South Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-28
Hoogte (ft) 7,412 ft
Hoogte (m) 2.259 m
Gebergte Wind River Range
Verkeersintensiteit 1.400 mvt/etmaal
Locatie kaart

De South Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Wyoming. De bergpas is gelegen in het midden van de staat en is 2.259 meter hoog.

Kenmerken

De South Pass is een oost-west georiënteerde bergpas en is één van de meest vlakke bergpassen over de Rocky Mountains. De bergpas is gelegen op een hoogvlakte van prairieland en is onderdeel van de State Route 28 die van Lander naar Farson loopt. Beide plaatsen liggen 120 kilometer uit elkaar. De route loopt door zeer dunbevolkt gebied. South Pass is niet het hoogste punt van State Route 28, de weg voert door de uitlopers van de Wind River Range en loopt 25 kilometer naar het noordoosten op circa 2.500 meter hoogte. Dit is echter technisch gezien geen bergpas.

Geschiedenis

De South Pass werd pas relatief laat ontdekt door ontdekkingsreizigers, omdat de pas in afgelegen gebied ligt. De bergpas werd in 1812 ontdekt door een expeditie op de terugweg van de Pacifische Oceaan naar de oostkust, die de op de heenweg tegengekomen indianen rond Yellowstone wilden vermijden. De gemakkelijke South Pass bleef in de eerste jaren echter onbekend, de meeste expedities gebruikten de noordelijke route door Montana. In 1832 gingen de eerste wagons over de pas. Vanaf 1848 werd het de voorkeurspas om de Rocky Mountains te doorkruisen. Later is de State Route 28 over deze pas aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.400 voertuigen over de South Pass, relatief veel voor een dermate afgelegen route.

Referenties