Somalië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Somalia.png
Soomaaliya -

الصومال‎ aṣ-Ṣūmāl

Somalië.png
Hoofdstad Mogadishu
Oppervlakte 637.661 km²
Inwonertal 12.317.00
Lengte wegennet 2.608 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode SO

Somalië is een groot land in het oosten van Afrika. Het land is circa 16 keer zo groot als Nederland en telt 12 miljoen inwoners. De hoofdstad is Mogadishu.

Inleiding

Somalië vormt de hoorn van Afrika. Het land ligt aan de Indische Oceaan en de Golf van Aden. Het land grenst in het noorden aan Djibouti, in het westen aan Ethiopië en in het zuiden aan Kenya. Aan de overkant van de Golf van Aden ligt Yemen. De hoofdstad Mogadishu ligt aan de kust in het zuiden. Somalië bestaat voornamelijk uit woestijn, en is overwegend vlak in het zuiden tot bergachtig langs de noordkust. De Shimbiris is met 2.410 meter het hoogste punt. Er zijn geen rivieren van belang in Somalië. Buiten de hoofdstad Mogadishu zijn er weinig andere grote plaatsen. Berbera aan de noordkust heeft nog enig belang.

Somalië werd in 1960 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Daarna kende het een instabiele politieke periode met coups en politieke moorden. Eind jaren 70 werd de Ogadenoorlog tussen Somalië, Ethiopië, Cuba en de Sovjetunie gevochten, waarbij Somalië omvangrijke delen van het veel grotere Ethiopië bezette. Vanaf die tijd werd het regime autoritair en vanaf 1991 volgde een burgeroorlog. Hierbij scheidde het noordelijke Somaliland zich eenzijdig af en door het gebrek aan een centrale overheid in Somalië is Somaliland een de-facto onafhankelijk land. In 1993 raakte de Verenigde Staten betrokken bij het conflict, waarna de Verenigde Naties zich in 1995 terugtrokken uit Somalië. Sindsdien heersen stammenoorlogen en wetteloosheid. Piraterij vanuit Somalië vormt een groot probleem in de regio. Het land wordt beheerst door diverse stammen, islamitische extremisten. Er is een transitionele regering die geen enkele invloed heeft, maar internationaal wel erkend wordt.

Somalië is één van de armste landen ter wereld met een inkomen van $ 900 per inwoner. Een groot deel van de economie is informeel en de groei en omvang van de economie is daardoor moeilijk te meten. In Somalië wordt het Somalisch en Arabisch gesproken, en voor veel Somali is het Engels een tweede of derde taal. Daarnaast spreekt de oudere generatie nog wat Italiaans.

Wegennet

Het wegennet is in erbarmelijke staat. Er is geen centrale overheid die onderhoud kan uitvoeren of wegen kan aanleggen, dus het wegennet verslechtert met de tijd. Het aantal wegen is extreem beperkt, vanuit Mogadishu lopen drie wegen, naar Nairobi, het zuiden van Ethiopië en het noorden van Ethiopië. Tevens is er een weg parallel aan de Ethiopische grens naar Berbera in het noorden, die echter niet doorloopt tot de grens met Djibouti. Reizen over land is door het gebrek aan verharde wegen vrijwel ondoenlijk, met name wanneer het geregend heeft. Het wegennet in Mogadishu ligt in een grid, maar slechts een zeer beperkt aantal wegen zijn verhard. De weg van Mogadishu naar Baidoa, waar de transitionele regering zetelt, is verhard. De kustweg richting Kismaayo en Nairobi is niet verhard, ook de weg vanaf Mogadishu naar het noorden is niet verhard. In het stabielere noorden zijn meer verharde wegen, zoals de weg van Berbera naar Garoowe. Verder zuidelijk is deze weg ook verhard, maar niet tot aan Mogadishu.

Er zijn geen autosnelwegen in Somalië.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Somalië.

Bewegwijzering

Bewegwijzering is non-existent in Somalië.


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan