E11 (Verenigde Arabische Emiraten)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Sheikh Zayed Road)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E11 UAE.png
E11 UAE map.png
E11
Begin Silah
Einde Al Qir
Lengte 558 km
Route

Flag of Saudi Arabia.png Saudi Arabia 10.svgSaudi Arabia 95.svg

Afslagsymbool.svg Silah

Afslagsymbool.svg Desert areas

Afslagsymbool.svg Al Hamra

Afslagsymbool.svg Jebel Dhana

Afslagsymbool.svg Scipco

Afslagsymbool.svg Ruwais

Afslagsymbool.svg Al Mirfa

Afslagsymbool.svg Logistics center

Afslagsymbool.svg Madinat Zayed

Afslagsymbool.svg Desert areas

Afslagsymbool.svg Desert areas

Afslagsymbool.svg Mussafah industrial area

Afslagsymbool.svg Mohammed bin Zayed City

Knooppuntsymbool.svg E22

Afslagsymbool.svg Al Mafraq

Afslagsymbool.svg Madinat Khalifa

Afslagsymbool.svg Al Shamka

Knooppuntsymbool.svg E33

Afslagsymbool.svg Al Falah City

Knooppuntsymbool.svg E10

Afslagsymbool.svg Al Bahia

Afslagsymbool.svg Al Rahba

Afslagsymbool.svg Al Samha-South

Afslagsymbool.svg Al Samha-North

Afslagsymbool.svg Plantation

Afslagsymbool.svg Desert areas

Afslagsymbool.svg Ghantoot

Afslagsymbool.svg Truck Road

Afslagsymbool.svg Palm Jebel Ali

Afslagsymbool.svg Mina Jebel Ali industrial area

Afslagsymbool.svg Jebel Ali Freezone

Afslagsymbool.svg Jebel Ali Industrial area

Afslagsymbool.svg Jebel Ali Village

Afslagsymbool.svg Dubai Colony

Afslagsymbool.svg Ibn Battuta Mall

Afslagsymbool.svg Dubai Marina

Afslagsymbool.svg Emirates Hills

Afslagsymbool.svg Palm Jumeirah

Afslagsymbool.svg Al Sufouh

Afslagsymbool.svg Mall of the Emirates

Afslagsymbool.svg Al Quoz

Afslagsymbool.svg Umm Suqeim

Afslagsymbool.svg Umm Al Sheif

Afslagsymbool.svg Al Markada

Afslagsymbool.svg Business Bay

Afslagsymbool.svg Jumeira

Afslagsymbool.svg Trade Centre

Afslagsymbool.svg Al Hudaiba

Knooppuntsymbool.svg E66

Afslagsymbool.svg Umm Hurair

Afslagsymbool.svg Umm Ramool

Afslagsymbool.svg Old Town

Afslagsymbool.svg Dubai International Airport

Afslagsymbool.svg Abu Hail

Afslagsymbool.svg Al Qusais

Afslagsymbool.svg Al Nahda

Afslagsymbool.svg Al Khan

Afslagsymbool.svg Industrial area

Afslagsymbool.svg Abu Shagara

Afslagsymbool.svg Halwan

Afslagsymbool.svg Sharjah

Knooppuntsymbool.svg E88

Afslagsymbool.svg Al Ramtha

Knooppuntsymbool.svg E311

Afslagsymbool.svg Ajman

Junction.svg Ajman

Junction.svg Ajman

Junction.svg Ajman

Afslagsymbool.svg Hamriyah free zone

Afslagsymbool.svg Al Hamriyah

Junction.svg Al Quwayn

Centrum.svg Ras-al-Khaymah

Centrum.svg Ghalilah

Centrum.svg Al Qir

Flag of Oman.svg

De E11 is een autosnelweg en hoofdweg in de Verenigde Arabische Emiraten. Het is de belangrijkste weg van het land, en voert langs de kust vanaf de grens met Saudi-Arabië via Abu Dhabi, Dubai, Sharjah en Ajman naar de grens met Oman. De weg is tussen de Saudische grens en het noorden van Dubai een autosnelweg, ten noorden daarvan niet. De weg is in totaal 558 kilometer lang. Ongeveer 440 kilometer hiervan is een autosnelweg.

Naamgeving

De E11 staat in de diverse emiraten bekend onder de volgende namen;

  • Ghuwafait - Mafraq: Sheikh Khalifa Road[1]
  • Abu Dhabi: Sheikh Maktoum Road
  • Dubai: Sheikh Zayed Road
  • Ras al-Khaimah: Sheikh Muhammad bin Salem Road

Routebeschrijving

De Sheik Zayed Road (E11) in Dubai.

De E11 begint in het uiterste westen van de Verenigde Arabische Emiraten aan de grens met Saudi-Arabië bij Silah. Het eerste deel tot aan Abu Dhabi voert door desolaat woestijngebied met geen plaatsen van enige omvang, slechts wat bedouïnendorpjes. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken, maar is soms nog substandaard. Rondom Abu Dhabi kruist men enkele snelwegen, zoals de E10, E22 en E33. De meeste aansluitingen zijn hier knooppuntachtig vormgegeven. De E11 telt rond Abu Dhabi 2x4 rijstroken maar blijft vrij ver buiten de stad zelf, slechts door de industriële centra in de woestijn.

Tussen Abu Dhabi en Dubai telt de E11 doorgaand 2x4 rijstroken en loopt door de woestijn. De voorsteden van Dubai beginnen al vrij snel, met name industriële centra en de twee palmeilanden. Al ten zuiden van Mina Jebel Ali is er een mogelijkheid om uit te wisselen naar de E311, de oostelijke bypass van Dubai. Het eerste grote centrum op de route is de Dubai Marina, met vele wolkenkrabbers langs de snelweg, die hier 2x5 en 2x6 rijstroken telt. Hier ligt ook de Palm Jumeira. Hierna volgt weer een kilometer of 10 aan industriegebieden en reguliere woonwijken. De E11 telt hier doorgaand 2x6 rijstroken en bijna alle aansluitingen zijn als indrukwekkende knooppunten vormgegeven. Bij Jumeira komt men opnieuw in een hoogbouwcentrum, met een indrukwekkende rij aan wolkenkrabbers langs de snelweg, waaronder de 828 meter hoge Burj Khalifa die op enige afstand van de snelweg staat.

De E11 loopt dan langs het oude centrum van Dubai en telt hier 2x4 rijstroken. Men steekt de Dubai Creek over, met een brug die 2x7 rijstroken telt. Hierna bedient de snelweg het immense Dubai International Airport, dat via zijwegen bereikt kan worden. Alle aansluitingen zijn hier zowat knooppuntachtig uitgebouwd. Noordelijker komt men door Sharjah, waar ook talloze wolkenkrabbers langs de E11 staan. De E11 eindigt hier echter als snelweg, en gaat als een gewone stadsweg met kruispunten verder, een enorm knelpunt. Bij Sharjah sluit de E88 aan. Tussen Sharjah en Ajman is de E11 weer een korte snelweg, maar wordt daarna definitief een reguliere hoofdweg met 2x2 rijstroken en kruispunten. Na Al Quwain verlaat men het stedelijk gebied en loopt de weg door vlak woestijngebied tot aan Ras Al-Khaimah, waarna de snelweg noordwaarts afbuigt en langs de bergachtige kust naar de grens met Oman loopt.

Geschiedenis

Voor de bouw van de autosnelweg waren er nog grensposten tussen de emiraten Dubai en Abu Dhabi. Voor de bouw van de snelweg was de route tussen beide steden nog onverhard. De E11 wordt gezien als een belangrijk hoofdstuk in de eenwording van de Verenigde Arabische Emiraten, die tot de jaren '70 nog erg onafhankelijk van elkaar waren.[2]

De aanleg van de E11 als autosnelweg begon in 1972 tussen Dubai en Abu Dhabi, het was oorspronkelijk een eenvoudige tweestrooks weg. Eind jaren '70 is er een tweede rijbaan naast gebouwd. Deze snelweg was in 1980 voltooid. Tussen 1993 en 1998 is de Sheik Zayed Road aangelegd, wat wel het hoogtepunt van de E11 genoemd kan worden met zijn talloze wolkenkrabbers, enorme knooppunten en zeer brede rijbanen tot 8 rijstroken per richting. Dit project omvatte 30 kilometer snelweg, die voorheen bekend stond als Defence Road.

Het deel vanaf de Saudische grens tot Abu Dhabi was oorspronkelijk een reguliere 2x2-weg, maar doordat er geen plaatsen of industriegebieden in dit gebied liggen was het de-facto al een autosnelweg. Dit traject telde slechts zeer weinig aansluitingen en enkele U-turns voor verkeer vanaf woestijnwegen. Ook kende dit deel geen belangrijke zijwegen.

Tussen 2009 en 2018 is de E11 ten westen van Abu Dhabi gemoderniseerd naar een volwaardige snelweg en zijn de U-turns vervangen door ongelijkvloerse aansluitingen. Daarna is de snelweg verbreed naar 2x3 tot 2x4 rijstroken tussen Mafraq nabij Abu Dhabi en de grens met Saudi-Arabië over 246 kilometer. Het project dat $ 1,5 miljard kostte was in juli 2017 gereed.[3][4] In totaal zijn 16 nieuwe aansluitingen gerealiseerd.[5] De formele ingebruikname van het gehele traject ten westen van Abu Dhabi volgde op 14 januari 2018.[6] Dit deel kreeg na reconstructie een maximumsnelheid van 160 km/h.[7]

Toekomst

In de toekomst wordt de E11 in Sharjah gemoderniseerd, omdat de weg hier nog een smalle stadsweg met verkeerslichten is. Er zijn nog geen plannen om de E11 verder noordelijk naar de grens met Oman om te bouwen tot een volwaardige snelweg.

Tol

In Dubai moet op een aantal punten op de E11 tol betaald worden. Dit is de congestieheffing Salik.[8]

Referenties

Autosnelwegen in de Verenigde Arabische Emiraten

E10E11E12E20E22E30E33E44E45E66E77E84E88E311E611