Southern Cross Drive

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M1
Begin Sydney
Einde Sydney
Lengte 4 km
Route

Eastern Distributor

Wentworth Avenue

Botany Road

General Holmes Drive

General Holmes Drive

De Southern Cross Drive is een freeway in Sydney, New South Wales, Australië. De snelweg verbindt de Eastern Distributor met de General Holmes Drive bij de luchthaven van Sydney. De snelweg is 4 kilometer lang.

Routebeschrijving

Na de afrit Link Road gaat de Eastern Distributor uit het centrum over in de Southern Cross Drive. De snelweg telt 2x3 rijstroken en slingert door de zuidelijke wijken van Sydney, afgewisseld met golfterreinen. Bij de wijk Botany bereikt men de General Holmes Drive, die de rest van de route langs de luchthaven van Sydney vormt richting de South Western Motorway.

Geschiedenis

De Southern Cross Drive is één van de oudere snelwegen van Sydney, en opende in 1969 voor het verkeer. Oorspronkelijk liep de snelweg dood op het onderliggend wegennet, ruim ten zuiden van het centrum. De noord-zuidstraten in dit gebied raakten al snel overbelast, maar het duurde nog tot 2000 voordat de Eastern Distributor werd opengesteld, het verlengstuk naar het centrum en de Cahill Expressway. Sinds 2013 is de Southern Cross Drive een onderdeel van de M1. Voor 2013 was de snelweg onderdeel van de Metroad 1 (ook M1).

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 120.000 voertuigen van de Southern Cross Drive gebruik.[1] Een groot deel van het verkeer rijdt via het onderliggend wegennet verder door Sydney, aangezien de aansluitende Eastern Distributor door slechts 30.000 voertuigen per dag wordt gebruikt.

Referenties

  1. Traffic Volume Viewer | Roads and Maritime Services
Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway