South Western Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M5
Begin Casula
Einde Sydney
Lengte 26 km
Route

General Holmes Drive

Marsh Street

Princes Highway

Bexley Road

Kingsgrove Road

King Georges Road

Belmore Road

Fairford Road

The River Road

Henry Lawson Drive

Toll Plaza

Heathcote Road

Moorebank Avenue

Hume Highway

Beech Road

WestLink

South Western Freeway

Niet te verwarren met de Southwestern Motorway in Nieuw-Zeeland.

De South Western Motorway of M5 en gedeeltelijk M8 is een motorway in de agglomeratie Sydney, New South Wales, Australië. De autosnelweg vormt een oost-westverbinding in het zuiden van het stedelijk gebied, tussen de General Holmes Drive bij de luchthaven en de WestLink en South Western Freeway bij Casula. Het oostelijk deel heet ook wel de East Freeway. De autosnelweg is 26 kilometer lang.

Routebeschrijving

De South Western Motorway.

M5 East Freeway

Bij de luchthaven van Sydney slaat de General Holmes Drive af als een stadsboulevard, waarna de East Freeway westwaarts door gaat, met een tunnel onder de Wooli Creek. De snelweg telt 2x2 rijstroken, waarna een langere tunnel van bijna 4 kilometer lengte volgt onder de wijken Arncliffe en Bardwell. De snelweg komt dan weer bovengronds, en gaat ter hoogte van de King Georges Road over in de South Western Motorway.

M5 South Western Motorway

De aansluitende South Western Motorway telt ook 2x2 rijstroken en passeert westwaarts door de zuidelijke wijken en voorsteden van Sydney. Ter hoogte van de voorstad Liverpool zijn een stukje 2x3 rijstroken beschikbaar. Niet veel verder eindigt de Southwestern Motorway op een knooppunt met de WestLink, de westelijke bypass van Sydney, en de South Western Freeway, de snelweg naar Canberra en Melbourne.

M8 Tunnel

De M8 Tunnel is een 9 kilometer lange ondergrondse autosnelweg tussen Beverly Hills en St. Peters, die van de M5 afsplitst. De tunnel telt 2x2 rijstroken maar heeft ruimte voor 2x3 rijstroken.

Geschiedenis

Het eerste deel is midden jaren 80 gebouwd tussen Liverpool en Casula, en was destijds onderdeel van de Hume Highway, later de South Western Freeway. De South Western Motorway vervangt deze namen. De snelweg is maanden voor op schema in augustus 1992 opengesteld voor het verkeer. De snelweg is een tolweg en wordt van 2023 overgedragen aan de overheid van New South Wales.

In augustus 1998 begon de aanleg van de East Freeway, een tolvrije snelweg en verlengstuk tussen de South Western Motorway en de General Holmes Drive. Dit deel is in december 2001 opengesteld en omvat een 4 kilometer lange tunnel.

Sinds 2013 is de South Western Motorway een onderdeel van de M5. Voor 2013 was de snelweg genummerd als de Metroad 5 (ook M5).

WestConnex

De South Western Motorway is via het megaproject WestConnex flink uitgebreid. De M5 verliep oorspronkelijk via een tunnel naar de zuidzijde van het vliegveld van Sydney. De M8 is als tunnelsnelweg van 9 kilometer lengte aangelegd tussen Beverly Hills en St. Peters. Deze tunnel is gedimensioneerd op 2x3 rijstroken, maar in eerste instantie in gebruik gesteld met 2x2 rijstroken. Het project is tussen 2015 en 2020 uitgevoerd.[1] Op 20 november 2015 is dit contract van $ 4,3 miljard gegund.[2] Op 18 december 2018 werd de tunneldoorslag van de M8 tunnel gevestigd.[3] De M8 tunnel is op 5 juli 2020 opengesteld voor het verkeer.[4][5][6] Op 20 januari 2023 opende de tunnelverbinding naar de Western Motorway (M4).[7]

Tol

De M5 is een tolweg.[8] De M8 tunnel naar St. Peters is eveneens een tolweg.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 92.000 tot 113.000 voertuigen per dag over de South Western Motorway.[9]

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway