Sløverfjordtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sløverfjordtunnelen
Kruist Sløverfjord
Lengte 3.337 meter
Openstelling 19-12-1997
Intensiteit 1.400 mvt/dag
Locatie kaart

De Sløverfjordtunnel (Noors: Sløverfjordtunnelen) is een zeetunnel in Noorwegen, gelegen in Nordland tussen twee delen van het eiland Austvagøya op de Lofoten. De tunnel is onderdeel van de E10.

Kenmerken

De Sløverfjordtunnel gaat onder het Sløverfjord op het eiland Austvågøya. De tunnel is een enkelbuizige 3.337 meter lange tunnel die maximaal 112 meter onder zeeniveau gaat. De sterkste hellingsgraad is 8%. De tunnel is onderdeel van Lofast, de vaste oeververbinding naar de Lofoten.

Geschiedenis

De tunnel is midden jaren '90 aangelegd en opende op 19 december 1997 voor het verkeer.[1] De tunnel was de eerste fase van het project Lofast om de Lofoten via een vaste oeververbinding met de rest van Noorwegen te verbinden. De eerste jaren was de tunnel nog van weinig belang en ging het verkeer via de veerdienst Melbu - Fiskebøl, de Hadselbrug en de Sortlandbrug, een noordelijke route. Sinds 2007 heeft de tunnel meer belang toen het project Lofast gereedkwam.

Verkeersintensiteiten

Voordat het project Lofast gereedkwam was de Sløverfjordtunnel de rustigste zeetunnel van Noorwegen met slechts 150 voertuigen per dag. Tegenwoordig rijden er zo'n 1.400 voertuigen per dag.[2]

Zie ook

Referenties