Slumgullion Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-149
Hoogte (ft) 11,530 ft
Hoogte (m) 3.514 m
Gebergte San Juan Mountains
Verkeersintensiteit 420 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Slumgullion Pass of Slumgullion Summit is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado. De bergpas is 3.514 meter hoog.

Kenmerken

De bergpas is noordwest-zuidoost georiënteerd en onderdeel van de SH 149 van Lake City naar Creede. De bergpas is 3.514 meter hoog en ligt net onder de boomgrens. Het is een minder spectaculaire bergpas dan de meeste andere hoge bergpassen van Colorado, de pashoogte ligt in bebost gebied zonder veel uitzicht. Bovendien is de pashoogte erg breed. De bergen in de omgeving zijn ook niet veel hoger dan de pas zelf, naar het noorden ligt de 3.901 meter hoge Mesa Seco. De omgeving is droog, met name aan de oostzijde.

De bergpas stijgt vanaf Lake City op 2.600 meter naar de pashoogte en is aan deze zijde erg steil, gemiddeld 9%, wat het tot de steilste geasfalteerde bergpas van Colorado maakt. Dit deel is ook vrij bochtig. Het oostelijk deel is vlakker en ligt meer op een hoogvlakte. De bergpas is wat obscuur, de afstand tussen Lake City en Creede, de twee nabijgelegen plaatsen, bedraagt 80 kilometer. De bergpas wordt in de winter open gehouden vanwege het gebrek aan alternatieve routes. De bergpas is ondanks de steilheid relatief eenvoudig te berijden.

Geschiedenis

De bergpas is vernoemd naar de Slumgullion Earthflow, een enorme landverschuiving die 700 jaar geleden begon en zeer langzaam naar beneden schuift. De oorspronkelijke Slumgullion Pass liep iets noordelijker via County Roads 34 en 50, tegenwoordig een onverharde weg. De latere Slumgullion Pass is in de jaren '70 aangelegd over een iets hogere route en wordt ook wel Slumgullion Summit genoemd. De route was in 1977 volledig geasfalteerd.

Verkeersintensiteiten

De Slumgullion Pass ligt afgelegen en wordt maar beperkt gebruikt door verkeer. Gemiddeld rijden slechts 420 voertuigen dagelijks over de bergpas.

Referenties