Sinaloa

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Culiacán Rosales
Grootste stad Culiacán Rosales
Oppervlakte 57.377 km²
Inwonertal 2.768.000
Lengte snelwegennet 305 km
Eerste snelweg 1991
Afkorting SIN

Sinaloa is een staat in Mexico, gelegen in het noordwesten van het land. De staat telt bijna 2,8 miljoen inwoners en is bijna twee maal zo groot als Nederland. De hoofdstad en grootste stad is Culiacán Rosales, beter bekend als kortweg Culiacán.

Inleiding

Sinaloa is een langgerekte staat aan de Pacifische Oceaan en deels aan de Golf van California, grenst in het noorden aan Sonora, in het oosten aan Chihuahua en Durango en in het zuiden aan Nayarit. De staat meet ongeveer 800 kilometer van noord naar zuid en maximaal 150 kilometer van oost naar west, maar is op de meeste plekken smaller dan 100 kilometer. De hoofdstad Culiacán ligt centraal in de staat. In het zuiden is de stad Mazatlán van belang, in het noorden Los Mochis. De staat kent een significante kustvlakte, die in het oosten over gaat in de Sierra Madre. De staat is niet zo droog als andere staten op deze breedtegraad, dankzij de Pacifische Oceaan. Sinaloa is iets meer dan gemiddeld ontwikkeld in Mexico.

Wegennet

De autopista bij Mazatlán.

Sinaloa moet het vooral hebben van de noord-zuidwegen, die behoorlijk goed uitgebouwd zijn. Veruit de belangrijkste route is de Carretera Federal 15, die de noord-zuidas van westelijk Mexico vormt. Ten zuiden van Mazatlán wordt deze gevormd door de Autopista Tepic - Mazatlán, en ten noorden ervan door de Autopista Mazatlán - Culiacán. De rest van de route is grotendeels met 2x2 rijstroken uitgerust, en is met name tussen Culiacán en Los Mochis vrij goed uitgebouwd, maar toch net geen echte autopista. Oost-westverbindingen zijn aanzienlijk minder goed uitgebouwd, alhoewel er een supercarretera is van Durango naar Mazatlán. Het wegennet is in de kuststreek vrij dicht, in het oosten bestaat het vooral uit trage bergroutes. Wel zijn er nog vrij veel onverharde wegen in het onderliggend wegennet.

Geschiedenis

De oudste snelweg is de Autopista Mazatlán - Culiacán, die in 1991 werd opengesteld. De Autopista Tepic - Mazatlán is nieuwer, en is voornamelijk tussen 2005 en 2007 opengesteld. In 2013 opende de Autopista Durango - Mazatlán en in 2014 opende de Libramiento de Mazatlán, waarmee doorgaand verkeer niet meer door de havenstad Mazatlán hoefde.

Referenties


Mexico

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas