St. Johanntunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Sint Johanntunnel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
St. Johanntunnel
Kruist Basel
Lengte 1.340 meter
Openstelling 00-00-2003
Intensiteit 46.900 mvt/dag
Locatie kaart

De St. Johanntunnel of Tunnel St. Johann is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de Zwitserse A3 en is 1,5 kilometer lang. De tunnel ligt midden in het stedelijke gebied van Basel.

Kenmerken

De 1.430 meter tellende St. Johanntunnel gaat onder westkant van het centrum van de stad Basel door. De tunnel ligt net ten westen van de rivier de Rhein. Verder volgen ten oosten van de tunnel de Dreirosenbrücke en de Horburgtunnel. Ten oosten van de tunnel bevindt zich de deels in de tunnel gelegen aansluiting Basel-St. Johann. Verder ligt de aansluiting Basel-Kannenfeld in de tunnel. Deze is enkel te berijden vanuit het oosten. De tunnel maakt deel uit van de Nordtangente Basel.

De tunnel heeft twee tunnelbuizen en telt 2x2 rijstroken. De tunnel ligt grotendeels op 5 meter diepte.[1] Om de 300 meter bevindt zich een nooduitgang in de tunnel. Het oost- en westportaal van de tunnel liggen beide op circa 260 meter hoogte. In de tunnel geldt een maximumsnelheid van 80 km/h.[2]

Geschiedenis

De eerste studies naar een tunnel onder Basel werden al gedaan in 1970. Men zocht destijds al naar oplossingen om de stad Basel te doorkruisen omdat men in 1963 afspraken met Frankrijk had gemaakt over een tracé van de A3 dat zou aansluiten op de A35. In 1976 gaf de Bundesrat (federale raad) opdracht voor de oprichting van een algemeen project voor het tracé door Basel. Dit werd echter in 1981 massaal afgewezen in een referendum over het plan. In 1986 werd het plan met wat aanpassingen geaccepteerd in een referendum. In 1989 werd de A35 in Frankrijk geopend voor verkeer, maar het tangent door Basel zou nog zo'n 20 jaar op zich laten wachten. En al die tijd zou al het doorgaande verkeer, dat mede gecreëerd werd door de A35, door het centrum van Basel heen moeten rijden.

In 1994 werd begonnen met de bouw van de St. Johanntunnel. Deze is geopend in 2003 en in de jaren na de opening van de tunnel werden steeds meer kunstwerken in het tracé door Basel geopend. In 2007 is het hele project afgerond.[3]

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er zo'n 46.900 voertuigen per dag door de tunnel.[4] Filevorming kan in de vakantieperiode voorkomen in de tunnel. In de richting van Zürich/Luzern kan door terugslag van de A2 file ontstaan in de tunnel. Verder kunnen in diezelfde richting ook files ontstaan vóór de tunnel omdat daar de grensovergang met Frankrijk ligt.

Referenties