Smolensk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Smolensk oblast
Смоленская область
Flag of Smolensk oblast.svg
Smolensk oblast.png
Hoofdstad Smolensk
Grootste stad Smolensk
Oppervlakte 49.800 km²
Inwonertal 985.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting SMO

Het oblast Smolensk (Russisch: Смоленская область) is een oblast in Europees Rusland. Het telt iets minder dan 1 miljoen inwoners en is iets groter dan Nederland.

Inleiding

Het oblast Smolensk ligt in het westen van Europees Rusland en grenst aan de oblasten Pskov, Tver, Moskva, Kaluga en Bryansk en heeft tevens een vrij lange grens met Wit-Rusland. De hoofdstad en grootste stad Smolensk ligt in het westen van het oblast en telt circa 320.000 inwoners. Daarbuiten zijn Roslavl en Vyazma nog van enig belang. Smolensk is een belangrijke doorvoerroute voor handel tussen de EU en Rusland (regio Moskva in het bijzonder), de transportindustrie is er vrij groot. Smolensk heeft relatief veel hoogwaardige industrie en is één van de meer ontwikkelde regio's van Rusland.

Wegennet

De M1 is veruit de belangrijkste weg in het oblast en verwerkt oost-westverkeer vanaf West-Europa naar Moskva. Een groot deel van het transitverkeer tussen de EU en Rusland verloopt via deze weg, die volledig vierstrooks is uitgevoerd, alhoewel het geen echte snelweg is. De goed uitgebouwde A101 doorkruist het zuiden van het oblast en doet de stad Roslavl aan. De belangrijkste noord-zuidroute is de A141, gevolgd door de R133. Er zijn een aantal grotere grensovergangen met Wit-Rusland. Ongelijkvloerse kruisingen vindt men vooral langs de M1 en rond de stad Smolensk. Smolensk heeft tevens een vrijwel volledige ringweg. Ook Roslavl heeft een grotere ringstructuur.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Smolensk

M1A101A141R96R130R131R132R133R134R135R136R137