Sierra Leone

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Sierra Leone.svg
Sierra Leone
Sierra Leone.png
Hoofdstad Freetown
Oppervlakte 71.740 km²
Inwonertal 7.076.000
Lengte wegennet 936 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode WAL[1]

Sierra Leone is een klein land in het westen van Afrika. Het land is bijna twee maal zo groot als Nederland en telt 7 miljoen inwoners. De hoofdstad is Freetown.

Inleiding

Sierra Leone ligt aan de Atlantische Oceaan, en grenst in het noorden aan Guinea en in het oosten aan Liberia. De hoofdstad Freetown ligt op een schiereiland in het westen van het land. Er zijn geen andere grote steden in het land. Sierra Leone kent een vlakke en geïsoleerde kuststrook met wat eilanden en rivierdelta's. Het binnenland is bergachtiger, met de Mount Bintumani op 1.948 meter als hoogste punt. Het land meet maximaal 340 kilometer van oost naar west en 340 kilometer van noord naar zuid.

Sierra Leone werd in 1961 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, waarna een onstabiele periode volgde, die in 1991 uitmondde in een forse burgeroorlog die in 2000 beëindigd werd. Het land is één van de armste van Afrika met een inkomen van $ 750 per inwoner. Het land geldt als één van de meest corrupte van Afrika. Het belangrijkste exportproduct zijn minerale grondstoffen, met name diamanten. In Sierra Leone wordt het Krio gesproken, alhoewel het Engels de tweede taal is dat in de overheid, media en op scholen gesproken wordt.

Wegennet

Decennia verwaarlozing en de burgeroorlog van de jaren 90 hebben hun sporen achtergelaten op het wegennet, dat grotendeels in slechte staat is. Circa 900 kilometer weg is verhard, maar het wegennet van Sierra Leone is slecht op dat van de buurlanden aangesloten, zoals vaker gebruikelijk is in dit deel van Afrika. De belangrijkste weg loopt vanaf de hoofdstad Freetown naar Kenema in het oosten, met een aftakking richting Conakry in Guinea. Een secundaire weg loopt oostwaarts naar Yengema. Er zijn geen autosnelwegen in Sierra Leone, maar door de hoofdstad Freetown loopt wel een 2x2 weg. Het wegennet van de hoofdstad is ernstig onderontwikkeld, en samen door de hoge benzineprijzen is de voornaamste vorm van vervoer lopen. Freetown ligt op een schiereiland, aan beide zijden van een bergrug, waarbij beide delen niet direct met elkaar verbonden zijn, men moet via het centrum.

Tolwegen

In juli 2017 opende de eerste tolweg van Sierra Leone, een 62 kilometer lange verbinding tussen Freetown en Masiaka.[2] De tolweg is aangelegd door een Chinees bedrijf dat ook de tol int.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Sierra Leone.

Bewegwijzering

Bewegwijzering is non-existent in Sierra Leone, ook gebruikelijk in dit deel van West-Afrika.

Referenties

  1. West Africa Sierra Leone, ter plaatse wordt SLE gebruikt
  2. Sierra Leone: Charges on toll road commences in July | journalducameroun.com
Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan