Sint Maarten

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint Maarten
Hoofdstad Philipsburg
Oppervlakte 34 km²
Inwonertal 43.000
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Autosnelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode ?

Sint Maarten is een land binnen het koninkrijk Nederland. Het land beslaat het zuidelijk deel van het eiland Sint Maarten / Saint-Martin en grenst aan Saint-Martin, een overzees gebiedsdeel van Frankrijk. Het land heeft een oppervlakte van 34 km² en is daarmee het kleinste land binnen het koninkrijk. Sint Maarten telt 43.000 inwoners en de hoofdstad is Philipsburg.

Inleiding

Geografie

Sint Maarten omvat het zuidelijk deel van het eiland en grenst in het noorden aan Saint Martin, een overzees gebiedsdeel van Frankrijk. Nederland ligt hier dus ten zuiden van Frankrijk. Het eiland is onderdeel van de Kleine Antillen en ligt tussen de benedenwindse eilanden. Naar het zuidwesten ligt de Caribische Zee, naar het noordoosten de Atlantische Oceaan. Nabijgelegen eilanden zijn Anguilla, Saba en Saint Barthélemy. Sint Eustatius ligt iets verder zuidelijk. De Maagdeneilanden en Puerto Rico liggen naar het westen, Saint Kitts and Nevis en Antigua and Barbuda naar het zuidoosten. Het dichtstbijzijnde vasteland is de kust van Venezuela, ongeveer 800 kilometer naar het zuiden. Florida ligt bijna 2.000 kilometer naar het noordwesten.

Sint Maarten is bergachtig met beboste bergruggen. De vlakke gebieden zijn bijna allemaal bebouwd. Het hoogste punt van het eiland is de Pic Paradis die 424 meter hoog is, maar aan de Franse zijde van het eiland ligt. Sentry Hill is met 340 meter het hoogste punt dat geheel aan de Nederlandse kant van Sint Maarten ligt.

Demografie

Sint Maarten had in de eerste helft van de 20e eeuw slechts enkele duizenden inwoners, maar met de opkomst van het toerisme maakte het eiland een stormachtige bevolkingsgroei door in de tweede helft van de 20e eeuw. Vanwege massale immigratie vanuit andere Antilliaanse eilanden, de Verenigde Staten, Europa en Azië werden de oorspronkelijke inwoners een minderheid.

De hoofdstad Philipsburg telt ruim 1.300 inwoners, Lower Prince's Quarter is de grootste plaats met bijna 7.900 inwoners. De stedelijke kernen zijn allemaal aan elkaar vastgegroeid. Op Sint Maarten is het Nederlands de officiële taal, maar het Engels wordt het meest gesproken onder de bevolking. Spaans wordt ook veel gesproken. Het Nederlands wordt nauwelijks gesproken, maar het onderwijs is tweetalig waardoor de meeste eilandbewoners wel Nederlands spreken als tweede taal.

Economie

Het eiland is vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme, zo'n 80% van de bevolking werkt in het toerisme.

Geschiedenis

Columbus noemde het eiland Sint Maarten omdat hij het op 11 november 1493 bezocht. De naam was echter gegeven aan wat nu Nevis is, het werd abusievelijk aan Sint Maarten toegekend. In de 17e eeuw was het eiland gecontesteerd tussen de Fransen, Nederlanders en Spanjaarden. In 1648 werd in het Verdrag van Concordia het eiland opgesplitst in een Frans en Nederlands deel. Het was één van de eerste eilanden in de Kleine Antillen waar de status niet van betwist was.

In de 18e eeuw werden plantages op het eiland opgericht, waar slaven uit Afrika kwamen te werken. Na de afschaffing van de slavernij kwam de economie echter in verval. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Amerikanen een luchthaven op het Nederlandse deel van het eiland, waarmee de economie weer begon aan te trekken.Het toerisme nam vanaf de jaren '60 en '70 sterk toe en was de primaire economische pijler van Sint Maarten vanaf die tijd. Het Princess Juliana International Airport werd snel één van de drukste luchthavens in de Kleine Antillen.

Sint Maarten raakte flink beschadigd toen Hurricane Irma in 2017 over het eiland trok.

Wegennet

Het wegennet van Sint Maarten.

De wegen in Sint Maarten zijn alleen tweestrooks of enkelbaans zonder rijstrookmarkering en nagenoeg alle wegen verlopen door bebouwd gebied. De kruispunten zijn veelal ongeregeld, drukke kruispunten zijn met verkeerslichten geregeld, maar rotondes zijn ook gangbaar. Tweestrooks rotondes komen incidenteel voor. De wegen op Sint Maarten zijn niet genummerd. De verkeersborden en weginrichting is naar Nederlands model, maar bewegwijzering is er amper. Tekstuele verkeersborden zijn zowel in het Nederlands als het Engels. De straatnamen zijn vooral in het Engels.

Grens met Frankrijk

Al in 1648 werd in het Verdrag van Concordia het eiland Sint Maarten opgedeeld in een Frans en Nederlands deel. De grenzen werden echter pas definitief in 1817. Er zijn geen grenscontroles tussen beide landen, die zijn er ook nooit effectief geweest. In 1994 sloten Nederland en Frankrijk een verdrag om de grenscontroles bij de luchthavens gezamenlijk uit te voeren. In de praktijk gaat het meeste internationale vliegverkeer via de luchthaven aan de Nederlandse zijde van het eiland.

Wegnummering

Er is geen wegnummering op Sint Maarten.

Bewegwijzering

Bewegwijzering is vrijwel non-existent op het Nederlandse deel van Sint Maarten. Aan Franse zijde zijn de borden naar Frans model.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid is 50 km/h binnen de bebouwde kom, dat nagenoeg alle wegen van het Nederlandse deel van het eiland omvat.

Referenties


Koninkrijk der Nederlanden

Landen: NederlandArubaCuraçaoSint Maarten

Openbare lichamen: BonaireSabaSint Eustatius

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands