Singapore

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Singapore.svg
Singapore
Singapore.png
Hoofdstad Singapore
Oppervlakte 710 km²
Inwonertal 5.612.000
Lengte wegennet 3.262 km
Lengte snelwegennet 161 km
Eerste snelweg 1966
Benaming snelweg Expressway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode SGP

Singapore is een stadsstaat in Zuidoost-Azië. Het eilandje ligt aan het zuidelijke einde van het Melakkaschiereiland. Het land is iets groter dan de Noordoostpolder en en telt 5,6 miljoen inwoners, wat het tot één van de dichtstbevolkte landen ter wereld maakt.

Inleiding

Singapore is een welvarend land aan de Singapore Strait, die het land van Indonesië scheidt. Naar het noorden ligt het Malakkaschiereiland van Maleisië. Singapore meet 47 kilometer van oost naar west en 26 kilometer van noord naar zuid en is bijna volledig verstedelijkt. Een paar kleine onbewoonde eilandjes in de Singapore Strait behoren eveneens tot Singapore. Er wordt significant landoppervlakte toegevoegd door het inpolderen van gebieden uit de zee, die voornamelijk als haventerrein worden ingericht. Het hoogste punt is de Bukit Timah op 166 meter. Sinds de jaren 60 is bijna al het tropisch regenwoud in Singapore verdrongen door de stadsuitbreiding. Door de beperkte ruimte op Singapore is de bevolkingsdichtheid behoorlijk hoog, doch niet extreem hoog. De zuidwestkant van Singapore bestaat voornamelijk uit havengebied, de luchthaven ligt in het oosten. In het noordwesten en midden van Singapore zijn nog substantiële natuurgebieden te vinden. De haven van Singapore is één van de belangrijkste ter wereld. De luchthaven is een belangrijk knooppunt voor vluchten van en naar Zuidoost-Azië en Australië. De werkloosheid is erg laag en het aandeel buitenlanders in Singapore is één van de hoogste in de wereld. Er worden diverse talen gesproken in Singapore, waarbij Engels de eerste taal is. Het Malay, Chinees en Tamil wordt ook wijdverspreid gesproken.

Wegennet

De expressways van Singapore.

Singapore heeft door zijn stedelijke karakter een dicht wegennet van goed onderhouden wegen. Diverse snelwegen, Expressways genaamd, lopen kriskras over het eiland, en er zijn twee bruggen tussen Singapore en Maleisië. In totaal bezit Singapore 160 kilometer snelweg. Er zijn negen snelwegen, de aanleg van de eerste snelweg begon in 1966. Het snelwegennet van Singapore is direct verbonden met het snelwegennet van Maleisië, iets wat relatief zeldzaam is buiten Europa. De meeste snelwegen zijn met 2x3 of 2x4 rijstroken uitgebouwd. Vanwege ruimtegebrek worden geen klaverbladen toegepast, maar andere typen aansluitingen, zoals stackknooppunten en SPUI's. Vluchtstroken kunnen ontbreken of zijn erg smal. Door de korte afstanden zijn er geen rustplaatsen langs de snelweg.

Wat in Singapore opvalt is de bijzondere landscaping van de snelwegen, met keurig verzorgde bermen, begroeide geluidswallen en vangrails met kleurige bloemen en bomen in de middenberm die bijna de hele snelweg overdekken met een altijd groene kleur. De kwaliteit van het wegdek is altijd hoog, mede door de afwezigheid van veel zwaar vrachtverkeer.

Geschiedenis

Vanaf de jaren 60 begon Singapore in belangrijkheid in de internationale handel toe te nemen, en begon de bevolking sterk te groeien, in combinatie met een stijging van de welvaart die tot een groei van het autobezit leidde. In 1960 telde Singapore 1,6 miljoen inwoners. In de jaren 60 werd daarom duidelijk dat snelwegen nodig waren om het verkeer in beweging te houden. In 1966 werd begonnen met de aanleg van de eerste snelweg, de Pan Island Expressway. In de jaren 70 werden er vrij weinig snelwegdelen geopend, alleen de East Coast Parkway werd opengesteld, mede door de geplande opening van Changi International Airport in 1981 op het oosten van het eiland. In 1980 was het inwonertal van Singapore gegroeid naar 2,3 miljoen inwoners, en begon vanaf dan te versnellen. Tevens werd het westelijk havengebied verder ontwikkeld, wat leidde tot een flinke groei van de woningbouwprojecten buiten het traditionele centrum. In de jaren 80 werden diverse snelwegen aangelegd, zoals de Central Expressway en Bukit Timah Expressway naar het noorden en de Ayer Rajah Expressway naar het westen.

Eind jaren 80 werd ook de Seletar Expressway aangelegd, daar er steeds meer ontwikkelingen plaatsvonden in het noorden van Singapore. Vanaf de jaren 90 werd ook de Kranji Expressway opengesteld, evenals de Tampines Expressway, waardoor er nu tangentiële verbindingen in Singapore waren, zodat men niet meer via het centrum naar andere delen van de stad hoefde. In 1990 steeg het inwonertal boven de 3 miljoen en in de jaren erna versnelde de groei van het inwonertal. Rond 2000 overschreed Singapore de 4 miljoen inwoners, zodat een continue uitbreiding van het snelwegennet noodzakelijk was. In het eerste decennium van 2000 werd de Kallang-Paya Lebar Expressway geopend, een grotendeels ondergrondse snelweg. Latere snelwegen gaan voornamelijk ondergronds gebouwd worden.

Toekomst

Singapore kampt met ruimtegebrek, met name rond het centrum. Vanwege hoogtebeperkingen door het vliegverkeer kan het centrum niet in de hoogte uitbreiden. Hiervoor wordt het centrum zuidwaarts uitgebreid. Hierdoor moet een deel van de East Coast Parkway worden afgebroken. In plaats hiervan is de ondergrondse Marina Coastal Expressway aangelegd, een nieuwe snelweg met 2x5 rijstroken, tevens de breedste snelweg van Singapore. Deze is op 29 december 2013 opengesteld. Een ander toekomstig project is de North-South Expressway, een ondergrondse snelweg die de groei van zowel het centrum als de wijken in het noorden moet opvangen. De weg moet de Central Expressway ontlasten. Tot medio 2026 worden deze grootschalige projecten uitgevoerd.

Tol

Zie Electronic Road Pricing voor het hoofdartikel.

In Singapore wordt een Electronic Road Pricing (ERP) toegepast. De tol tijdens spitsuren is aanzienlijk hoger dan buiten de spits, en is naar internationale standaarden behoorlijk fors. Mede door de tolheffing duren de spitsuren behoorlijk lang, daar forenzen buiten de dure spitsuren zijn gaan rijden. Tijdens de spitsuren is de gemiddelde snelheid met 20% gestegen. In de toekomst wil men real-time beprijzen gaan invoeren, waarbij direct op basis van congestie de kilometerprijs bepaald wordt. In 2006 en 2007 zijn hier al proeven mee gehouden.

Expressways in Singapore

Ayer Rajah Expressway (AYE) • Bukit Timah Expressway (BKE) • Central Expressway (CTE) • East Coast Parkway (ECP) • Kallang-Paya Lebar Expressway (KPE) • Kranji Expressway (KJE) • Marina Coastal Expressway (MCE) • North-South Expressway (NSE) • Pan Island Expressway (PIE) • Seletar Expressway (SLE) • Tampines Expressway (TPE)


Asian Highways

Asian Highways in Singapore

AH2AH143


Wegnummering

Er is geen wegnummering in Singapore, men gebruikt de namen van hoofdwegen en snelwegen.

Bewegwijzering

Singapore gebruikt groene borden op de snelwegen, met witte letters. De bewegwijzering is relatief eenvoudig, zonder veel esthetische opsmuk. Door de tropische vegetatie in Singapore, en het Parkway-achtige ontwerp van de meeste snelwegen is niet alle bewegwijzering al vanaf grote afstand zichtbaar. De bermen zijn smal en vaak beplant, doch wel goed onderhouden. Alle bewegwijzering is in het Engels. Er worden pijlborden toegepast zoals men die ook in het Verenigd Koninkrijk tegenkomt.

Omdat in Singapore geen andere steden zijn, wordt er niet met doelen gewerkt, zoals in de meeste landen, maar verwezen naar punten in de stad, of kruisende snelwegen. Afritnummers worden in platte tekst aangegeven, bijvoorbeeld "exit 22". Portaalborden worden vrij weinig gebruikt, zodat het op wegen met veel rijstroken in één richting niet altijd even makkelijk is om alle bewegwijzering te lezen.

Kilometerpaaltjes hebben een rond schild met de afkorting van de naam van de Expressway, met daaronder de waarde.

Elektronische borden zoals DRIP's/VMS's worden veel gebruikt, die de weggebruiker informeren over de toestand op de wegen. In tunnels wordt rijstrooksignalisatie toegepast.

Wegmarkering

Alle reguliere wegmarkeringen zijn in het wit. Bij afritten of knooppunten worden pijlen op alle rijstroken weergegeven.

Bebakening

De toepassing van vangrails is gebruikelijk op snelwegen, alhoewel wel vaak begroeid met vegetatie. De staat van de vangrail is goed te noemen. Op het onderliggend wegennet zijn stoepranden vaak met zwart-wit reflecterende verf uitgerust.

Verkeersborden

De gangbare Europese verkeersborden worden in Singapore gebruikt. Sommige borden zijn aangepast, zoals het geef voorrang bord, waarin de tekst "give way" is geplaatst. Ook zijn er wat meer tekstuele borden te vinden in Singapore dan in Europa, zoals "reduce speed now".

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid in Singapore is 50 km/h, tenzij anders aangegeven. De maximumsnelheid is 90 km/uur op expressways. Maximumsnelheden van 40, 50, 70 en 80 km/h kunnen ook voorkomen.

Parkeren

Parkeren is goedkoop in Singapore. De meeste parkeergarages in het centrum hebben een uurtarief van 1,50 - 2,50 SGD per uur, wat neerkomt op ongeveer € 0,80 - € 1,40 per uur. Alleen bij een aantal hotels liggen de parkeerkosten fors hoger. Er zijn variabele tarieven voor overdag, 's avonds en in het weekend.[1]

Aankoop auto

Inwoners van Singapore moeten bieden op een certificaat om een auto te kunnen kopen. Dit certificaat heet een Certificate of Entitlement en is 10 jaar geldig, waarna de auto naar de sloop moet of geëxporteerd moet worden, en het doel is om het autobezit te beperken. Voor veel inwoners is het bezitten van een auto hierdoor niet betaalbaar, gezien de al hoge kosten van levensonderhoud in Singapore. De prijzen zijn variabel, en liggen veelal tussen de 50.000 en 70.000 SGD, of circa € 30.000 - 40.000. De prijzen schommelen soms tienduizenden Singaporese dollars per maand. Een reguliere gezinsauto kost daardoor al snel 90.000 SGD of meer.[2]

Verkeersveiligheid

In 2013 vielen in Singapore 160 verkeersdoden, of 34 per 1 miljoen inwoners, wat Singapore tot een zeer veilig land maakt.[3]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea