Snelheidsbegrenzer

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een snelheidsbegrenzer is een apparaat dat de snelheid van een voertuig limiteert. Ze zijn het meest gangbaar in vrachtwagens, maar kunnen ook in andere voertuigen geïnstalleerd zijn, zoals bussen, personenauto's en scooters.

Snelheidsbegrenzer

Bij een snelheidsbegrenzer wordt de brandstoftoevoer naar de motor afgeknepen als de begrensde snelheid bereikt wordt. Een snelheidsbegrenzer mag niet uit te schakelen zijn. Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk om sneller dan de begrensde snelheid te rijden, bijvoorbeeld op een lange afdaling. Snelheidsbegrenzers worden voornamelijk in vrachtwagens toegepast, maar ook in bussen en scooters. Snelle personenauto's zijn ook vaak gelimiteerd op 250 km/h.

Nederland

In Nederland is een snelheidsbegrenzer verplicht in bedrijfsauto's van meer dan 3,5 ton die in of na 2005 in gebruik zijn genomen, en voor bedrijfsauto's van meer dan 12 ton die in gebruik zijn genomen sinds 1988. Dit komt in de praktijk vooral neer op vrachtwagens. Daarnaast is ook een begrenzer voor bussen verplicht, sinds 1988 voor bussen zwaarder dan 10 ton, maar sinds 2005 ook voor bussen die lichter zijn dan 10 ton. De snelheidsbegrenzer wordt tijdens de APK gecontroleerd.[1] Enkele voertuigen kunnen van het RDW vrijstelling krijgen van de snelheidsbegrenzer, zoals takel- en bergingsvoertuigen.

Europa

In Europa zijn snelheidsbegrenzers voor vrachtwagens verplicht door middel van de richtlijn 92/6/EEC van 10 februari 1992.[2] Sinds 1995 is de snelheidsbegrenzer voor alle zware voertuigen verplicht. De maximumsnelheid voor vrachtwagens in Europa varieert van 80 tot 97 km/h. De begrensde snelheid varieert dan ook per land en per vrachtwagen. In sommige vrachtwagens is dit slechts 82 km/h, maar 88 km/h of 90 km/h is ook gangbaar. De EU-richtlijn gaat uit van 90 km/h, lager mag ook, maar alleen als alleen gereden wordt in een land waar de maximumsnelheid voor vrachtwagens 80 km/h is. In het Verenigd Koninkrijk is de maximumsnelheid voor vrachtwagens 97 km/h, maar vanwege de begrenzer van 90 km/h kunnen de meeste vrachtwagens deze snelheid niet halen.

Canada

Sinds 1 januari 2009 is een snelheidsbegrenzer verplicht in de provincies Ontario en Québec. De begrenzing ligt op 105 km/h, hoger dan de maximumsnelheid van 100 km/h in deze provincies.[3][4] In andere Canadese provincies en territoria is geen snelheidsbegrenzer verplicht.

Japan

Sinds 1988 worden voertuigen voor de Japanse markt door alle fabrikanten begrensd op 280 PK en 190 km/h. De begrenzing op PKs is in 2004 vervallen, maar de begrenzing op snelheid blijft van kracht. De maximumsnelheid in Japan is 100 km/h op expressways en 80 km/h voor vrachtwagens.

Verenigde Staten

Snelheidsbegrenzers zijn sinds midden jaren '90 een standaarduitrustig in vrachtwagens in Noord-Amerika. Naar schatting gebruiken 60% van de vrachtwagenchauffeurs in Noord-Amerika een snelheidsbegrenzer. Een snelheidsbegrenzer is echter niet verplicht. De maximumsnelheid voor vrachtwagens in de Verenigde Staten varieert per staat. In sommige staten geldt geen afwijkende snelheidslimiet ten opzichte van licht verkeer. In de meeste staten mogen vrachtwagens 65 of 70 mijl rijden, soms 55 en soms 75. In Utah en Texas mogen vrachtwagens op zeer incidentele stukken 80 mijl (130 km/h).

In andere talen

  • Deens (Dansk): Hastighedsbegrænser
  • Duits (Deutsch): Geschwindigkeitsbegrenzer
  • Engels (English): Electronic Control Module, Governor, Speed Limiter

Referenties