Skorostni putishta

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Skorostni Putishta)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Skorostni Putishta (Bulgaars Cyrillisch: Скоростни пътища) is een wegtype in Bulgarije. Het omvat expresswegen in het land, waarvan momenteel nog maar weinig van zijn. Het is gepland om in navolging van landen als Slowakije en Polen hier een netwerk aan van te leggen.

Kenmerken

Skorostni Putishta zijn wegen met 2 rijbanen met 2 rijstroken per richting. De rijstrookbreedte bedraagt 3,50 meter. Alle aansluitingen zijn ongelijkvloers, maar deze wegen mogen beginnen en eindigen op rotondes of verkeerslichten. De maximumsnelheid op dit type wegen zal 120 km/h zijn. Ook de prefix is nog niet bekend, evenmin of ze genummerd worden of niet.

Er zijn twee varianten van de skorostni putishta, een profiel van 23,50 en van 25,50 meter breed. De ontwerpsnelheid bedraagt 110 of 120 km/h.

Routes

Op 1 februari 2011 is door de minister van regionale ontwikkeling en publieke werken een aantal wegen aangewezen die expressweg zullen worden;

Van Naar Lengte Opmerkingen
Sofia Gyueshevo (NMK) 85 km Pernik - Radomir reeds gerealiseerd
Botevgrad Vidin 185 km via de I/1
Ruse Makaza (GR) 261 km nieuwe grensoverschrijdende verbinding met Griekenland.
Varna Durankulak 110 km verlengstuk van de A4.
Ruse Shumen 105 km via de I/2
Plovdiv Rudozem (GR) ? nieuwe grensovergang met Griekenland.
Dupnica Samokov ? vervanging van de geplande A7 "Rila"

Referenties


Expresswegnamen in de wereld

Autobahnähnliche StraßeBrza cestaBrzi putDroga ekspresowaDual CarriagewayDrum expresExpresswayExpreswegHitra cestaKlasse GPMotortrafikkveiMotortrafikledRychlostní silniceRýchlostná cestaSchnellstraßeSchnellstroossSkorostni putishtaStroomwegSuperstradaVoie expressVía rápida