Sozina Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Тунел Созина
Kruist Paštrovska Gora
Lengte 4.189 meter
Openstelling 13-07-2005
Intensiteit 6.300 mvt/dag
Locatie kaart

De Sozina Tunnel (Cyrillisch: Тунел Созина) is een tunnel in Montenegro, gelegen in het zuiden van het land. De tunnel is ruim 4,1 kilometer lang en is de langste verkeerstunnel van Montenegro.

Kenmerken

De Sozina Tunnel is een 4.189 meter lange enkelbuizige tunnel. De tunnel is gelegen ten noorden van de havenstad Bar en verbindt de hoofdstad van Montenegro, Podgorica, met de stad Bar. De tunnel is een tolweg. De tunnel doorkruist de Paštrovska Gora, een ruim 900 meter hoge bergrug bij Sutomore. De tunnel is een bypass van de M1, die iets westelijker via een bergpas loopt. De tunnel ligt iets ten westen van de in 1975 opengestelde Sozina spoortunnel die 6,2 kilometer lang is.

Geschiedenis

Verkeer vanaf de hoofdstad Podgorica moest altijd via de bergpas die in Petrovac uitkomt. Dit is een steile, bochtige en tijdrovende route. Daarom is de Sozina Tunnel aangelegd, die op 13 juli 2005 opengesteld is voor het verkeer. De aanleg kostte zo'n € 70 miljoen. De tunnel reduceerde de reistijd tussen Podgorica en Bar tot een half uur.

Tol

De tunnel is een tolweg, tol wordt in beide richtingen aan de noordkant van de tunnel geheven. Sinds 2014 bedraagt de tol € 2,50 voor personenvoertuigen.

Verkeersintensiteiten

In de eerste 10 maanden van 2016 werden er ruim 2,3 miljoen voertuigen geteld.[1]

Referenties