South Omaha Veterans Memorial Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
South Omaha Veterans

Memorial Bridge

Overspant Missouri River
Rijstroken 1x4
Totale lengte 1.300 meter
Hoofdoverspanning c. 188 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 28-05-2010
Verkeersintensiteit 11.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De South Omaha Veterans Memorial Bridge is een vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen over de Missouri River op de grens van Iowa en Nebraska. De brug is onderdeel van de US 275 in Omaha.

Kenmerken

De South Omaha Veterans Memorial Bridge is een stalen vakwerkbrug met aanbruggen. De totale bruglengte bedraagt 1.300 meter, waarvan de vakwerkoverspanning circa 188 meter bedraagt. Het brugdek is 26,7 meter breed, met vier rijstroken van de US 275. De brug ligt in het zuiden van de stad Omaha en is de zuidelijkste brugverbinding van Omaha. Aan de kant van Iowa ontsluit de brug een bedrijventerrein. De weg heeft niet veel betekenis voor doorgaand verkeer omdat de brug van de Interstate 80 slechts 2,5 kilometer noordelijker ligt.

Geschiedenis

Eerste brug uit 1936

De eerste plannen voor een brug ontstonden begin jaren '30. In 1931 gaf de stad Omaha $ 2 miljoen aan obligaties uit om de brug te financieren, maar deze werden niet verkocht. Daarna werd de Omaha Bridge Commission opgericht om financiering van de Public Works Administration te krijgen voor een tolbrug. Er was aanvankelijk een vakwerkbrug met 7 overspanningen ontworpen, maar het ontwerp werd gewijzigd omdat er een voorgenomen verandering van de vaargeul van de Missouri River was. Uiteindelijk is er een vakwerkbrug met twee overspanningen van 160 meter aangelegd, waarvan uiteindelijk één over land omdat de vaargeulwijziging niet werd uitgevoerd. De brug opende op 18 januari 1936. De brug was in totaal 648 meter lang en 6,8 meter breed. De brug was een tolweg, maar de tolheffing werd in 1947 gestaakt.

Met de brug ontstond een bypass van Downtown Omaha, met name voor vrachtverkeer dat de Union Stockyards kon bereiken. Omaha had de op twee na grootste stockyards in de Verenigde Staten, een punt waar vee werd verhandeld en verwerkt tot vleesproducten. In 1955 werd dit de grootste stockyard van de Verenigde Staten. Met de brug hoefde vrachtverkeer van en naar Iowa niet door het centrum van Omaha te rijden.

De brug werd in 1992 aan het National Register of Historic Places toegevoegd. De brug heette oorspronkelijk de South Omaha Bridge, maar de naam werd in 1995 gewijzigd naar de South Omaha Veterans Memorial Bridge.

Vervanging in 2010

De oorspronkelijke brug verkeerde in slechte conditie en in 2006 werd een gewichtslimiet van 5 ton ingesteld. Daarna werd besloten om een nieuwe brug te bouwen. De nieuwe brug is ook een vakwerkbrug, maar met een veel kleinere vakwerkconstructie. De nieuwe brug is in de periode 2008-2010 aan de noordkant van de oude brug gebouwd, die op 28 mei 2010 werd opengesteld. Kort daarvoor was de oude brug gesloopt om de aansluiting op het bestaande wegennet te kunnen maken, waardoor er een aantal maanden geen verkeer over de US 275 mogelijk was.

Onderdeel van het project was ook de verdubbeling van de US 275 in Iowa, ten zuiden van Council Bluffs langs, wat een industrieel gebied is. Hiermee ontstond ook een alternatieve route naar I-29.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 11.300 voertuigen over de brug.[1]

Zie ook

Referenties

  1. Iowa traffic counts