Sherman Minton Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sherman Minton Bridge
Overspant Ohio River
Rijstroken 2x3
Totale lengte 626 meter
Hoofdoverspanning 244 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 08-1962
Verkeersintensiteit 74.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Sherman Minton Bridge is een dubbeldeks boogbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Indiana en Kentucky. De brug overspant de Ohio River bij Louisville.

Kenmerken

De Sherman Minton Bridge is een dubbeldeks stalen boogbrug met twee boogoverspanningen van 244 meter. De hoofdbrug is 626 meter lang, maar met name aan de zijde van Kentucky zijn langere aanbruggen. Over de brug loopt de Interstate 64 met drie rijstroken per richting, maar zonder vluchtstroken. De brug verbindt Louisville, Kentucky met New Albany, Indiana, maar verwerkt ook lange afstandsverkeer vanaf St. Louis richting het oosten van de Verenigde Staten. De brug is de westelijkste oeververbinding bij Louisville en is tolvrij.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was er één brugverbinding over de Ohio River in Louisville, de Kentucky & Indiana Terminal Bridge uit 1885. Dit was een gecombineerde weg/spoorbrug tussen Louisville en New Albany. Later kwam daar de George Rogers Clark Memorial Bridge uit 1929 bij, die vier rijstroken heeft. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen deze bruggen overbelast te raken door het toenemende verkeer. In 1952 en 1953 werden studies uitgevoerd naar de bouw van twee nieuwe bruggen bij Louisville. Tolheffing was destijds gebruikelijk voor nieuwe bruggen over de Ohio River, maar was erg impopulair.

Met de creatie van het Interstate Highway systeem in 1956 werd het mogelijk om tolvrije freeways aan te leggen. De Sherman Minton Bridge is daarna tussen juni 1959 en augustus 1962 aangelegd. De brug won een prijs in 1961 voor de mooiste stalen brug van het jaar.

Noodreparaties

In 2011 werden scheuren in een drager van de brug ontdekt. De brug werd op 9 september 2011 afgesloten voor alle verkeer om de brug nader te onderzoeken. Er werd destijds rekening mee gehouden dat de brug jaren afgesloten moest blijven vanwege reparaties of zelfs vervanging, maar de schade bleek mee te vallen. De scheuren werden veroorzaakt door een fout met het materiaal dat gebruikt werd toen de brug werd gebouwd. Dit werd ook geconstateerd op andere dragers van de brug. Daarna is de brug voor $ 20 miljoen gerepareerd waarbij de brug versterkt is met 1100 ton staal. Met de reparaties kon de levensduur van de brug met 20 jaar verlengd worden. De brug heropende op 17 februari 2012. Vanaf 2021 werd een grootschalige renovatie voor $ 90 miljoen doorgevoerd.[1] Het brugdek is hierbij compleet vervangen over een periode van 3 jaar.[2][3]

Naamgeving

De brug werd kort na openstelling vernoemd naar Sherman Minton (1890-1965), een senator in het Amerikaanse congres en rechter in het hooggerechtshof, die uit New Albany kwam.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 75.000 voertuigen van de brug gebruik, die daarmee intensief bereden wordt, maar met 2x3 rijstroken niet overbelast is.

Zie ook

Referenties