Sint Eustatius

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint Eustatius
Hoofdstad Oranjestad
Oppervlakte 21 km²
Inwonertal 3.200
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Autosnelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode NL

Sint Eustatius, ook wel genaamd Statia, is een speciale gemeente van Nederland en is een eiland in de Caribische Zee. Het eiland telt ruim 3.200 inwoners en heeft een oppervlakte van 21 km². De hoofdstad is Oranjestad.

Inleiding

Geografie

Sint Eustatius is het op één na kleinste eiland van Caribisch Nederland, na Saba. Het eiland ligt circa 25 kilometer ten zuidoosten van Saba en 13 kilometer van het grotere Saint Kitts. De enige plaatsen op het eiland zijn de hoofdstad Oranjestad en Concordia. Het eiland bestaat uit twee bergruggen met een vlakker gebied in het midden, waar de twee dorpen zijn gelegen. Op het zuiden van het eiland staat The Quill, een 601 meter hoge vulkaan. Een groot deel van het eiland is bebost. Tevens is er een olieopslagterminal aan de noordkant van Sint Eustatius.

Demografie

Sint Eustatius heeft een kleine bevolking. De bevolking spreekt veelal Engels, het Nederlands wordt door een derde van de bevolking ook gesproken.

Economie

Het eiland heeft een kleine economie. De overheid is de grootste werkgever, daarna is GTI Statia een grote werkgever, dit is de olieterminal op het eiland. Sinds 2011 betaalt Sint Eustatius met de Amerikaanse dollar.

Geschiedenis

Columbus heeft het eiland mogelijk gezien in 1493, maar de eerst bekende Europeanen die het eiland vastlegden waren Engelsen. Tussen de 17e en begin 19e eeuw wisselde het eiland 21 keer van bestuur tussen de Fransen, Engelsen en Nederlanders. In de 18e eeuw was Sint Eustatius één van de meest winstgevende Nederlandse kolonies in het Caribisch gebied. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 was het eiland minder winstgevend en verkeerde in een langdurige recessie. In 1954 werd het onderdeel van de Nederlandse Antillen. In een referendum in 2005 stemde Sint Eustatius als enige eiland voor het behouden van de Nederlandse Antillen. Uiteindelijk werd dit in 2010 opgeheven en werd Sint Eustatius een bijzondere gemeente in Nederland.

Wegennet

Er is één doorgaande weg op Sint Eustatius, die vanaf Zeelandia Bay via de luchthaven en Oranjestad naar Fort De Windt loopt. Tevens is er een halfverharde weg die rond de vulkaan The Quill loopt. De meeste straten van Oranjestad zijn verhard. Het noorden van het eiland is niet over de weg bereikbaar. Er zijn geen verkeerslichten of rotondes op Sint Eustatius. De meeste wegen zijn in matige toestand en smal. De straatnamen zijn in het Nederlands in Oranjestad en in het Engels elders, met name in Concordia. Er is een vrij groot aantal autoverhuurbedrijven op Sint Eustatius.

Wegnummering

Er is geen wegnummering op Sint Eustatius.

Bewegwijzering

Er is geen bewegwijzering op Sint Eustatius.

Referenties


Koninkrijk der Nederlanden

Landen: NederlandArubaCuraçaoSint Maarten

Openbare lichamen: BonaireSabaSint Eustatius

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands