bestaat uit een serie geschakelde tuibruggen, met achterover leunende pylonen. Deze verbinding telt 2x2 rijstroken. Deze brug heeft 7 pylonen met 6 hoofdoverspanningen.

De hoofdverbinding vanaf het Doha International Airport telt 2x3 rijstroken. Deze verbinding naar de zijtak naar Al Dafna loopt grotendeels in een onderzeetunnel.

De exacte dimensies zijn niet duidelijk. De tuibruggen op de tak naar Onaiza zouden gezamenlijk 1.310 meter lang zijn, en de boogbrug naar Al Dafna 600 meter, met aansluitend de onderzeetunnels van 8 - 9 kilometer lengte. De verbinding is ontworpen door Santiago Calatrava. De boogbrug wordt mogelijk de grootste ter wereld, overspanningen van 600 en 700 meter worden genoemd.

Toekomst

Het project moet tussen 2015 en 2021 uitgevoerd worden.

Externe links

Referenties