Slovenië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Slovenia.svg
Slovenija
Slovenië.png
Hoofdstad Ljubljana
Oppervlakte 20.273 km²
Inwonertal 2.059.000
Lengte wegennet 20.155 km
Lengte snelwegennet 605 km[1]
Eerste snelweg 1972
Benaming snelweg Avtocesta
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode SLO

Slovenië (Slovenija) is een klein land op de grens van Centraal- en Zuidoost-Europa. Het land telt 2 miljoen inwoners, waarvan er 280.000 in de hoofdstad Ljubljana wonen. Met 20.273 km² is het land ongeveer ter grootte van de helft van Nederland.

Inleiding

Slovenië werd in 1991 onafhankelijk van Joegoslavië, waarna een korte oorlog volgde die weinig meer was dan wat schotenwisselingen. In 2004 werd het land lid van de Europese Unie en in 2007 werd de Euro ingevoerd als betaalmiddel. Her land geldt als modern en valt in de hoge-inkomensklasse met een gemiddeld inkomen van $ 29.500 per hoofd van de bevolking.

Slovenië grenst in het westen aan Italië, in het noorden aan Oostenrijk, in het oosten aan Hongarije en in het zuiden aan Kroatië. Tevens heeft het een korte kustlijn aan de Adriatische Zee. Het land is overwegend bergachtig, met als hoogste punt de 2.864 meter hoge Triglav. Het noordwesten van het land is het meest bergachtig, alhoewel relatief hoge bergruggen ook in het midden en zuiden voorkomen. Het meest vlak is het uiterste oosten van het land. De helft van het land bestaat uit bossen. Hiermee is het relatief gezien na Finland en Zweden het meest beboste land van Europa. Belangrijke rivieren zijn de Drava en de Sava.

Voor toeristen heeft het kleine land vrij veel te bieden. Van belang zijn met name de natuurschoon in de Karawanken en de Julische Alpen, het centrale karstplateau en de korte kust. De meren van Bled en Bohinj zijn drukbezochte vakantieoorden en ook de hoofdstad Ljubljana kent zijn portie toeristen. Het zuiden en oosten is minder toeristisch, maar kent ook mooie gebieden.

Wegennet

Slovenia Avtocesta.png

Het Sloveense wegennet is modern en bestaat uit een landelijk dekkend snelwegennet en een onderliggend wegennet wat van minder doorgaand belang is. Het bergachtige karakter van het land maakt het reizen op het onderliggend wegennet tot een tijdrovende zaak.

Snelwegen

Een snelweg in Slovenië heet een Avtocesta, en wordt afgekort met de letter "A".

Snelwegen verbinden alle grotere plaatsen van het land. Het snelwegennet bestaat uit twee hoofdassen, de A1 vanaf Koper via Ljubljana en Maribor naar de grens met Oostenrijk. Ten tweede de A2 vanaf de grens met Oostenrijk bij Jesenice via Ljubljana en Novo Mesto naar de grens met Kroatië. Daarnaast zijn er een aantal kortere snelwegen, waaronder de A3 naar Trieste, de A4 van Maribor via Ptuj naar de grens met Kroatië en de A5 van Maribor naar de grens met Hongarije. Derhalve heeft Slovenië snelweggrensovergangen met alle buurlanden. Vanuit toeristisch oogpunt ontbreken met name nog snelwegen naar Kroatië, vaak korte missende delen, naar Istrië en Rijeka. Vanuit Sloveens oogpunt hebben deze wegen geen prioriteit doordat er geen serieuze verkeersproblemen zijn. Files komen in Slovenië weinig voor, alleen rond de hoofdstad Ljubljana wil het wel eens druk zijn, waarbij echter niet aan kilometerslange files gedacht moet worden.

Snelwegen en expresswegen in Slovenië

Avtocesta: A1-GR.png A2-GR.png A3-GR.png A4-GR.png A5-GR.png

Hitra Cesta: H2 SLO.svgH3 SLO.svgH4 SLO.svgH5 SLO.svgH6 SLO.svgH7 SLO.svg


Expresswegen

Een expressweg in Slovenië heet een Hitra cesta en wordt afgekort met de letter "H".

Expresswegen zijn uitgebouwd met minimaal 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen, maar er ontbreken vaak volledige vluchtstroken en de expresswegen kennen een krapper alignement dan snelwegen. De meeste liggen in de kustregio, zoals de H3 als noordelijke ringweg van Ljubljana, de H4 vanaf Razdrto naar de grens met Italië bij Nova Gorica, de H5 rondom Koper en de H7 bij de grens met Hongarije.

Hoofdwegen

Zie ook Glavna cesta.

Het hoofdwegennet bestaat voornamelijk uit bochtige wegen zonder veel belang, behalve voor lokaal en toeristenverkeer. Rijden op deze wegen kost vrij veel tijd omdat het landschap vaak bergachtig is. Deze wegen zijn doorgaans goed onderhouden, maar in afgelegen gebieden komen ook slechtere wegen voor.

Glavne ceste (hoofdwegen) in Slovenië

SLO G1.svg SLO G2.svg SLO G4.svg SLO G5.svg SLO G6.svg SLO G7.svg SLO G8.svg SLO G9.svg SLO G11.svg

SLO G101.svg SLO G102.svg SLO G103.svg SLO G104.svg SLO G105.svg SLO G106.svg SLO G107.svg SLO G108.svg SLO G109.svg SLO G111.svg SLO G112.svg


Secundair wegennet

Zie ook Regionalna cesta (Slovenië).

Het onderliggend wegennet bestaat uit enkelbaans wegen met weinig doorgaand belang. Het wegennet is behoorlijk dicht en van redelijke tot goede kwaliteit. In afgelegen berggebieden komen uitzonderlijk wat slechtere wegen voor.

Europese wegen

Europese wegen in Slovenië

E57E59E61E70E652E653E751


Knooppunten

Knooppunten in Slovenië

Dolga VasDragučovaDraženciGabrkKosezeKozarjeMalenceRazdrtoSlavčekSlivnicaSrminZadobrova


Wegnummering

In december 1991 adopteerde Slovenië de Joegoslavische wegnummering.[2] Op 24 april 1998 werd in Slovenië een eigen wegnummering geïntroduceerd en werd de Joegoslavische wegnummering afgeschaft.[3] De wegnummering is onderverdeeld in

 • A-wegen voor snelwegen (Avtoceste)
 • H-wegen voor Hitre ceste
 • G-wegen voor Glavne ceste
 • R-wegen voor Regionalne ceste

Bewegwijzering

Zie ook Bewegwijzering in Slovenië.

Op de snelwegen is de bewegwijzering groen met witte letters. Op de expresswegen en autowegen gaat het om blauwe borden met witte letters en op het onderliggend wegennet gele borden met zwarte letters. De bewegwijzering is over het algemeen erg duidelijk, met veel verwijzingen naar toeristische doelen. Wel komt het soms voor dat er wat veel bestemmingen zijn, met name op de afstandsborden. Op afstandsborden worden vaak 3 of 4 bestemmingen voor de volgende afslag toegevoegd, wat niet gescheiden wordt van de verder weggelegen bestemmingen langs de snelweg. Sloveense exoniemen van Italiaanse en Oostenrijkse plaatsnamen komen voor, maar worden begeleid met de originele naam, bijvoorbeeld "Celovec / Klagenfurt" en "Beljak / Villach". Autowegen die geen expresswegen zijn hebben ook blauwe borden, maar deze wegen zijn relatief zeldzaam.

Maximumsnelheden

In Slovenië geldt 50 km/h binnen en 90 km/h buiten de bebouwde kom. Op autosnelwegen geldt 130 km/h. Op expresswegen ging de maximumsnelheid op 1 juli 2011 omhoog van 100 naar 110 km/h.[4]

Grenzen

Slovenië heeft open grenzen met alle buurlanden, behalve Kroatië. De grenscontroles met buurland Kroatië zijn doorgaans mild, zeker op de doorgaande routes. Wachttijden ontstaan meestal door verkeersdrukte, met name in de weekenden in de zomer. Wanneer er weinig verkeersaanbod is, kost het passeren van de Kroatische grens doorgaans niet meer dan enkele minuten. Een blik in het paspoort is meestal voldoende wanneer men niks aan te geven heeft.

Tol

Zie ook Vignet (Slovenië).

De Sloveense autosnelwegen en autowegen zijn tolplichtig, men dient een vignet te kopen. Er zijn vignetten van verschillende geldigheidsduur te koop, het kortdurende vignet is de duurste in Europa en levert betrekkelijk veel geld op voor de Sloveense wegbeheerder DARS, omdat veel toeristen naar Kroatië slechts kortstondig door Slovenië rijden en één en soms ook twee vignetten nodig hebben voor de heen- en terugreis. Daarnaast wordt apart tol geheven bij de Karawankentunnel op de grens met Oostenrijk.

Geschiedenis

Oorspronkelijk had Slovenië een tolsysteem met tolpoorten. Dit was een gemixt open en gesloten tolsysteem met tickets. In 2008 is overgestapt op een vignet om de congestie voor de tolpoorten te verminderen. De tolpoorten bleven nog wel in gebruik voor het vrachtverkeer. In het eerste jaar was alleen een halfjaarvignet of een jaarvignet van € 30 te koop, in 2009 is ook een weekvignet van € 15 geïntroduceerd. In de praktijk bleef dit ongunstig voor toeristen naar Kroatië omdat zij vaak twee vignetten nodig hebben en alsnog € 30 moesten betalen voor slechts een korte passage over het Sloveense snelwegennet, met name op de route van Italië naar Istrië en de oostelijke route van Oostenrijk naar Kroatië via Maribor.

De tolstations zijn niet verwijderd, het vrachtverkeer moet er nog steeds tol betalen. In de eerste jaren was het voor personenauto's mogelijk om de tolstations met 40 km/h te passeren, later zijn enkele tolpoorten in het midden van het complex verwijderd zodat autoverkeer zonder hinder door de tolstations kan rijden.

Alternatieven

Alternatieven voor de tolwegen zijn spaarzaam. Voor de route via Koper is men meer tol kwijt in Italië en de tolwegen vermijden op de route via Ljubljana naar Istrië of Zagreb is weinig zinvol doordat men veel tijd verliest door het rijden over het onderliggende wegennet. De tol valt het best te vermijden op de route van Maribor richting Zagreb vanwege de korte doorsteek door Slovenië.

Toekomst

In begin 2018 wordt een elektronisch tolsysteem voor vrachtwagens ingevoerd. In eerste instantie zijn 126 portalen voor de tolpunten voor vrachtverkeer geïnstalleerd op alle autosnelwegen en autowegen in het beheer van DARS. Daarnaast zijn 15 portalen geïnstalleerd voor de handhaving van de vrachtwagentol.[5]

Verkeersveiligheid

jaar verkeersdoden
2010 138
2011 141
2012 130
2013 125
2014 108
2015 120

In 2010 vielen 67 doden per 1 miljoen inwoners in Slovenië, een daling van 50 procent ten opzichte van het jaar 2001. Het land behoort daarmee tot de middenmoot van de Europese Unie.[6] In 2015 vielen 58 verkeersdoden per 1 miljoen inwoners, iets boven het EU-gemiddelde, maar vergelijkbaar met buurlanden Oostenrijk en Hongarije.[7]

Referenties

 1. stand 01-01-2017
 2. Uradni List 33/91
 3. Uradni List 33/98
 4. artikel 46 wegenverkeerswet Slovenië (Sloveens)
 5. Nadaljevanje aktivnosti za vzpostavitev elektronskega cestninskega sistema | dars.si
 6. Verkeersveiligheid: aantal verkeersdoden EU met 11% gedaald in 2010 | europa.eu
 7. 10th Annual Road Safety Performance Index (PIN) Report | etsc.eu
Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden