Silver Memorial Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Silver Memorial Bridge
Overspant Ohio River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 599 meter
Hoofdoverspanning 270 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 28-05-1928 / 15-12-1969
Verkeersintensiteit 23.400 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Silver Memorial Bridge is een cantileverbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Ohio en West Virginia. De brug overspant de Ohio River bij Gallipolis en is onderdeel van de US 35.

Kenmerken

De Silver Memorial Bridge is een grote stalen cantileverbrug. De brug heeft een totale lengte van 599 meter en een hoofdoverspanning van 270 meter. De brug heeft aan weerszijden slechts twee korte aanbruggen voordat het landhoofd bereikt wordt. Het brugdek is 18,2 meter breed en heeft 2x2 rijstroken.[1] De brug verwerkt verkeer van de US 35 vanaf Dayton, Ohio naar Charleston, West Virginia. De dichtstbijzijnde plaatsen zijn Gallipolis, Ohio en Henderson en Point Pleasant, West Virginia. Direct ten noorden van de brug bevindt zich de monding van de Kanawha River. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

Silver Bridge

De huidige brug is de tweede in dit gebied. De oorspronkelijke brug was de Silver Bridge, die in één jaar tijd is aangelegd en op 28 mei 1928 opende voor het verkeer. Dit was een 536 meter lange hangbrug met een hoofdoverspanning van 213 meter en een brugdek dat 31 meter boven de Ohio River lag. De brug was met aluminium geschilderd, de eerste keer dat dit werd toegepast, en wat de brug zijn zilveren aanblik gaf. De hangbrug had een brugdek met een vakwerkconstructie.[2]

De locatie van de brug was iets noordelijker dan de huidige brug, en kwam uit op 6th Street in Point Pleasant, West Virginia, vlak naast de spoorbrug. Aan de kant van Ohio heet dit de State Route 735.

De brug was een hangbrug met een kettingconstructie, bestaande uit stalen staven met een oog (eyebars) die als een ketting aan elkaar gelinkt waren. Het ontwerp van een kettingconstructie werd al sinds de vroege 19e eeuw toegepast, maar pas later kwamen hangbruggen met eyebars die weinig redundantie hadden. De verbindingen hadden elk maar twee staven. De brug was ontworpen op in de jaren '20 van de 20e eeuw toen auto's en vrachtwagens relatief licht waren.

Na de Tweede Wereldoorlog werden voertuigen veel zwaarder. Op de brug was regelmatig sprake van congestie in de jaren '60. Tijdens de avondspits van 15 december 1967 stortte de brug plotseling in, waarbij 46 automobilisten om het leven kwamen. Het was één van de grootste brugrampen in de Amerikaanse geschiedenis. Onderzoek wees uit dat het ontwerp met eyebars en geringe redundantie de oorzaak van de instorting was. Als één eyebar knapte kon de enige overgebleven eyebar het gewicht niet dragen, waar de spreuk de ketting is zo sterk als de zwakste schakel op gebaseerd is.[3]

Na de instorting werden direct alle andere bruggen van dit type onderzocht. Gelukkig waren er weinig bruggen van dit type, er was een vergelijkbare brug over de Ohio River bij St. Marys, West Virginia, de voorganger van de huidige Hi Carpenter Memorial Bridge, die direct na de instorting permanent gesloten werd en vervangen is. In Florianópolis in Brazilië was ook een vergelijkbare brug, de Ponte Hercílio Luz die nog iets ouder was dan de Silver Bridge. Deze werd in 1982 permanent gesloten voor het verkeer. De instorting zorgde voor vernieuwde (politieke) aandacht voor de noodzaak van goed onderhoud en bruginspecties.

Silver Memorial Bridge

Als verbinding tussen belangrijke economische gebieden was de instorting van de Silver Bridge een ramp voor de regionale economie. De brug was de snelste en kortste verbinding vanaf Charleston naar Dayton en Columbus. President Johnson gaf direct toestemming voor federale steun voor een nieuwe brug. Deze is iets ten zuiden van de oorspronkelijke brug gebouwd, voorbij de monding van de Kanawha River. De brug opende op 15 december 1969, exact twee jaar na instorting van de oorspronkelijke brug. Om tijd te besparen is het ontwerp van de Vicksburg Bridge over de Mississippi River gebruikt als sjabloon.

De Silver Memorial Bridge ligt ruim 1 kilometer stroomafwaarts van de oude brug. Verkeer naar Point Pleasant moet sindsdien twee rivieren oversteken, ook een brug over de Kanawha River. Rond 2010 opende een nieuw tracé van de US 35 in West Virginia met 2x2 rijstroken dat rechtstreeks op de brug aansloot. Daarvoor moest doorgaand verkeer vanaf de brug door het dorpje Henderson om de weg langs de Kanawha River te bereiken.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 23.400 voertuigen over de brug, waarmee het één van de drukkere bruggen in de regio is.

Zie ook

Referenties