B1 (Duitsland): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
94 bytes toegevoegd ,  15 okt 2013
k
Regel 224: Regel 224:
==Geschiedenis==
==Geschiedenis==


De weg volgt een eeuwenoude handelsroute van Brugge naar Novgorod in [[Rusland]]. De weg voert tevens door één van de meest vruchtbare akkerbouwgebieden van Duitsland, de Soester en Magdeburger Börde. De in 1932 opgezette Reichsstraße 1 vormde een 1.392 kilometer lange route van Aachen via Berlin en Königsbergen (Kaliningrad) naar de toenmalige Duits-Litouwse grens. Het was destijds de langste Duitse weg.  
De B1 volgt een eeuwenoude handelsroute van Brugge naar Novgorod in [[Rusland]] en loopt door één van de meest vruchtbare akkerbouwgebieden van Duitsland, de Soester en Magdeburger Börde. De in 1932 opgezette Reichsstraße 1 vormde een 1.392 kilometer lange route van Aachen via Berlin en Königsbergen (Kaliningrad) naar de toenmalige Duits-Litouwse grens. Het was destijds de langste Duitse weg.  


De verharding van de B1 vond voornamelijk in de helft van de 18e eeuw plaats, bijvoorbeeld tussen Aachen en Jülich. In 1788 werd begonnen met de chaussee tussen Unna en Hörde. Het deel tussen Potsdam en Berlin werd in 1792 verhard. In 1799 werd dit verlengd tot Brandenburg. In 1824 was de gehele route tussen Magdeburg en Berlin verhard. In 1835 bereikte de weg de Duits-Litouwse grens. In het westen van Duitsland had de B7 meer prioriteit, waardoor de B1 tussen Unna en Werl pas in 1818 verhard werd. Na de tweede wereldoorlog verloor Duitsland alle gebieden ten oosten van de Oder en werd de B1 ingekort tot de Poolse grens bij Küstrin.
De verharding van de B1 vond voornamelijk in de tweede helft van de 18e eeuw plaats, bijvoorbeeld tussen Aachen en Jülich. In 1788 werd begonnen met de chaussee tussen Unna en Hörde. Het deel tussen Potsdam en Berlin werd in 1792 verhard. In 1799 werd dit verlengd tot Brandenburg. In 1824 was de gehele route tussen Magdeburg en Berlin verhard. In 1835 bereikte de weg de Duits-Litouwse grens. In het westen van Duitsland had de B7 meer prioriteit, waardoor de B1 tussen Unna en Werl pas in 1818 verhard werd. Na de Tweede Wereldoorlog verloor Duitsland alle gebieden ten oosten van de Oder en werd de B1 ingekort tot de Poolse grens bij Küstrin.


Vanaf de jaren 30 van de 20e eeuw werden in Duitsland [[autobahn]]en aangelegd. Zo verving de A430, later A40, de B1 tussen Mülheim en Dortmund. De A44 en A46 verving de route tussen Aachen en Neuss, en de A52 ten noorden van Düsseldorf. In 1951 is de Josef-Kardinal-Frings-Brücke tussen Neuss en Düsseldorf opengesteld. In 1952 opende één brug van de Jerusalembrücke in Magdeburg over de Elbe, de tweede opende in 1996. In 1993 is de Rheinufertunnel in Düsseldorf opengesteld. Oostelijker is de B1 grotendeels intact gebleven, en her en der uitgebouwd. Markant is het kaarsrechte stuk van Unna naar Paderborn. Wel zijn enkele rondwegen aangelegd op dit traject. Zo is de B1 bij Paderborn ongelijkvloers uitgebouwd tot ver in het Eggegebirge. Op 9 december 2008 opende de rondweg van Küstrin-Kietz en op 30 oktober 2012 werd een deel tussen Salzkotten en Paderborn met 2x2 rijstroken opgeleverd.
Vanaf de jaren '30 van de 20e eeuw werden in Duitsland [[Autobahn]]en aangelegd. Zo verving de A430, later [[A40 (Duitsland)|A40]], de B1 tussen Mülheim en Dortmund. De [[A44 (Duitsland)|A44]] en [[A46 (Duitsland)|A46]] vervangen de route tussen Aachen en Neuss; de [[A52 (Duitsland)|A52]] doet dat ten noorden van Düsseldorf. In 1951 is de [[Josef Kardinal Frings Brücke]] tussen Neuss en Düsseldorf opengesteld. In 1952 opende één brug van de [[Jerusalembrücke]] in Magdeburg over de Elbe; de tweede opende in 1996. In 1993 is de [[Rheinufertunnel]] in Düsseldorf opengesteld. Oostelijker is de B1 grotendeels intact gebleven en her en der uitgebouwd. Markant is het kaarsrechte stuk van Unna naar Paderborn. Wel zijn enkele rondwegen aangelegd op dit traject. Zo is de B1 bij Paderborn ongelijkvloers uitgebouwd tot ver in het Eggegebirge. Op 9 december 2008 opende de rondweg van Küstrin-Kietz en op 30 oktober 2012 werd een deel tussen Salzkotten en Paderborn met 2x2 rijstroken opgeleverd.


In Niedersachsen, Sachsen-Anhalt en Brandenburg is de weg niet bijzonder veel opgewaardeerd, er zijn amper rondwegen voorhanden, behalve ten oosten van Berlin. De bevolkingsdichtheid in dit gebied is laag, en er zijn goede alternatieve routes voorhanden in de vorm van Autobahnen. Opvallend is de tracering van de A1 tussen Paderborn en Braunschweig, daar deze de grote stad Hannover links laat liggen. Mede hierom heeft de B1 in Niedersachsen weinig doorgaand belang en is er nooit veel aandacht gegeven aan het opwaarderen van de weg.
In Niedersachsen, Sachsen-Anhalt en Brandenburg is de weg niet bijzonder veel opgewaardeerd. Er zijn amper rondwegen voorhanden, behalve ten oosten van Berlin. De bevolkingsdichtheid in dit gebied is laag en er zijn goede alternatieve routes beschikbaar in de vorm van Autobahnen. Opvallend is de tracering van de A1 tussen Paderborn en Braunschweig, daar deze de grote stad Hannover links laat liggen. Mede hierom heeft de B1 in Niedersachsen weinig doorgaand belang en is er nooit veel aandacht gegeven aan het opwaarderen van de weg.


==Verkeersintensiteiten==
==Verkeersintensiteiten==
3.204

bewerkingen

Navigatiemenu