Sisikonertunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sisikonertunnel
Kruist Rophaien en Fronalpstock
Lengte 4.422 meter
Openstelling 2033
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie

De Sisikonertunnel is een in aanleg zijnde verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de Hauptstrasse 2 en is 4,4 kilometer lang.

Kenmerken

De Sisikonertunnel is 4.422 meter lang en vormt een bypass om het dorp Sisikon. De tunnel heeft 1x2 rijstroken en kruist de bergtoppen Rophaien en Fronalpstock. Het noordportaal van de tunnel ligt net ten noorden van Sisikon, aan de Axenstrasse, waarna de tunnel licht stijgt om de spoortunnel te kruisen. Hierna wijkt de tunnel wat af naar het oosten, waarna men algauw naar het zuidwesten draait en het zuidportaal nabij Gumpisch volgt. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 80 km/h. Ten noorden van de tunnel ligt de Morschachertunnel.

Toekomst

Op 28 januari 2009 is de tunnel samen met de Morschachertunnel goedgekeurd door de Bundesrat.[1][2] De geschatte kosten van het gehele project (inclusief de Morschachertunnel) waren in 2014 geraamd op 980 miljoen CHF.[3] De bouw begon op 23 augustus 2023.[4] De nieuwe Axenstrasse heeft een bouwtijd van 10 jaar en moet medio 2033 gereed zijn.

Externe links

Referenties