Sierra Leone

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Sierra Leone.svg
Sierra Leone
Sierra Leone.png
Hoofdstad Freetown
Oppervlakte 71.740 km²
Inwonertal 7.076.000
Lengte wegennet 936 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode WAL[1]

Sierra Leone, formeel de Republiek Sierra Leone is een klein land in het westen van Afrika. Het land is bijna twee maal zo groot als Nederland en telt 7 miljoen inwoners. De hoofdstad is Freetown.

Inleiding

Geografie

Sierra Leone is gelegen aan de Atlantische Oceaan in West-Afrika, grenzend aan Guinea en Liberia. Het land meet 300 bij 330 kilometer. Sierra Leone is grotendeels redelijk vlak, met enkele geïsoleerde bergruggen. De 1945 meter hoge Mount Bintumani is het hoogste punt van het land. Het landschap bestaat deels uit savanne en deels uit jungle. De kustlijn bestaat grotendeels uit laagland met enkele eilanden, baaien en estuaria. Hier is ook de hoofdstad Freetown gelegen.

Het land heeft een tropisch klimaat met veel neerslag. Er is sprake van een droog en nat seizoen. De gemiddelde maximumtemperatuur in Freetown ligt het hele jaar door rond 30 °C. Er valt zeer veel neerslag in de periode van mei tot en met oktober, maar veel minder in de rest van het jaar. Van december tot maart valt vrijwel geen neerslag. In totaal valt er bijna 3000 mm neerslag per jaar, wat Freetown tot één van de natste hoofdsteden ter wereld maakt.

Demografie

Het inwonertal van Sierra Leone groeide van circa 2 miljoen in 1960 tot een eerste piek van 4 miljoen rond 1990. Dit dipte tijdens conflict en begon pas vanaf 2000 weer verder te groeien, naar 6 miljoen rond 2010. De hoofdstad Freetown is ook met afstand de grootste stad met ruim 850.000 inwoners. De enige andere grote steden zijn Bo en Kenema. Sierra Leone is in toenemende mate verstedelijkt.

Het land heeft circa 16 etnische groepen, allen met een eigen taal. Geen van de groepen vormt een meerderheid van de bevolking. Het Engels is de officiële taal en wordt op scholen onderwezen. De meeste inwoners spreken het Krio, een Creoolse taal die op het Engels gebaseerd is. Dit is de lingua franca in Sierra Leone.

Economie

Sierra Leone geldt als één van de minst ontwikkelde landen in Afrika, met een economie die beperkt wordt door intern conflict en een gebrekkige infrastructuur. Een groot deel van de export bestaat uit mijnbouwproducten, vooral diamanten. Een belangrijke stroom zijn conflictdiamanten, die gebruikt worden om oorlog mee te financieren. Ongeveer tweederde van de bevolking werkt in de landbouw, veelal voor de eigen voedselvoorziening.

Geschiedenis

In de 15e eeuw kwamen Portugese ontdekkingsreizigers in contact met de inheemse bevolking van het gebied. Het berggebied rond Freetown werd toen de Serra da Leoa genoemd, waar de naam van het land op gebaseerd is. De Spanjaarden noemden het Sierra Leona. De Nederlanders en Fransen stichtten ook handelsposten aan de kust. Freetown werd gesticht door bevrijde slaven uit Noord-Amerika die via Nova Scotia naar het gebied kwamen. Freetown had enige Amerikaanse invloeden op cultureel gebied. Veel inwoners van het gebied waren voormalige slaven. Vanaf 1808 was het gebied een Britse kolonie en protectoraat. De omgeving van Freetown was een Britse kroonkolonie en het binnenland een Brits protectoraat, grenzend aan de Franse kolonie van West-Afrika en het niet gekoloniseerde Liberia.

In 1961 werd Sierra Leone onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Het land was in eerste instantie een democratie, gevolgd door staatsgrepen in 1967-1968 en een éénpartijstaat van 1968 tot 1991. Dit was gebaseerd op socialistische principes. Tussen 1991 en 2002 woedde een brute burgeroorlog in Sierra Leone, gerelateerd aan die van buurland Liberia. Circa 50.000 inwoners kwamen om het leven en honderdduizenden vluchtten naar de buurlanden. Daarna zijn weer democratische verkiezingen gehouden en probeert het land zich te herstellen.

Wegennet

Decennia verwaarlozing en de burgeroorlog van de jaren 90 hebben hun sporen achtergelaten op het wegennet, dat grotendeels in slechte staat is. Circa 900 kilometer weg is verhard, maar het wegennet van Sierra Leone is slecht op dat van de buurlanden aangesloten, zoals vaker gebruikelijk is in dit deel van Afrika. De belangrijkste weg loopt vanaf de hoofdstad Freetown naar Kenema in het oosten, met een aftakking richting Conakry in Guinea. Een secundaire weg loopt oostwaarts naar Yengema. Er zijn geen autosnelwegen in Sierra Leone, maar door de hoofdstad Freetown loopt wel een 2x2 weg. Het wegennet van de hoofdstad is ernstig onderontwikkeld, en samen door de hoge benzineprijzen is de voornaamste vorm van vervoer lopen. Freetown ligt op een schiereiland, aan beide zijden van een bergrug, waarbij beide delen niet direct met elkaar verbonden zijn, men moet via het centrum.

Tolwegen

In juli 2017 opende de eerste tolweg van Sierra Leone, een 62 kilometer lange verbinding tussen Freetown en Masiaka.[2] De tolweg is aangelegd door een Chinees bedrijf dat ook de tol int.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Sierra Leone.

Bewegwijzering

Bewegwijzering is non-existent in Sierra Leone, ook gebruikelijk in dit deel van West-Afrika.

Referenties

  1. West Africa Sierra Leone, ter plaatse wordt SLE gebruikt
  2. Sierra Leone: Charges on toll road commences in July | journalducameroun.com
Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan