Sisak-Moslavina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Sisak
Grootste stad Sisak
Oppervlakte 4.468 km²
Inwonertal 142.613 (2021)
Lengte snelwegennet 63 km
Eerste snelweg 1985
Afkorting

De provincie Sisak-Moslavina (Kroatisch: Sisačko-Moslavačka Županija) is gelegen in het midden van het land. Deze županija grenst aan 5 andere županije en aan Bosnië-Herzegovina. De naam is samengesteld uit de hoofdstad Sisak en de regio Moslavina die grotendeels in deze županija ligt.

Inleiding

Sisak-Moslavina is, naar Kroatische begrippen, een stedelijke en geïndustrialiseerde županija, hoewel die slechts op bepaalde plaatsen is geconcentreerd. Met name rondom Kutina en Sisak is veel petrochemische industrie te vinden. Sisak-Moslavina heeft een aanzienlijke grens met buurland Bosnië-Herzegovina, grotendeels gevormd door de rivieren Una en Sava. Laatstgenoemde rivier stroomt van noordwest naar zuidoost door de županija heen totdat het grensrivier wordt bij Jasenovac. Tenslotte loopt de Kupa in het noordwestelijke deel van de županija. Het noordelijke deel van de županija is vlak tot lichtglooiend, terwijl het zuidelijke deel wat meer heuvelachtiger en beboster is. Alleen langs de noordgrens van de župnaija is het landschap weer beboster en heuvelachtiger. De meeste bebouwing is dan ook in het noordelijke deel te vinden.

Wegennet

Sisak-Moslavina heeft grote landelijke gebieden. Daarom is het wegennet geconcentreerd rondom de grotere plaatsen. Het wegennet door de provincie is voornamelijk noordwest-zuidoost georiënteerd vanwege de ligging van de stad Zagreb in het noordwesten. Er zijn wat minder wegen die dwars lopen op de rest van het wegennet.

Autoceste

De A3 is voor doorgaand verkeer de belangrijkste autocesta in deze županija en is van internationaal belang. Het verbindt binnen Kroatië Zagreb met het oosten van het land, maar is feitelijk deel van de verbinding Oost-Europa met West-Europa. Deze weg was nog gebouwd in de Joegoslavische tijd. De weg loopt van het noordwesten naar het zuidoosten en is een tolweg. Momenteel wordt nog wel gebouwd aan de A11 van Zagreb naar Sisak die vanuit Sisak ook naar het noordwesten zal lopen. De A11 is vanuit Zagreb al wel opengesteld tot aan Lekenik.

Hoofdwegennet

De D30 is momenteel de belangrijkste weg omdat deze Zagreb met de regio rondom Sisak verbindt en veel gebruikt wordt door forenzenverkeer naar Zagreb. De weg loopt via Petrinja naar Hrvatska Kostajnica aan de grens met Bosnië-Herzegovina. De D30, de D36 en D37 vormen een vierkant die verbindingen verzorgt tussen Petrinja en Sisak en de plaatsen daar omheen. Via de D36 kan verkeer van Sisak nu naar de A3 rijden en het noorden en oosten van Kroatië. Via de D37 en de D6 kan verkeer naar het westen rijden in de richting vvan Karlovac terwijl de D47 de grens met Bosnië-Herzegovina volgt en de grensplaatsen en -overgangen bedient.

Er is geen bypass om Sisak heen, verkeer op de D36 en D37 moet door de stad waarbij de D37 de stad in het westen passeert.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar