Southern Highway (Belize)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Dangriga
Einde Punta Gorda
Lengte 157 km
Route

Dangriga

Santa Cruz

Independence

Bella Vista

Punta Gorda

De Southern Highway, ook wel bekend als de Thomas Vincent Ramos Highway, is een highway in Belize. De weg vormt een noord-zuidroute parallel aan de kust in het zuiden van Belize, vanaf Dangriga tot Punta Gorda. De Southern Highway is 157 kilometer lang. Het is daarmee de langste hoofdweg van Belize.

Routebeschrijving

Net buiten Dangriga begint de Southern Highway op een kruising met de Hummingbird Highway. De weg verloopt in het overgangsgebied van de dichtbeboste bergen in het binnenland en de vlakkere kuststrook die meer gecultiveerd is. De weg voert nergens direct langs zee. Er liggen diverse kleine dorpen op de route, evenals enkele iets grotere plaatsen. Er is een zijtak naar de kustplaats Independence. De weg eindigt uiteindelijk in de kustplaats Punta Gorda in het zuiden van Belize. Vanaf hier gaan enkele zijwegen verder de jungle in, maar niet tot de grens met Guatemala.

Geschiedenis

De weg is de primaire ontsluitingsweg van zuidelijk Belize, maar was langere tijd nog deels onverhard. Tussen 2008 en 2010 is de laatste 40 kilometer van de weg geasfalteerd.[1][2]

Tussen 2011 en 2014 is een zijtak vanaf Dump naar de grens met Guatemala als verharde weg aangelegd.[3] Deze weg loopt dood op de Guatemalteekse grens, in 2020 was nog geen grensovergang gerealiseerd.

Referenties

Primary highways in Belize

Hummingbird HighwayNorthern HighwaySouthern HighwayWestern Highway