South Luzon Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E2 (Philippines).png
South Luzon Expressway map.png
E2
Begin Manila
Einde Batangas
Lengte 97 km
Route

Afslagsymbool.svg6 Gil Puyat

Afslagsymbool.svg7 Pasay Road

Knooppuntsymbool.svg8 Epifanio de los Santos Avenue

Afslagsymbool.svg9 Magallanes

Afslagsymbool.svg12 C-5 Road

Afslagsymbool.svg13 Merville

Afslagsymbool.svg14 Bicutan

Afslagsymbool.svg18 Sucat

Afslagsymbool.svg20 Hillsborough

Afslagsymbool.svg22 Alabang

Afslagsymbool.svg23 Filinvest

Knooppuntsymbool.svg25 Muntinlupa - Cavite Expressway

Afslagsymbool.svg26 Susana Heights

Afslagsymbool.svg28 San Pedro

Afslagsymbool.svg31 Southwoods

Afslagsymbool.svg33 Carmona

Afslagsymbool.svg36 Greenfield City

Afslagsymbool.svg38 Santa Rosa

Afslagsymbool.svg42 Greenfield City

Afslagsymbool.svg43 Cabuyao

Afslagsymbool.svg45 Silangan

Afslagsymbool.svg47 Canlubang

Afslagsymbool.svg48 Batino

Afslagsymbool.svg50 Calamba

Afslagsymbool.svg54 Saimsim

Afslagsymbool.svg60 Santo Tomas

Afslagsymbool.svg65 Tanauan City

Afslagsymbool.svg70 Malvar

Afslagsymbool.svg78 Santo Toribio

Afslagsymbool.svg82 Lipa City

Afslagsymbool.svg93 Ibaan

Afslagsymbool.svg102 Batangas City

De South Luzon Expressway (SLEX) of E2 is een expressway in de Filippijnen. De autosnelweg verbindt Manila met het zuidelijke Batangas City en is 97 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het zuiden van Manila vanaf het onderliggend wegennet, waarna men al snel de Epifanio de los Santos Avenue kruist, de ringweg van Manila. De snelweg telt 2x3 rijstroken en loopt door dichtbebouwd gebied, langs een groot meer. Bovenop de snelweg loopt de Metro Manila Skyway, die ook 2x3 rijstroken telt. Pas zo'n 40 kilometer ten zuiden van Manila wordt de bebouwings- en afritdichtheid minder. De snelweg telt dan ook 2x2 rijstroken, en voert door glooiend tot licht heuvelachtig gebied. Het platteland is echter wel dichtbevolkt. De snelweg eindigt bij de zuidelijke havenstad Batangas City.

Geschiedenis

De Skyway boven de SLEX.
De South Luzon Expressway.

De snelweg is in de jaren 70 aangelegd, en sindsdien gemoderniseerd. In 1995 begonnen werkzaamheden om een tweede snelweg bovenop de South Luzon Expressway te bouwen, dit is de Metro Manila Skyway. Op 26 december 1997 werd hiervan het eerste deel opengesteld. Op 3 januari 2002 werd een tweede fase bij Don Bosco geopend, en op 15 december 2010 werd het deel tussen Bicutan en Sucat geopend. Het tweede dek telt 2x3 rijstroken en vermijdt de meeste aansluitingen, zodat men sneller naar Manila kan. Ook op 15 december 2010 opende het deel tussen Calamba City en Santo Tomas. In 2014 is het nummer E2 toegekend aan de snelweg.[1]

STAR Tollway

Het zuidelijkste deel van de snelweg tot Batangas City staat ook wel bekend als de Southern Tagalog Arterial Road, of STAR Tollway en is 42 kilometer lang. Het eerste deel hiervan vanaf Santo Tomas tot Lipa City opende in 2001. De rest tot Batangas City opende in 2008 voor het verkeer. Een deel van deze route is nog enkelbaans, maar heeft wel een ruimtereservering voor 2x2 rijstroken.

Toekomst

Een nieuwe snelweg moet aangelegd worden van Santo Tomas tot Lucena, over een lengte van 58 kilometer met 2x2 rijstroken. Deze krijgt 7 aansluitingen en bestaat uit 4 contractdelen.[2] De bouw van de autosnelweg begon op 26 maart 2019.[3] De snelweg moet begin 2022 worden geopend.

Referenties

Flag of the Philippines.svg Expressways in de Filippijnen Flag of the Philippines.svg

Cavite - Laguna ExpresswayCebu-Cordova Link Expressway (CCLEX) • Circumferential Road 5 (E5) • Epifanio de los Santos AvenueLaguna Lakeshore ExpresswayManila - Cavite Expressway (E3) • Metro Manila Skyway (E2) • Muntinlupa - Cavite ExpresswayNAIA ExpresswayNorth Luzon Expressway (E1) • North Luzon East ExpresswayNorth Luzon West ExpresswaySouth Luzon Expressway (E2) • Subic - Clark - Tarlac Expressway (E4) • Tarlac - Pangasinan - La Union Expressway (E1) • Central Luzon Link Expressway (CLLEx)