Solomon Islands

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of the Solomon Islands.svg
Solomon Islands
Solomon Islands.png
Hoofdstad Honiara
Oppervlakte 28.400 km²
Inwonertal 523.000
Lengte wegennet 34 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode SOL

De Solomon Islands of Salomonseilanden is een eilandnatie in Oceanië, gelegen in het zuidwesten van de Pacifische Oceaan. Het land is ter grootte van tweederde van Nederland en telt ruim een half miljoen inwoners. De hoofdstad is Honiara.

Inleiding

De Solomon Islands zijn een groep langwerpige eilanden van enige omvang ten oosten van Papua Nieuw Guinea en ten noordwesten van Vanuatu. De eilanden liggen 1.700 kilometer van het Australische continent. Het land bestaat uit zes grotere, langwerpige eilanden van 150 tot 220 kilometer lengte en 30 à 40 kilometer breedte. De hoofdstad Honiara ligt op het eiland Guadalcanal, andere grotere eilanden zijn San Cristobal, Malaita, Santa Isbel en New Georgia, het grootste eiland. Naar het westen ligt de Solomonzee, naar het noorden de Pacifische Oceaan en naar het zuiden de Koraalzee. De eilanden zijn behoorlijk bergachtig, de Mount Popomanaseu is met 2.335 meter het hoogste punt van de Solomoneilanden.

De eilanden waren een Brits protectoraat en hier vond één van de grootste zeeslagen plaats van de Tweede Wereldoorlog. In 1978 werd het land onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Het land is democratisch, maar economisch niet hoog ontwikkeld. Het inkomen ligt op $ 2.800 per inwoner. Landbouw en visserij zijn de belangrijkste economische sectoren, en er is enig toerisme, die echter beperkt wordt door de slechte infrastructuur en geografische isolatie.

Wegennet

Alhoewel de eilanden relatief groot zijn, is het wegennet bijzonder slecht ontwikkeld. Er is 1.360 kilometer weg, waarvan 800 kilometer privéwegen over de plantages. Slechts 34 kilometer weg is verhard, zelfs de hoofdroute vanuit Honiara naar het westen en oosten is al snel onverhard. Er zijn geen autosnelwegen op de Solomon Island, en het beetje verkeer rijdt links. Er loopt een 2x2 weg door Honiara, een verder niet al te grote stedelijke stad. In het binnenland van de eilanden zijn geen wegen, op de meeste andere eilanden liggen überhaupt geen wegen. Er zijn geen veerdiensten of brugverbindingen tussen de eilanden.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in de Solomon Islands.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering in de Solomon Islands. Gezien het zeer geringe aantal verharde wegen valt het zeer te betwijfelen of er überhaupt sprake is van bewegwijzering.

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu