Shin-Meishin Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Shin-Meishin Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E1A
Begin Kameyama
Einde Kobe
Lengte 150 km
Route
Isewangan Expressway

29-1 Yokkaichi JCT Higashi-Meihan Expressway

1 Shin Yokkaichi JCT Tokai-Kanjo Expressway

2 Komono

2-1 Suzuka

3 Kameyama-nishi JCT Higashi-Meihan Expressway

4 Koka-Tsuchiyama

5 Konan

6 Shigaraki

Otsu JCT Meishin Expressway

Otsu

Ujitawara

Joyo

Joyo JCT Keinawa Expressway

Second Keihan Expressway

11 Meishin Expressway

12 Ibaraki-kita

13 Minoo Toll Road

14 Kawanishi

14-1 Takarazuka-kita

5-1 Chugoku Expressway

Sanyo Expressway

De Shin-Meishin Expressway (Japans: 新名神高速道路, Shin Meishin Kōsokudōro, letterlijk de New Meishin Expressway), genummerd als de E1A, is een expressway in Japan. De snelweg vormt een oost-westroute door Centraal Honshu. De weg moet uiteindelijk een doorgaande route vormen voor oost-westverkeer dat geen bestemming heeft in Nagoya, Kyoto, Osaka of Kobe. De snelweg verloopt uiteindelijk vanaf Yokkaichi tot Kobe over een afstand van 150 kilometer. Er is hiervan 114 kilometer opengesteld.

Routebeschrijving

De Shin-Meishin Expressway tussen Kameyama en Kusatsu.

De Shin-Meishin Expressway begint ten noorden van Yokkaichi als verlenging van de Isewangan Expressway, waarbij men de Higashi-Meihan Expressway kruist. De snelweg voert dan met een boog rond de stad Yokkaichi en heeft een knooppunt met de Tokai-Kanjo Expressway. De snelweg voert eerst langs de voet van een gebergte, maar buigt bij Kameyama naar het westen af en kent dan enkele tunnels. De snelweg voert westwaarts en eindigt momenteel bij Kusatsu op de Meishin Expressway.

Uiteindelijk zal de snelweg vanaf Kusatsu naar het zuidwesten afbuigen, en dan parallel aan de Keiji Bypass naar Joyo lopen, ten zuiden van de grote stad Kyoto langs. Hier is een knooppunt met de Keinawa Expressway en kort daarna met de Second Keihan Expressway. In Takatsuki kruist men dan de Meishin Expressway. Vanaf hier verloopt de snelweg dan door de bergen ruim ten noorden van de stad Osaka langs. De snelweg kent een groot aantal tunnels en viaducten door de bergen en ontsluit ook de noordelijkste voorsteden van Osaka. In het uiterste noorden van de grote stad Kobe eindigt de snelweg dan op een knooppunt met de Chugoku Expressway, tevens gaat de Sanyo Expressway verder naar het westen van Honshu.

Geschiedenis

De Shin-Meishin Expressway is gebouwd als alternatief voor de drukke Meishin Expressway tussen Kyoto en Nagoya. Voor doorgaand verkeer is de snelweg ook interessant, omdat men langs Nagoya de Isewangan Expressway kan nemen en zo richting Tokyo kan rijden. Reeds in 1987 is tot de aanleg van de nieuwe Meishin Expressway besloten, waarna de bouw van de snelweg eind 1993 begon. De aanleg stuitte op moeilijkheden, pas op 19 maart 2005 werd een kort stukje van 1 kilometer bij Kusatsu geopend. Op 23 februari 2008 opende de hoofdmoot van de snelweg, tussen Kameyama en Kusatsu over 49 kilometer.

Later is besloten om van de snelweg de doorgaande route van Tokyo naar het westen van Japan te maken, zodat doorgaand oost-westverkeer niet meer door de steden Nagoya, Kyoto, Osaka en Kobe hoeft. Dit vormt een zeer lange oost-westroute in combinatie met de Shin-Tomei Expressway, Isewangan Expressway en de Chugoku Expressway of Sanyo Expressway.

Bij Yokkaichi, net buiten Nagoya, is de Shin-Meishin Expressway omgelegd over een nieuwe route die parallel aan de Higashi-Meihan Expressway loopt, als tweede bypass van Yokkaichi. Op 11 augustus 2016 opende hiervan het oostelijkste deel over 4 kilometer tussen het Shin Yokkaichi JCT met de Tokai-Kanjo Expressway, en het Yokkaichi JCT met de Higashi-Meihan Expressway.[1] Hier gaat de Shin-Meishin Expressway rechtstreeks over in de Isewangan Expressway langs Nagoya.

Op 30 april 2017 opende het eerste deel aan de zuidkant van Kyoto, een 4 kilometer lang deel tussen de Keinawa Expressway in Joyo en de Second Keihan Expressway in Yawata.[2] Op 10 december 2017 opende een 24 kilometer lang traject tussen Takatsuki en Kawanishi, noordelijk van Osaka langs.[3] Vervolgens opende op 18 maart 2018 het resterende deel van 17 kilometer lengte tussen Kawanishi en de Chugoku en Sanyo Expressways bij Kobe.[4] Hiermee was de noordelijke bypass van Osaka en Kobe voltooid.

Vervolgens is gebouwd aan de ontbrekende schakel op het oostelijk deel van het traject, langs Yokkaichi, Suzuka en Kameyama, dat min of meer parallel aan de Higashi-Meihan Expressway verloopt. Het eerste deel hiervan was een 4 kilometer lang deel bij Yokkaichi dat op 11 augustus 2016 opende. Het resterende deel, 23 kilometer van Yokkaichi tot Kameyama, opende op 17 maart 2019.[5] De verkeersintensiteiten op de oudere Higashi-Meihan Expressway namen vervolgens met 40% af en de congestie met 80%.[6]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Kusatsu JCT Kusatsu-Tanakami IC 1 km 19-03-2005
Kusatsu-Tanakami IC Kameyama JCT 49 km 23-02-2008
Yokkaichi JCT Shin Yokkaichi JCT 4 km 11-08-2016
Joyo JCT Jawata Kyotanabe JCT 4 km 30-04-2017
Takatsuki JCT Kawanishi IC 24 km 10-12-2017
Kawanishi IC Kobe JCT 17 km 18-03-2018
Shin Yokkaichi JCT Kameyama-nishi JCT 23 km 17-03-2019

Toekomst

De overgang van de Shin-Meishin Expressway naar de Sanyo Expressway bij Kobe.

Er zijn plannen om de Shin-Meishin Expressway zowel westwaarts als oostwaarts te verlengen. Deze projecten zijn onderdeel van een € 60 miljard kostend plan om de snelwegen tussen Osaka, Nagoya en Tokyo te verbeteren. Oost-westverkeer dat geen bestemming heeft in Nagoya, Kyoto, Osaka of Kobe wordt dan gestroomlijnd en losgekoppeld van de stedelijke snelwegennetten.

Er is een 24 kilometer lang traject in aanbouw tussen Otsu en Joyo, dat parallel aan de Keiji Bypass zal verlopen. De bouw van dit deel begon in 2018, de snelweg moet hier medio 2024 worden geopend. Het westelijke deel tussen de Keinawa Expressway in Joyo en de Meishin Expressway in Takatsuki is 11 kilometer lang en moet medio 2024 worden opengesteld.

Er is in tunnels, zowel ten zuiden van Kusatsu, als ten noorden van Kameyama, ruimte vrijgehouden voor een ondergronds knooppunt. Bij Kusatsu moet de snelweg naar het westen afbuigen, parallel aan de oude Meishin Expressway, en bij Kameyama moet de snelweg naar het oosten afbuigen, parallel aan de Higashi-Meihan Expressway. Dientengevolge blijven er in de toekomst twee korte verbindingswegen tussen de nieuwe en de oude snelweg bestaan, die momenteel nog onderdeel zijn van de hoofdroute.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid is voornamelijk 100 km/h.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 46.000 tot 56.000 voertuigen over de snelweg. De openstelling van de Shin-Meishin Expressway heeft verkeer van de oudere Meishin Expressway aangetrokken. Daar zijn de verkeersintensiteiten sinds 2005 gedaald terwijl ze op de Shin-Meishin Expressway snel stijgen.

Referenties

Expressways in Japan

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshiTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo