Spaarndammertunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spaarndammertunnel
S102.svg
Blank.png
Blank.png
Kruist Spaarndammerbuurt
Lengte 470 meter
Openstelling 05-02-2018
Intensiteit
Tunnelcategorie D
Locatie kaart

De Spaarndammertunnel is een tunnel in Nederland en onderdeel van de S102 in Amsterdam. De tunnel ligt in de Spaarndammerbuurt en heeft een totale lengte van circa 800 meter.

Kenmerken

De tunnel loopt parallel aan de Tasmanstraat, de oude route van de S102 tussen de kruising met de S100 en de kruising Oostzaanstraat/Archangelweg. De tunnel telt twee buizen met elk één rijstrook en een redresseerstrook die de status hebben van autoweg. Tussen de twee buizen bevindt zich een middenkanaal waar kabels en leidingen in zijn weggewerkt. Deze buis dient tevens als vluchtroute. De totale lengte van de tunnel bedraagt circa 800 meter waarvan 470 meter het gesloten deel is. Het diepste punt ligt op 6,35 meter beneden N.A.P.. De vrije hoogte bedraagt 4,5 meter waardoor er weinig risico is op te hoog vrachtverkeer in de tunnel[1]. De kruisingen beide uiteinden van de tunnel zijn gelijkvloers en geregeld met verkeerslichten.

Omdat het gesloten deel langer is dan 250 meter valt de Spaarndammertunnel onder de tunnelwet en is deze voorzien van de voorgeschreven beveiligingssystemen. De tunnel is in beheer bij de gemeente Amsterdam en wordt bewaakt vanuit de verkeerscentrale van de gemeente Amsterdam welke is gevestigd in het zuidelijk ventilatiegebouw van de IJtunnel. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 50 km/u.

Bovenop de tunnel is een stadspark aangelegd welke de verbinding vormt tussen de (nieuwe) woonwijk Houthavens en de Spaarndammerbuurt. In dit stadspark zijn de vier ventilatietorens van de tunnel geïntegreerd die kunstzinnig zijn ontworpen door Studio Tjeo.[2]

Geschiedenis

De Spaarndammertunnel maakt onderdeel uit van het Stedenbouwkundig Plan Houthaven 2006. De plannen voor de tunnel werden in december 2013 goedgekeurd door het College van B&W van Amsterdam[3]. Aanleiding voor aanleg van de tunnel is de nieuwe wijk Houthavens die hiermee één geheel kan vormen met de Spaarndammerbuurt zonder doorsnijding van de S102.

De bouw van de tunnel werd gegund aan het aannemersbedrijf Max Bögl die verantwoordelijk was voor de bouw van de tunnel zelf en de technische installaties inclusief het testen en onderhoud tot een jaar na openstelling[4]. Max Bögl werkte hierbij samen met Ingenieursburo Bartels BV en IPV Delft[5]. De vergunningsprocedure en voorbereidende werkzaamheden vonden plaats in 2014 waarna in januari 2015 de bouw van tunnel begon.

De tunnel is gebouwd volgens de open-bouwput-methode waarbij in totaal 32 tunnelmoten van 25 meter lengte zijn gestort. De tunnel ligt in het talud van de Spaarndammerdijk, de primaire waterkering van Amsterdam wat de nodige uitdagingen met zich meebracht tijdens de bouw. Onder de tunnel is een waterkelder aangebracht om het hemelwater in op te vangen en af te voeren.

De tunnel zou in juli 2017 opengesteld worden. Door problemen met de oplevering van de beveiligingssoftware werd de openstelling van de tunnel uitgesteld tot 5 februari 2018.[6]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Amsterdam

AmsterdamsebrugCoentunnelGaasperdammertunnelIJtunnelKeizer KareltunnelMichiel de RuijtertunnelMuiderbrugTweede MuiderbrugPiet HeintunnelRozenoordbrugSpaarndammertunnel

BetlembrugMuiderbrugSchellingwouderbrugSchinkelbrugSchipholtunnelUyllanderbrugVelsertunnelWaterwolftunnelWeesperbrugWijkertunnelZeeburgerbrugZeeburgertunnelTunnel Zuidas