Sonnenbergtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sonnenbergtunnel
Kruist Gütschwald
Lengte 1.560 meter
Openstelling 26-10-1976
Intensiteit 64.300 mvt/dag
Locatie kaart

De Sonnenbergtunnel is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A2 en is net geen 1,6 kilometer lang.

Kenmerken

De Sonnenbergtunnel is 1.560 meter lang en telt twee tunnelbuizen, waarbij één van de twee buizen een lengte heeft van slechts 1.550 meter. De tunnel ligt in de stad Luzern en telt 2x2 rijstroken. De tunnel kruist een paar woonwijken en het Gütschwald en Gigeliwald. Aan de noordkant van de tunnel ligt de aansluiting Luzern-Centrum in de Ressporttunnel. De aansluiting is alleen van en naar het noorden toegankelijk voor verkeer. Ten zuiden van de tunnel volgt de aansluiting Luzern-Kriens waarna de Schlundtunnel volgt. Het noordportaal van de tunnel ligt op 450 meter hoogte. Het zuidportaal bevindt zich op een hoogte van 500 meter. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 80 km/h. In de tunnel bevindt zich een radarcontrole.

Geschiedenis

In 1971 werd er begonnen met de bouw van de Sonnenbergtunnel, waarna deze in 1976 kon worden geopend voor verkeer. Het bijzondere van deze tunnel destijds is dat de tunnel ook lange tijd dienst heeft gedaan als schuilbunker. In de tunnel zouden 2 weken lang 20.000 mensen van Luzern en Kries kunnen verblijven. Onder het wegdek van de tunnel bevonden zich twee betonnen schuifdeuren met elk een gewicht 350 ton. Deze waren ontworpen om een kernaanval op 1 kilometer afstand tegen te houden. In de beide tunnelbuizen zouden in geval van nood douches, bedden en toiletten worden opgesteld die in magazijnen naast en boven de tunnel waren opgeslagen. Verder was de tunnel voorzien van een eigen noodstroomvoorziening van 3.750 kW en een drinkwatervoorziening die door middel van grondwater en gezuiverd water uit de rivier de Reuss werd bevoorraad.

Naast en boven de tunnel bevonden zich onder andere een noodhospitaal, twee commandoposten, een eigen radiostation, een kantine, administratiekantoren voor de stad en het kanton en een gevangenis met 250 cellen. Dit deel van de bunker bood plek aan nog eens 2.000 inwoners. Men kon dit deel van de bunker bereiken door middel van een toegangspoort in de tunnel of via een ingang aan de andere kant van de berg.

Na de Koude Oorlog werd de capaciteit van de bunker met 3.000 plaatsen verlaagd. In 2006 is na jarenlang overleg besloten het complex niet meer te gebruiken vanwege de hoge onderhoudskosten. Er worden rondleidingen georganiseerd door de bunker aan de bovenkant en aan de zijkanten van de tunnel. In de tunnel zelf kan men niet komen.[1]

Toekomst

In de toekomst zal er een nieuwe snelweg komen langs de westkant van Luzern, dit project zal circa 1,6 miljard CHF gaan kosten en zal 2x2 rijstroken en meerdere tunnels tellen. De Sonnenbergtunnel zal dan na de aanleg vooral dienstdoen als tunnel voor lokaal en regionaal verkeer.[2][3]

Verkeersintensiteiten

Door de tunnel rijden zo'n 64.300 voertuigen per dag, wat het tot redelijk drukke tunnel maakt.[4] Files komen in en rond de tunnel vaak voor omdat de capaciteit verderop de route tekort schiet.

Referenties