Skoftelandbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Skoftelandsbrua
Overspant Audnadalen
Rijstroken 2x2
Totale lengte 554 meter
Hoofdoverspanning 236 meter
Hoogte brugdek 100 meter
Openstelling 202?
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Skoftelandbrug (Noors: Skoftelandsbrua), ook genaamd de Audnedalbrug (Noors: Audnedalen bru) is een geplande kokerbrug in Noorwegen. De brug wordt de hoogste van Noorwegen en is onderdeel van de E39 tussen Mandal en Lyngdal in Agder.

Kenmerken

De Skoftelandbrug is een betonnen cantilever kokerbrug, met een totale lengte van 554 meter en een hoofdoverspanning van 236 meter. De brug heeft drie pijlers, waaronder twee grote hoofdpijlers. De layout van de overspanningen is 54 m + 128 m + 236 m + 136 m. Het brugdek ligt circa 100 meter boven de rivier de Audna en is daarmee de hoogste brug van Noorwegen.

De brug overspant het Audnadal enkele kilometers ten noorden van Vigeland. De brug wordt een betonnen kokerbrug met een brugdek breed genoeg voor een autosnelweg met 2x2 rijstroken. De brug is gelegen tussen Mandal en Lyngdal. Het landschap in dit gebied bestaat uit lage plateaus tussen 150 en 250 meter boven zeeniveau die dichtbebost zijn. Het Audnadal is een smal dal van de rivier de Audna, dat ter plaatse van de brug op minder dan 10 meter boven zeeniveau ligt.

Toekomst

Op 7 maart 2019 werd het voorkeursalternatief gepresenteerd door Nye Veier.[1] Het voorkeursalternatief is opgebouwd uit diverse alternatieve routes, waarbij alle routes op dit punt het Audnadal zou overspannen via een grote brug. De Skoftelandbrug is het meest in het oog springende kunstwerk van de E39 tussen Mandal en Lyngdal.

Zie ook

Referenties