Sonora Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-108
Hoogte (ft) 9,624 ft
Hoogte (m) 2.933 m
Gebergte Sierra Nevada
Verkeersintensiteit 540 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Sonora Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat California en is 2.933 meter hoog. Het is de op één na hoogste pas in de staat.

Kenmerken

Sonora Pass is een oost-west georiënteerde bergpas en heeft een pashoogte van 2.933 meter. Over de bergpas loopt de State Route 108 die Mono Vista met Bridgeport verbindt. Beide plaatsen liggen 150 kilometer uit elkaar, waardoor de pas nogal afgelegen ligt. De pashoogte ligt nabij de grenzen van Tuolumne County, Alpine County en Mono County. De bergpas is vooral erg lang, maar wel vrij steil, met gemiddeld 8% en pieken tot 16%. Er zijn maar enkele haarspeldbochten. Aan de zuidzijde van de pashoogte is de 3.526 meter hoge Leavitt Peak gelegen. De bergtoppen in de omgeving zijn niet heel veel hoger dan de pashoogte en de pashoogte ligt ongeveer op de boomgrens.

De bergpas is niet van groot doorgaand belang en wordt slechts licht bereden. Dit komt omdat er ten oosten van de pas geen plaatsen van belang zijn en de zuidelijker gelegen Tioga Pass het meeste toeristenverkeer bedient. De bergpas is in de winter gesloten. Vanwege de hellingen is de bergpas minder geschikt voor grote voertuigen.

Geschiedenis

De eerste bekende reis over de Sonora Pass door blanken vond plaats in 1852 door een serie wagons. Tussen 1863 en 1865 werd er een geïmproviseerde weg over de Sonora Pass aangelegd, voornamelijk vanwege de kleinschalige mijnbouw. In de jaren 1880 werd er een spoorlijn over de pas voorgesteld, maar die is uiteindelijk nooit aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Vanwege het geringe belang en nabijgelegen alternatieve bergpassen wordt de Sonora Pass maar licht bereden, met gemiddeld 540 voertuigen per dag.

Referenties