Silnice pro motorová vozidla

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een silnice pro motorová vozidla (weg voor motorvoertuigen), vaak vertaald als autoweg, is een wegklasse in Tsjechië. Het omvat silnice's die een hogere ontwerpstandaard hebben.

Kenmerken

Een weg voor motorvoertuigen is een beter uitgebouwde weg met 1x2 of 2x2 rijstroken en is doorgaans ongelijkvloers. De maximumsnelheid is 90 km/h op de enkelbaans wegen en 110 km/h op de dubbelbaans wegen.

Wegnummering

De wegen voor motorvoertuigen hebben geen afwijkende wegnummering. Ze zijn opgenomen in de reguliere wegnummering van de silnice's.

Geschiedenis

Per 1 januari 2016 is de wegklasse rychlostní silnice afgeschaft. De meeste van deze R-wegen hebben de status van dálnice (autosnelweg) gekregen. De maximumsnelheid op deze wegen was al 130 km/h. De wat meer substandaard routes hebben de status van weg voor motorvoertuigen gekregen. De R-nummering is geheel afgeschaft, maar omdat R-wegen op de bewegwijzering geen afwijkend wegnummerschild hadden, zijn de aanpassingen voor weggebruikers niet zichtbaar. Tegelijkertijd is de maximumsnelheid op een aantal 2x2 wegen die niet de status van rychlostní silnice had, verhoogd van 90 naar 110 km/h.

Referenties