Skåne

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Skane)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Malmö
Grootste stad Malmö
Oppervlakte 11.035 km²
Inwonertal 1.251.000
Lengte snelwegennet 330 km
Eerste snelweg 1953
Afkorting

Skåne (Engels: Scania) is een län (provincie) in Zweden, gelegen in het uiterste zuiden van het land. De provincie telt ruim 1,2 miljoen inwoners, de hoofdstad en grootste stad is Malmö. Skåne is ter oppervlakte van een derde van Nederland.

Inleiding

Skåne omvat het zuidelijkste deel van Zweden en is gelegen aan de Baltische Zee en het Öresund dat het van Denemarken scheidt. Het grenst aan Halland, Kronoberg en Blekinge. Skåne meet 135 kilometer van west naar oost en 120 kilometer van noord naar zuid. De hoofdstad en grootste stad is Malmö, de derde stad van Zweden. Andere grotere steden zijn Helsingborg, Kristianstad, Lund, Landskrona, Ängelholm en Ystad. De meeste grotere plaatsen liggen aan of bij de kust, de enige grotere landinwaarts gelegen plaatsen zijn Lund, Kristianstad en Hässleholm.

Een groot deel van Skåne bestaat uit open en glooiend landbouwgebied dat veel op Denemarken lijkt. Het noordoosten van Skåne is dicht bebost. In het noorden van Skåne is Hallandsås gelegen, een steile heuvelrug. Skåne heeft enkele meren, maar lang niet zoveel als andere provincies in Zweden. Grote rivieren zijn er niet.

Wegennet

Skåne heeft één van de meest uitgebreide wegennetten van alle Zweedse provincies, wat komt door de relatief hoge bevolkingsdichtheid.

Autosnelwegen

Skåne heeft meer dan 300 kilometer motorväg. De E4 begint in Helsingborg en loopt noordoostwaarts richting Stockholm. De E6 verloopt langs de westkust van Skåne, vanaf Trelleborg via Malmö en Helsingborg richting Göteborg en is bijna geheel een snelweg. De E20 komt via de Öresundbrug uit København en buigt dan om Malmö heen, om voor de rest van de route met de E6 te zijn dubbelgenummerd. De E22 begint in Malmö en verloopt noordoostwaarts, via Lund naar Kristianstad en richting Kalmar. De E22 is echter slechts gedeeltelijk een autosnelweg. De E65 van Malmö naar Ystad is over een klein deel een snelweg.

Malmö heeft één van de grootste snelwegennetten van Scandinavische steden. Het heeft een buitenring, bestaande uit de E6 en E20, en een binnenring, Inre Ringvägen, die geen apart bewegwijzerd nummer heeft, maar administratief is genummerd als de E6 met een decimaal nummer. De RV 11 is in Malmö ook een snelweg.

De stad Helsingborg heeft naast de E6/20 langs de oostkant ook twee inprikkers, de E4 aan zowel de noord- als zuidkant. De hoofdroute van de E4 verloopt samen met de E6/20 langs Helsingborg en vormt dan de zuidelijke inprikker.

Geschiedenis

De oudste snelweg van Zweden is in Skåne gelegen, de E22 tussen Lund en Malmö opende in 1953 voor het verkeer. In 1961 opende het eerste deel van de E6 bij Malmö. Vrij grote delen van het snelwegennet rond Malmö zijn in de jaren '60 en '70 aangelegd. Een grote openstelling volgde in 2000, toen de E20 rond Malmö opende, tegelijkertijd met de Öresundbrug. De E6 is later verder richting Trelleborg verlengd. De recente focus gaat uit naar de aanleg van de E22 tussen Malmö en Kristianstad.

Rijkswegen

De riksvägar spelen in Skåne enigszins een ondergeschikte rol vanwege het relatief uitgebreide snelwegennet van de provincie. Echter in het zuiden is een vrij dicht netwerk van rijkswegen. De RV 9 loopt rond de zuidkust van Zweden en is tevens de riksväg met het laagste wegnummer. De RV 11, RV 13, RV 15, RV 17, RV 19 en RV 21 lopen door Skåne. Met name de RV 21 heeft nog een wezenlijk belang als verbinding vanaf Helsingborg naar de steden in Blekinge.

Veerdiensten

Vanwege de positie in Zuid-Zweden zijn er diverse veerdiensten die van en naar Skåne verlopen. Belangrijke veerhavens zijn Trelleborg, van waaruit veren vertrekken naar de Duitse steden Sassnitz, Rostock, Travemünde en het Poolse Świnoujscie. Vanuit Malmö wordt op Travemünde gevaren. Vanuit Helsingborg is het slechts 4 km varen naar het Deense Helsingør. Vanuit Ystad gaat het naar Świnoujscie en Rønneby op het Deense eiland Bornholm. Vanuit Simrishamn wordt Bornholm ook bediend.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland