Sint Maarten

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Sint Maarten.svg
Sint Maarten
Sint Maarten.png
Hoofdstad Philipsburg
Oppervlakte 34 km²
Inwonertal 37.000
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Autosnelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode ?

Sint Maarten is een land binnen het koninkrijk Nederland. Het land beslaat het zuidelijk deel van het eiland Sint Maarten / Saint-Martin en grenst aan Saint-Martin, een overzees gebiedsdeel van Frankrijk. Het land heeft een oppervlakte van 34 km² en is daarmee het kleinste land binnen het koninkrijk. Sint Maarten telt 37.000 inwoners en de hoofdstad is Philipsburg.

Inleiding

Sint Maarten omvat het zuidelijk deel van het eiland en grenst in het noorden aan Saint Martin, een overzees gebiedsdeel van Frankrijk. Nederland ligt hier dus ten zuiden van Frankrijk. Het eiland is onderdeel van de Kleine Antillen en ligt tussen de benedenwindse eilanden. Naar het zuidwesten ligt de Caribische Zee, naar het noordoosten de Atlantische Oceaan. Nabijgelegen eilanden zijn Anguilla, Saba en Saint Barthélemy. Sint Eustatius ligt iets verder zuidelijk. De Maagdeneilanden en Puerto Rico liggen naar het westen, Saint Kitts and Nevis en Antigua and Barbuda naar het zuidoosten. Het dichtstbijzijnde vasteland is de kust van Venezuela, ongeveer 800 kilometer naar het zuiden. Florida ligt bijna 2.000 kilometer naar het noordwesten.

Sint Maarten is bergachtig met beboste bergruggen. De vlakke gebieden zijn bijna allemaal bebouwd. Het hoogste punt van het eiland is de Pic Paradis die 424 meter hoog is, maar aan de Franse zijde van het eiland ligt. Sentry Hill is met 340 meter het hoogste punt dat geheel aan de Nederlandse kant van Sint Maarten ligt. De hoofdstad Philipsburg telt ruim 1.300 inwoners, Lower Prince's Quarter is de grootste plaats met bijna 7.900 inwoners. De stedelijke kernen zijn allemaal aan elkaar vastgegroeid. Op Sint Maarten is het Nederlands de officiële taal, maar het Engels wordt het meest gesproken onder de bevolking. Spaans wordt ook veel gesproken. Het Nederlands wordt nauwelijks gesproken, maar het onderwijs is tweetalig waardoor de meeste eilandbewoners wel Nederlands spreken als tweede taal.

Wegennet

Het wegennet van Sint Maarten.

De wegen in Sint Maarten zijn alleen tweestrooks of enkelbaans zonder rijstrookmarkering en nagenoeg alle wegen verlopen door bebouwd gebied. De kruispunten zijn veelal ongeregeld, drukke kruispunten zijn met verkeerslichten geregeld, maar rotondes zijn ook gangbaar. Tweestrooks rotondes komen incidenteel voor. De wegen op Sint Maarten zijn niet genummerd. De verkeersborden en weginrichting is naar Nederlands model, maar bewegwijzering is er amper. Tekstuele verkeersborden zijn zowel in het Nederlands als het Engels.[1][2] De straatnamen zijn vooral in het Engels. De maximumsnelheid is 50 km/h binnen de bebouwde kom, dat nagenoeg alle wegen van het Nederlandse deel van het eiland omvat.

Zowel Sint Maarten als Saint Martin zijn geen onderdeel van het Schengengebied. Van en naar het eiland zijn grenscontroles. Tussen Nederland en Frankrijk zijn geen structurele grenscontroles, alhoewel het incidenteel wel kan voorkomen. Er zijn geen vaste grensposten.

Wegnummering

Er is geen wegnummering op Sint Maarten.

Bewegwijzering

Bewegwijzering is vrijwel non-existent op het Nederlandse deel van Sint Maarten. Aan Franse zijde zijn de borden naar Frans model.

Referenties

Koninkrijk der Nederlanden

Landen: NederlandArubaCuraçaoSint Maarten

Openbare lichamen: BonaireSabaSint Eustatius