Singapore

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Singapore
Hoofdstad Singapore
Oppervlakte 722 km²
Inwonertal 5.454.000
Lengte wegennet 3.262 km
Lengte snelwegennet 161 km
Eerste snelweg 1966
Benaming snelweg Expressway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode SGP

Singapore, formeel de Republiek Singapore, is een stadsstaat in Zuidoost-Azië. Het eilandje ligt aan het zuidelijke einde van het Melakkaschiereiland. Het land is iets groter dan de Noordoostpolder en en telt 5,4 miljoen inwoners, wat het tot één van de dichtstbevolkte landen ter wereld maakt.

Inleiding

De Marina Coastal Expressway.

Geografie

Singapore is gelegen op een eiland aan het zuidelijk einde van het Melakka-schiereiland. Het wordt via een nauwe zeestraat gescheiden van Maleisië, waarmee het land met meerdere bruggen verbonden is. Naar het zuiden liggen de Malakka Straits, een serie zeestraten die het land van Indonesië scheiden. Ondanks zijn kleine oppervlakte en grote inwonertal is niet heel Singapore bebouwd, in het midden ligt een groot natuurgebied en het noordwesten is eveneens niet bebouwd, dit bestaat voornamelijk uit bebost gebied. Havengebieden zijn voornamelijk met landaanwinning in het zuidwesten gecreëerd.

Singapore bestaat in totaal uit 63 eilanden, maar het grootste deel van de bevolking woont op het hoofdeiland. Door landaanwinning is het land substantieel vergroot van 582 km² in de jaren '60 tot 722 km² in 2018. Sommige kleine eilanden worden samengevoegd door landwinning.

Het land heeft een tropisch regenwoudklimaat met min of meer dezelfde temperaturen gedurende het jaar, de gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 30 tot 32°C. Er valt meer dan 2150 mm regen per jaar, redelijk gelijkmatig over het jaar verspreid. In tegenstelling tot de rest van Zuidoost-Azië heeft Singapore geen moessonperiode of droge en natte seizoenen. In de periode november-januari valt wel meer neerslag dan de overige maanden, maar alle maanden zijn rijkelijk voorzien van neerslag. Het land heeft een hoge luchtvochtigheid.

Demografie

Van de circa 5,6 miljoen inwoners hebben tweederde de Singaporese nationaliteit en de rest zijn expats of arbeidsmigranten. Van oorsprong was het eiland nauwelijks bevolkt. De bevolking zijn afstammelingen van migranten die er in de loop van de 20e eeuw heen trokken. Ongeveer driekwart van de bevolking is van Chinese afkomst, ongeveer 13% is Maleisisch, 9% Indiaas en 3% overig. Kenmerkend aan Singapore is het laagte geboortecijfer, met 0,8 kinderen per vrouw in 2014, het laagste ter wereld.

Singapore heeft vier officiële talen, het Engels, Maleis, Chinees en Tamil. Engels is de lingua franca en wordt gebruikt door de zakenwereld, de overheid, de media en het onderwijs. De meeste inwoners zijn meertalig, het Engels wordt door 80% gesproken, het Chinees door 65% en Maleis door 17%. Singapore English is gebaseerd op British English qua spelling en uitspraak.

Economie

Singapore is een hoog ontwikkelde markteconomie, van oorsprong gebaseerd op handel. Dankzij de strategische ligging kon Singapore uitgroeien tot één van de meest welvarende steden ter wereld. De economie scoort in de top van vrijheid, innovatie, competitief en zakenvriendelijk ter wereld. Singapore wordt eveneens beschouwd als één van de minst corrupte landen ter wereld. Singapore heeft traditioneel één van de laagste werkloosheidcijfers in de wereld. In Singapore betaalt men met de Singaporese dollar.

De economie van Singapore is divers. Er is grootschalige industrie in de havengebieden in het westen van Singapore, maar het is ook een belangrijk financieel centrum. Daarnaast exporteert het elektronica en olie. De luchthaven van Singapore is een belangrijke hub voor vliegverkeer in Zuidoost-Azië, evenals transcontinentale vluchten van Europa naar Oceanië. Vanwege de goede bereikbaarheid speelt het toerisme een belangrijke rol in de economie.

Geschiedenis

Singapore werd in 1819 gesticht door de Brit Stamford Raffles. Het was een handelspost van de British East India Company. Nadat dit bedrijf in 1858 failliet ging werd het een kroonkolonie binnen de British Raj. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bezet door Japan. Singapore werd in 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en ging op in een federatie met Maleisië. Echter na 2 jaar scheidde Singapore zich af en werd een onafhankelijk land. Onder de premier Lee Kuan Yew die van 1959 tot 1990 aan de macht was ontwikkelde Singapore zich van een kleine handelsstad naar een internationale metropool. Singapore werd een schoolvoorbeeld van een moderne natie die zich zonder corruptie kon ontwikkelen. In 1981 opende het Singapore Changi Airport en de haven van Singapore ontwikkelde zich tot één van de drukste havens ter wereld, in 2005 werd het de drukste containerhaven ter wereld.

Wegennet

De expressways van Singapore.

Singapore heeft door zijn stedelijke karakter een dicht wegennet van goed onderhouden wegen. Diverse autosnelwegen, expressways genaamd, verlopen kriskras over het eiland, en er zijn twee bruggen tussen Singapore en Maleisië. In totaal bezit Singapore 160 kilometer autosnelweg. Er zijn negen autosnelwegen, de bouw van de eerste autosnelweg begon in 1966. Het snelwegennet van Singapore is direct verbonden met het snelwegennet van Maleisië, iets wat relatief zeldzaam is buiten Europa. De meeste autosnelwegen zijn met 2x3 of 2x4 rijstroken uitgebouwd. Vanwege ruimtegebrek worden geen klaverbladen toegepast, maar andere typen aansluitingen, zoals stackknooppunten en SPUI's. Vluchtstroken kunnen ontbreken of zijn erg smal. Door de korte afstanden zijn er geen rustplaatsen langs de snelweg.

Wat in Singapore opvalt is de bijzondere landscaping van de snelwegen, met keurig verzorgde bermen, begroeide geluidswallen en vangrails met kleurige bloemen en bomen in de middenberm die bijna de hele snelweg overdekken met een altijd groene kleur. De kwaliteit van het wegdek is altijd hoog, mede door de afwezigheid van veel zwaar vrachtverkeer.

Geschiedenis

Het Whampoa Interchange tussen de Pan-Island Expressway en de Central Expressway.

Vanaf de jaren 60 begon Singapore in belangrijkheid in de internationale handel toe te nemen, en begon de bevolking sterk te groeien, in combinatie met een stijging van de welvaart die tot een groei van het autobezit leidde. In 1960 telde Singapore 1,6 miljoen inwoners. In de jaren 60 werd daarom duidelijk dat snelwegen nodig waren om het verkeer in beweging te houden. In 1966 werd begonnen met de aanleg van de eerste snelweg, de Pan Island Expressway. In de jaren 70 werden er vrij weinig snelwegdelen geopend, alleen de East Coast Parkway werd opengesteld, mede door de geplande opening van Changi International Airport in 1981 op het oosten van het eiland. In 1980 was het inwonertal van Singapore gegroeid naar 2,3 miljoen inwoners, en begon vanaf dan te versnellen. Tevens werd het westelijk havengebied verder ontwikkeld, wat leidde tot een flinke groei van de woningbouwprojecten buiten het traditionele centrum. In de jaren 80 werden diverse snelwegen aangelegd, zoals de Central Expressway en Bukit Timah Expressway naar het noorden en de Ayer Rajah Expressway naar het westen.

Eind jaren 80 werd ook de Seletar Expressway aangelegd, daar er steeds meer ontwikkelingen plaatsvonden in het noorden van Singapore. Vanaf de jaren 90 werd ook de Kranji Expressway opengesteld, evenals de Tampines Expressway, waardoor er nu tangentiële verbindingen in Singapore waren, zodat men niet meer via het centrum naar andere delen van de stad hoefde. In 1990 steeg het inwonertal boven de 3 miljoen en in de jaren erna versnelde de groei van het inwonertal. Rond 2000 overschreed Singapore de 4 miljoen inwoners, zodat een continue uitbreiding van het snelwegennet noodzakelijk was. In het eerste decennium van 2000 werd de Kallang-Paya Lebar Expressway geopend, een grotendeels ondergrondse snelweg. Latere snelwegen gaan voornamelijk ondergronds gebouwd worden. Vanwege de zuidwaartse uitbreiding van het centrum moest de East Coast Parkway worden afgebroken. In plaats hiervan is de ondergrondse Marina Coastal Expressway aangelegd, een nieuwe snelweg met 2x5 rijstroken, tevens de breedste snelweg van Singapore. Deze is op 29 december 2013 opengesteld.

Toekomst

Singapore kampt met ruimtegebrek, met name rond het centrum. Vanwege hoogtebeperkingen door het vliegverkeer kan het centrum niet in de hoogte uitbreiden. Hiervoor wordt het centrum zuidwaarts uitgebreid. In de nabije toekomst is de aanleg van de North-South Expressway voorzien, een ondergrondse snelweg die de groei van zowel het centrum als de wijken in het noorden moet opvangen. De weg moet de Central Expressway ontlasten. Tot medio 2026 worden deze grootschalige projecten uitgevoerd.

Bruggen naar Maleisië

  • Johor–Singapore Causeway (1923)
  • Malaysia–Singapore Second Link (1998)

Tol

Zie Electronic Road Pricing voor het hoofdartikel.

In Singapore wordt een Electronic Road Pricing (ERP) toegepast. De tol tijdens spitsuren is aanzienlijk hoger dan buiten de spits en is naar internationale standaarden behoorlijk fors. De tolheffing maakt dat de drukte buiten de spitsuren is toegenomen, omdat forenzen de dure spitsuren zijn gaan mijden. Tijdens de spitsuren is de gemiddelde snelheid met 20% gestegen. In de toekomst wil men real-time beprijzen gaan invoeren, waarbij direct op basis van congestie de kilometerprijs bepaald wordt. In 2006 en 2007 zijn hier proeven mee gehouden.

Expressways in Singapore

Ayer Rajah Expressway (AYE) • Bukit Timah Expressway (BKE) • Central Expressway (CTE) • East Coast Parkway (ECP) • Kallang-Paya Lebar Expressway (KPE) • Kranji Expressway (KJE) • Marina Coastal Expressway (MCE) • North-South Expressway (NSE) • Pan Island Expressway (PIE) • Seletar Expressway (SLE) • Tampines Expressway (TPE)


Asian Highways

Asian Highways in Singapore

AH2AH143


Wegnummering

Er is geen wegnummering in Singapore, men gebruikt de namen van hoofdwegen en snelwegen.

Bewegwijzering

Singapore gebruikt groene borden op de snelwegen, met witte letters. De bewegwijzering is relatief eenvoudig, zonder veel esthetische opsmuk. Door de tropische vegetatie in Singapore, en het Parkway-achtige ontwerp van de meeste snelwegen is niet alle bewegwijzering al vanaf grote afstand zichtbaar. De bermen zijn smal en vaak beplant, doch wel goed onderhouden. Alle bewegwijzering is in het Engels. Er worden pijlborden toegepast zoals men die ook in het Verenigd Koninkrijk tegenkomt.

Omdat in Singapore geen andere steden zijn, wordt er niet met doelen gewerkt, zoals in de meeste landen, maar verwezen naar punten in de stad, of kruisende snelwegen. Afritnummers worden in platte tekst aangegeven, bijvoorbeeld "exit 22". Portaalborden worden vrij weinig gebruikt, zodat het op wegen met veel rijstroken in één richting niet altijd even makkelijk is om alle bewegwijzering te lezen.

Kilometerpaaltjes hebben een rond schild met de afkorting van de naam van de Expressway, met daaronder de waarde.

Elektronische borden zoals DRIP's/VMS's worden veel gebruikt, die de weggebruiker informeren over de toestand op de wegen. In tunnels wordt rijstrooksignalisatie toegepast.

Wegmarkering

Alle reguliere wegmarkeringen zijn in het wit. Bij afritten of knooppunten worden pijlen op alle rijstroken weergegeven.

Bebakening

De toepassing van vangrails is gebruikelijk op snelwegen, alhoewel wel vaak begroeid met vegetatie. De staat van de vangrail is goed te noemen. Op het onderliggend wegennet zijn stoepranden vaak met zwart-wit reflecterende verf uitgerust.

Verkeersborden

De gangbare Europese verkeersborden worden in Singapore gebruikt. Sommige borden zijn aangepast, zoals het geef voorrang bord, waarin de tekst "give way" is geplaatst. Ook zijn er wat meer tekstuele borden te vinden in Singapore dan in Europa, zoals "reduce speed now".

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid in Singapore is 50 km/h, tenzij anders aangegeven. De maximumsnelheid is 90 km/uur op expressways. Maximumsnelheden van 40, 50, 70 en 80 km/h kunnen ook voorkomen.

Parkeren

Parkeren is relatief goedkoop in Singapore. De meeste parkeergarages in het centrum hebben een uurtarief van 2 - 4 SGD per uur, wat neerkomt op ongeveer € 1,40 - € 2,80 per uur. Alleen bij een aantal hotels liggen de parkeerkosten fors hoger. Er zijn variabele tarieven voor overdag, 's avonds en in het weekend.[1]

Aankoop auto

Inwoners van Singapore moeten bieden op een certificaat om een auto te kunnen kopen. Dit certificaat heet een Certificate of Entitlement en is 10 jaar geldig, waarna de auto naar de sloop moet of geëxporteerd moet worden en het doel is om het autobezit te beperken. Voor veel inwoners is het bezitten van een auto hierdoor niet betaalbaar, gezien de al hoge kosten van levensonderhoud in Singapore. De prijzen zijn variabel en liggen veelal tussen de 50.000 en 70.000 SGD (circa € 30.000 - 40.000). De prijzen schommelen soms tienduizenden Singaporese dollars per maand. Een reguliere gezinsauto kost daardoor al snel 90.000 SGD of meer.[2]

Verkeersveiligheid

In 2013 vielen in Singapore 160 verkeersdoden, of 34 per 1 miljoen inwoners, wat Singapore tot een zeer veilig land maakt.[3]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea