South Padre Island 2nd Access

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De South Padre Island 2nd Access is een geplande oeververbinding naar South Padre Island in het zuiden van de Amerikaanse staat Texas in de regio Rio Grande Valley. Het is gepland als een circa 12 kilometer lange brug, de langste in Texas.

Kenmerken

De South Padre Island 2nd Access bestaat uit een tolbrug over Laguna Madre en wordt uitgevoerd als een freeway met een ontwerpsnelheid van 60 mph (100 km/h). De totale verbinding wordt 28 kilometer lang. De lengte van de brug bedraagt circa 12 kilometer. De lagune is vrij uniform 10 tot 11 kilometer breed, en de brug zal de lagune enigszins schuin oversteken. De brug komt ten noorden van de Queen Isabella Causeway, de huidige toegangsweg naar South Padre Island. De circa 12 kilometer lange brug krijgt een dwarsprofiel van 2x2 rijstroken met vluchtstroken en wordt 80 ft (24,4 meter) breed.

Geschiedenis

South Padre Island is een barrier island dat voor de kust van het uiterste zuiden van Texas ligt. Het is een langwerpig eiland van 56 kilometer lang en 1 tot 5 kilometer breed en wordt gescheiden van de rest van Padre Island door een kunstmatig kanaal naar Port Mansfield. Op het zuidelijk deel van het eiland is het gelijknamige stadje South Padre Island, dat een belangrijke toeristenbestemming is. Het eiland was oorspronkelijk onbewoond, en werd in 1962 gedeeltelijk vrijgegeven voor ontwikkeling. De plaats South Padre Island groeide van 800 inwoners in 1980 tot 3.000 inwoners in 2015. Het is echter een belangrijke toeristenbestemming en overwinteringsoord geworden. In 1974 opende de Queen Isabella Causeway, een 3,8 kilometer lange brug van Port Isabel naar South Padre Island.

Toekomst

Vanwege het toenemende recreatieverkeer naar South Padre Island wordt een tweede oeververbinding overwogen. Deze wordt ontwikkeld door de Cameron County Regional Mobility Authority en wordt een tolweg. De bouw wordt mogelijk gecombineerd met de aanleg van de 'Outer Parkway', die de brug met Interstate 69E ten noorden van Harlingen moet verbinden. In 2008 werden de procedures gestart. Er zijn later 46 mogelijke alternatieven ontwikkeld, allemaal dicht bij elkaar over het zuidelijk deel van de Laguna Madre. Dit werd later gereduceerd tot 20 voorlopige alternatieven, die weer zijn uitgefilterd tot 11 redelijke alternatieven. Deze steken allemaal de Laguna Madre over ten oosten van het Port Isabel-Cameron County Airport. Deze 11 alternatieven en een 'no-build' alternatief zijn onderzocht in de draft environmental impact statement. Het voorkeursalternatief is vervolgens in 2012 vastgesteld als een brug ter hoogte van Mesquite Drive ten noorden van Laguna Vista die de Laguna Madre oversteekt in noordoostelijke richting, met een lengte van circa 12 kilometer. De aanlegkosten zijn geschat op $ 452-535 miljoen.[1] In 2018 lag de planvorming stil vanwege een moratorium op tolwegen.[2] Oorspronkelijk was het gepland dat de bouw in 2018 zou beginnen.[3]

Referenties