Silvretta Hochalpenstraße

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Silvretta Hochalpenstraße

Bielerhöhe

Hoogte 2.032 m
Weg B188
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november-mei
Opengesteld 1954
Kaart kaart

De Silvretta Hochalpenstraße is een toeristische bergweg in Oostenrijk. De weg passeert de bergpas Bielerhöhe op 2.032 meter hoogte. De weg verbindt Partenen in Vorarlberg met Galtür in Tirol. De weg verbindt beide delen van de L188 in Vorarlberg en B188 in Tirol, maar maakt als private weg zelf formeel geen deel uit van de L188/B188.

Kenmerken

De weg begint bij Partenen in het Montafondal, in het verlengde van de L188 vanaf Bludenz. Gelijk na het dorp Partenen verlaat de weg het Montafondal en bereikt men het westelijke tolstation, op 1.051 meter hoogte. Hierna gaat de weg voornamelijk door bos omhoog, met de nodige haarspeldbochten. Na ruim zeven kilometer wordt op 1.743 meter hoogte de Vermunt-Stausee bereikt, een stuwmeer waar men in 2019 een nieuwe waterkrachtcentrale in bedrijf heeft genomen. Vanaf hier heeft men voor het eerst een goede blik op de hoge bergen die de grens met Zwitserland vormen, waarvan de Piz Buin met 3.312 meter de hoogste is. Na de Vermuntsee stijgt de weg nog een stukje verder naar de Silvretta-Stausee, een stuwmeer op de pashoogte die Bielerhöhe wordt genoemd. Met 2.032 meter hoogte is dit het hoogste deel van de Silvretta Hochalpenstraße. Op de Bielerhöhe bevinden zich onder andere een restaurant en een hotel. Er is een wandelpad waarover men om de Silvretta-Stausee kan lopen. Na de pashoogte volgt een snelle afdaling, met slechts vier haarspeldbochten. De afdaling aan de oostelijke zijde is minder lang, het tolstation bij Galtür ligt op 1.725 meter hoogte. Vanaf Galtür gaat de weg verder als B188 richting Landeck.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Silvretta Hochalpenstraße hangt samen met de stuwmeren die bediend worden door de weg. Nog steeds is de weg in handen van de Vorarlberger Illwerke. Het bedrijf exploiteert tien waterkrachtcentrales.

In 1925 werd besloten om een stuwmuur bij de Vermuntsee te bouwen. Een oud smal karrenpad vanaf Partenen tot aan de Vermuntsee werd verbreed zodat er vrachtwagens konden rijden om de stuwmuur te bouwen. In 1938 werd de weg tot aan de Bielerhöhe verlengd om ook bij de Silvrettasee een stuwmuur aan te kunnen leggen. In 1954 was het laatste deel van de weg gereed en werd dit definitief de verbinding tussen Partenen en Galtür, in plaats van de noordelijker gelegen en ook lagere Zeinisjoch. Deze pas is nu vanaf Galtür over een zijweg van de B188 bereikbaar, vanaf de westzijde kan men slechts te voet of met fiets over de oude onverharde weg naar de Zeinisjoch gaan.

De Silvretta Hochalpenstraße had in 1954 slechts een smalle rijbaan. In 1961 is de weg verbreed naar twee rijstroken.

Tol

In 2022 kostte een enkele reis voor auto's € 18,00. Het ticket moet tijdens de rit over de Silvretta Hochalpenstraße bewaard worden, want bij het verlaten van de weg moet het bij het tolstation weer getoond worden.

De Silvretta Hochalpenstraße is gesloten voor voertuigen met een aanhanger.

Winterafsluiting

De Silvretta Hochalpenstraße heeft een wintersluiting, meestal van november tot mei, incidenteel ook tot in juni. In 2019 opende de pasroute pas op 20 juni[1] en in 2021 op 18 juni.[2] Bij winters waar de sneeuw laat inzet wordt de weg soms tot vlak voor kerst open gehouden.

Alternatieven

De Silvretta Hochalpenstraße is een toeristische weg en maakt tussen Bludenz en Landeck een ruime omweg over de Bielerhöhe. De directe route van Bludenz naar Landeck loopt over de S16 door de Arlbergtunnel, of tolvrij over de Arlbergpass.

Externe links

Referenties

Bergpassen in Oostenrijk

Bergpassen

ArlbergpassBrennerpassFernpassFlexenpassFurkajochHahntennjochHochtannbergpassKühtaisattelRadstädter TauernpassSchönfeldsattelSölkpassStaller SattelTimmelsjochTurracher Höhe

Toeristenwegen

Großglockner HochalpenstraßeKaunertaler GletscherstraßeNockalmstraßeÖtztaler GletscherstraßeSilvretta HochalpenstraßeZillertaler Höhenstraße