Sonora

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Hermosillo
Grootste stad Hermosillo
Oppervlakte 179.503 km²
Inwonertal 2.662.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting SON

Sonora is een staat in Mexico, gelegen in het noordwesten van het land. De staat is met een oppervlakte van bijna 180.000 km² de op één na grootste staat van het land, en telt bijna 2,7 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Hermosillo.

Inleiding

Sonora ligt in het noordwesten van Mexico, aan de Golf van California. De staat grenst in het westen een klein stukje aan Baja California, en in het noorden aan de Verenigde Staten, namelijk de staten Arizona en New Mexico. In het oosten grenst het aan Chihuahua en in het zuiden aan Sinaloa. De staat is driehoekig van vorm, en meet maximaal 600 kilometer van noord naar zuid en 600 kilometer van oost naar west. Hermosillo is de hoofdstad en grootste stad en telt 700.000 inwoners. Andere grotere steden zijn Ciudad Obregón en Navojoa in het zuiden en Nogales en San Luis Río Colorado in het noorden. Een groot deel van de staat bestaat uit de Sonorawoestijn, die naar het noordwesten toe droger wordt. Het oosten van de staat is bergachtiger, en daardoor wat groener vanwege de grotere hoogte. Sonora geldt als één van de meest ontwikkelde staten van Mexico.

Wegennet

De Carretera Federal 2 in Sonora.

Het wegennet van Sonora is niet erg dicht, vanwege de lage bevolkingsdichtheid. Er zijn geen volwaardige snelwegen in Sonora, maar een aantal hoofdwegen zijn wel met 2x2 rijstroken uitgerust. De Carretera Federal 2 vormt de oost-westroute door het noorden van de staat, parallel aan de Amerikaanse grens, en is de enige route die toegang geeft naar Baja California. De Carretera Federal 15 is de belangrijkste noord-zuidroute, die vanaf Sinaloa via Hermosillo naar de Amerikaanse grens bij Nogales loopt. In Hermosillo beginnen de Carretera Federal 14 en 16, die beiden oostwaarts lopen naar Chihuahua. De 16 loopt naar de stad Chihuahua, en de 14 naar het noorden van de staat Chihuahua. Daarnaast is er een regionaal wegennet, met name in de zuidelijke helft van de staat, die de kleinere steden ontsluit.

Referenties


Mexico

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas