Sijtwendetunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sijtwendetunnel
Kruist Vliet, stedelijk gebied, spoorlijn
Lengte 1.700 meter
Openstelling 19 november 2003
Intensiteit 36.800 - 54.300 mvt/dag
Tunnelcategorie C
Locatie kaart

De Sijtwendetunnel is een tunnel in Nederland, gelegen in de rijksweg N14. De naamgeving is ontleend aan de Sytwende, de landscheiding tussen Rijnland en Delfland. Vandaar dat de weg ook wel de Landscheidingsweg wordt genoemd. Deze weg doorsnijdt de gemeente Leidschendam-Voorburg. De tunnel bestaat uit drie aparte tunnels, de Vliettunnel onder de Vliet (of Rijn-Schiekanaal) door, de Parktunnel onder bebouwd gebied door en de Spoortunnel die de spoorlijn Den Haag – Amsterdam kruist. De tunnels zijn respectievelijk 1100, 300 en 400 meter lang zodat de Sijtwendetunnel als geheel een lengte heeft van 1700 meter. De tunnel is gebouwd middels de open-bouwput-methode.

Kenmerken

De N14, en daarmee de Sijtwendetunnel, is zowel een belangrijke schakel in de Noordelijke Randweg Haaglanden (Norah) voor het noordelijke deel van de Haagse agglomeratie als ook een belangrijke ontsluitingsweg van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De N14 begint aan de A4 en loopt door tot een lokale weg in Wassenaar, waarna de route doorloopt over de provinciale Landscheidingsweg (N440). Die gaat weer over in de Haagse Hubertustunnel.

De Vliettunnel is de diepste omdat hij de Vliet (of Rijn-Schiekanaal) kruist. Met een lengte van 1100 meter is het de langste van de drie. Een bijzonderheid is dat parallel aan de Vliettunnel een derde buis ligt, waar tramlijn 19 doorheen loopt. Na de Vliettunnel volgt een kruispunt met verkeerslichten, het Hraniceplein, waar lokale wegen van Leidschendam en Voorburg aantakken. Direct hierna begint de tweede tunnel, de Parktunnel met een lengte van slechts 300 meter. Bijzonder aan deze tunnel is dat hij op maaiveld ligt, een zogenaamde holle dijk. Tegen de dijk zijn woningen gebouwd en op het tunneldak ligt een park. Na deze tunnel ligt een tweede VRI-kruispunt dat eveneens lokale wegen ontsluit, het Temeculaplein. Vervolgens begint de derde tunnel, de Spoortunnel met een lengte van 400 meter. Deze begint eerst als holle dijk maar zakt daarna onder maaiveld om de spoorlijn Den Haag – Amsterdam te kruisen. Eenmaal bovengronds loopt de weg langs de Haagse wijk Mariahoeve waarna het volgende VRI-kruispunt zich aandient.

De drie tunnels zijn op dezelfde manier ingericht: twee tunnelbuizen met ieder twee rijstroken, zonder vluchtstroken en een vluchtgang tussen beide buizen. Opvallend zijn de brede redresseerstroken en de brede deelstreep. De N14, en daarmee de tunnels, zijn gecategoriseerd als een gebiedsontsluitingsweg binnen de kom. Er geldt een maximumsnelheid van 70 km/u, op de kruispunten en in de Parktunnel geldt 50 als maximum.

Geschiedenis

Al in 1956 is er een tracébesluit[1] opgesteld voor de rijksweg 14 als verbinding tussen Scheveningen en Rotterdam, destijds als autosnelweg. De rw14 had via een zeer lang viaduct door Leidschendam en Voorburg moeten lopen. Dankzij grootscheepse protesten is dat viaduct nooit aangelegd. De ruimte voor dit viaduct is decennialang een onbebouwde strook geweest. Uiteindelijk is als compromis de N14 aangelegd in een tunnel, maar wel met goede lokale aansluitingen en met ruimte voor woningbouw. De tunnel is gebouwd op het oorspronkelijke tracé. De bouw hiervan startte in 1998 en op 19 november 2003 werd de Sijtwendetunnel, en daarmee ook de N14, geopend door koningin Beatrix.

Verkeersintensiteiten

jaar Vliettunnel Parktunnel Spoortunnel
2015[2] 54.300 41.900 36.800

Referenties