Skoftelandbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Skoftelandsbrua
E39 NO.svg
Blank.png
Overspant Audnadalen
Rijstroken 2x2
Totale lengte ? meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 100 meter
Openstelling 202?
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Skoftelandbrug (Noors: Skoftelandsbrua) is een geplande kokerbrug in Noorwegen. De brug wordt de hoogste van Noorwegen en is onderdeel van de E39 tussen Mandal en Lyngdal in Vest-Agder.

Kenmerken

Er zijn nog weinig details van de brug bekend, behalve dat deze een hoogte van circa 100 meter krijgt en daarmee de hoogste van Noorwegen wordt. De brug overspant het Audnadal enkele kilometers ten noorden van Vigeland. De brug wordt een betonnen kokerbrug met een brugdek breed genoeg voor een autosnelweg met 2x2 rijstroken. De brug is gelegen tussen Mandal en Lyngdal. Het landschap in dit gebied bestaat uit lage plateaus tussen 150 en 250 meter boven zeeniveau die dichtbebost zijn. Het Audnadal is een smal dal van de rivier de Audna, dat ter plaatse van de brug op minder dan 10 meter boven zeeniveau ligt.

Toekomst

Op 7 maart 2019 werd het voorkeursalternatief gepresenteerd door Nye Veier.[1] Het voorkeursalternatief is opgebouwd uit diverse alternatieve routes, waarbij alle routes op dit punt het Audnadal zou overspannen via een grote brug. De Skoftelandbrug is het meest in het oog springende kunstwerk van de E39 tussen Mandal en Lyngdal.

Zie ook

Referenties