Ship Canal Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ship Canal Bridge
I-5.svg
Ship Canal Bridge.jpg
Overspant Portage Bay
Rijstroken 3x4
Totale lengte 1.350 meter
Hoofdoverspanning 168 meter
Hoogte brugdek 55 meter
Openstelling 12-1962
Verkeersintensiteit 215.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Ship Canal Bridge is een dubbeldeks brug in de Verenigde Staten, gelegen in de stad Seattle. De brug overspant de Portage Bay en is onderdeel van de Interstate 5.

Kenmerken

De Ship Canal Bridge overspant de Portage Bay, onderdeel van het Lake Washington Ship Canal in het noorden van Seattle. De brug is een stalen vakwerkbrug, met een hooggelegen dek. De brug is in totaal 1.350 meter lang, met een hoofdoverspanning van 168 meter. Het brugdek ligt 55 meter boven het water en is 36 meter breed (bovenste dek). De brug heeft twee dekken, bovenop 2x4 rijstroken en onderop een wisselbaan met 4 rijstroken. Dit is de breedste wisselbaan ter wereld. Over de brug loopt de Interstate 5 van Seattle naar Vancouver. Aan de noordzijde is een wisselafrit/toerit naar de wisselbaan.

Geschiedenis

De brug is begin jaren '60 aangelegd en is in december 1962 opengesteld voor het verkeer. Het was bij openstelling de grootste brug in het noordwesten van de Verenigde Staten, met 12 rijstroken. De brug is sinds openstelling niet significant meer gewijzigd.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 44.000 voertuigen over de wisselbaan en 171.000 voertuigen op de hoofdrijbanen, voor een gecombineerde verkeersintensiteit van 215.000 voertuigen per dag. Het is daarmee de drukste brug in de regio Seattle.

Referenties


Bruggen en tunnels in Seattle

Alaskan Way ViaductEvergreen Point Floating BridgeHood Canal BridgeInterstate 90 Floating BridgesShip Canal BridgeSpokane Street ViaductTacoma Narrows BridgeWest Seattle Bridge

Alaskan Way Viaduct replacement tunnelBattery Street TunnelMount Baker Tunnel