Moskou: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
35 bytes toegevoegd ,  20 sep 2013
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
''Zie ook het [[Moskva oblast]]''
''Zie ook het [[Moskva oblast]]''


'''Moskva''' (Cyrillisch: Москва, Nederlands exoniem: ''Moskou'') is de hoofdstad van [[Rusland]]. De stad ligt in het westen van het land, en telt 11.514.000 inwoners, en is daarmee de grootste stad van Europa binnen de gemeentegrenzen. De stad heeft de status van een federale stad, en staat daarmee min of meer gelijk met een oblast, alhoewel rond de stad ook nog het oblast Moskva ligt, dat nog eens 7 miljoen inwoners telt.
'''Moskva''' (Cyrillisch: Москва, Nederlands [[exoniem]]: ''Moskou'') is de hoofdstad van [[Rusland]]. De stad ligt in het westen van het land, en telt 11.504.000 inwoners (2010), en is daarmee de grootste stad van Europa binnen de gemeentegrenzen. De stad heeft de status van een federale stad, en staat daarmee min of meer gelijk met een oblast, alhoewel rond de stad ook nog het oblast Moskva ligt, dat nog eens 7,1 miljoen inwoners telt.


==Inleiding==
==Inleiding==
Regel 62: Regel 62:
===Congestie===
===Congestie===
[[Afbeelding:Garden Ring.JPG|thumb|right|300px|De 18 rijstroken tellende Garden Ring ter hoogte van Zubovskaya Square.]]
[[Afbeelding:Garden Ring.JPG|thumb|right|300px|De 18 rijstroken tellende Garden Ring ter hoogte van Zubovskaya Square.]]
De congestie in Moskva is enorm. Alhoewel het autogebruik procentueel relatief laag is vergeleken met [[Paris]] of Amerikaanse steden, is de bevolkingsdichtheid van de stad hoog, en het aantal personenauto's per vierkante kilometer ook erg hoog. Ook de wegenstructuur van Moskva speelt een rol. Er zijn slechts twee volwaardige ringsnelwegen, en veel radiale wegen binnen de [[MKAD]] zijn niet ongelijkvloers, maar hebben verkeerslichten, wat de capaciteit van deze wegen, ondanks hun breedte, nogal beperkt. Een ander probleem is het stratenpatroon, dat onlogisch is met veel doodlopende straten, waardoor al het verkeer over een beperkt aantal wegen gebundeld wordt, met enorme filevorming tot gevolg. Moskva is ook een belangrijk industrieel centrum, op met name de MKAD rijdt daardoor zeer veel vrachtverkeer. Ook het ontbreken van een hoogwaardige ringweg verder van de stad speelt een rol, het doorgaande verkeer rijdt hierdoor vaak via de MKAD, omdat de buitenste ringwegen, de A107 en A108, slechts enkelbaans wegen zijn die door veel bebouwde kommen lopen, en geen serieus alternatief zijn, vooral voor verkeer dat meer dan een kwart rond de stad moet. Vooral de M1-M7 en de M2/M4-M10 transitroutes kennen veel doorgaand verkeer, wat veelal via de MKAD afgewikkeld wordt.
De congestie in Moskva is enorm. Alhoewel het autogebruik procentueel relatief laag is vergeleken met [[Paris]] of Amerikaanse steden, is de bevolkingsdichtheid van de stad hoog, en het aantal personenauto's en verkeersbewegingen per vierkante kilometer ook erg hoog. Ook de wegenstructuur van Moskva speelt een rol. Er zijn slechts twee volwaardige ringsnelwegen, en veel radiale wegen binnen de [[MKAD]] zijn niet ongelijkvloers, maar hebben verkeerslichten, wat de capaciteit van deze wegen, ondanks hun breedte, nogal beperkt. Een ander probleem is het stratenpatroon, dat onlogisch is met veel doodlopende straten, waardoor al het verkeer over een beperkt aantal wegen gebundeld wordt, met enorme filevorming tot gevolg. Moskva is ook een belangrijk industrieel centrum, op met name de MKAD rijdt daardoor zeer veel vrachtverkeer. Ook het ontbreken van een hoogwaardige ringweg verder van de stad speelt een rol, het doorgaande verkeer rijdt hierdoor vaak via de MKAD, omdat de buitenste ringwegen, de A107 en A108, slechts enkelbaans wegen zijn die door veel bebouwde kommen lopen, en geen serieus alternatief zijn, vooral voor verkeer dat meer dan een kwart rond de stad moet. Vooral de M1-M7 en de M2/M4-M10 transitroutes kennen veel doorgaand verkeer, wat veelal via de MKAD afgewikkeld wordt.


==Referenties==
==Referenties==
251.546

bewerkingen

Navigatiemenu