Sidney Lanier Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sidney Lanier Bridge
Overspant Brunswick River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 2.371 meter
Hoofdoverspanning 381 meter
Hoogte brugdek 56 meter
Openstelling 07-04-2003
Verkeersintensiteit 12.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Sidney Lanier Bridge is een tuibrug in de Verenigde Staten, gelegen bij Brunswick in de staat Georgia.

Kenmerken

De Sidney Lanier Bridge overspant de monding van de Brunswick River bij het stadje Brunswick aan de Atlantische Oceaan. De brug is een grote tuibrug met een totale lengte van 2.371 meter en een hoofdoverspanning van 381 meter. De vrije doorvaart onder de brug bedraagt 56 meter. De brugpylonen zijn 146 meter hoog. Over de brug loopt de US 17 in Georgia met 2x2 rijstroken en vluchtstroken. Het is echter geen freeway. De US 17 verwerkt voornamelijk regionaal verkeer, iets westelijker verwerkt de Interstate 95 in Georgia het doorgaande verkeer langs de kust. De brug is tolvrij.

De brug wordt vaak vergeleken met de Talmadge Memorial Bridge in Savannah. De Sidney Lanier Bridge heeft een kortere totale lengte, maar heeft wel een grotere hoofdoverspanning, waarmee het de grootste brug in Georgia gemeten naar maximale overspanning is.

Onder de brug varen grote ro/ro schepen naar de Port of Brunswick, die voornamelijk auto's verwerkt. De Port of Brunswick is de op één na grootste ro/ro terminal in de Verenigde Staten, een groot deel van de import en export van auto's gaat via deze terminal.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

De kuststreek van Georgia heeft een complexe topografie van moerassen, getijderivieren en barrier islands. Brunswick is gelegen op een schiereiland, waardoor verkeer op de US 17 de stad zowel vanaf het noordwesten inreed als richting noorden uit reed, voordat I-95 werd gebouwd.

De bouw van de oorspronkelijke brug (1956)

Om de Brunswick River te overspannen is midden jaren '50 een liggerbrug met een hefbrug gebouwd, die op 22 juni 1956 werd geopend. De brug had een lage doorvaarthoogte in gesloten toestand en de doorvaarwijdte was ook relatief beperkt. De brug had 2x2 rijstroken.

Aanvaringen in 1972 en 1987

Op 7 november 1972 werd de brug net naast de hefbrug aangevaren door het bulkschip African Neptune, waardoor dat segment instortte en 10 voertuigen in het water vielen. Er vielen 10 doden.[1] De brug is daarna hersteld in de oorspronkelijke staat.

Op 3 mei 1987 werd de brug opnieuw aangevaren door de bulk carrier Ziemia Białostocka.[2] De schade was hier geringer en er vielen geen slachtoffers. Bij dit ongeval was de hefbrug aangevaren, waardoor de brug vijf maanden afgesloten was om reparaties uit te voeren.[3]

Vervanging door een tuibrug (2003)

Vervolgens is besloten om een hogere tuibrug te bouwen, zodat de haven van Brunswick verder ontwikkeld kon worden. De brug is tussen 1997 en 2003 aangelegd en op 7 april 2003 geopend. De bouw kostte $ 121 miljoen.[4] Direct daarna is de oude brug gesloopt.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Sidney Lanier (1842 - 1881), een Amerikaans dichter.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 12.000 voertuigen over de brug, die daarmee significante restcapaciteit heeft.

Zie ook

Referenties